Πλήρως επιβεβαιωμένος για την πρωτοβουλία του να φραγεί η λεγόμενη Διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων για τους πρόσφυγες, δηλώνει σε μακρά συνέντευξή του στη δημόσια αυστριακή ραδιοφωνία ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς.
Ο Αυστριακός υπουργός, ο οποίος αρχές της περασμένης εβδομάδας είχε βρεθεί στα Σκόπια και είχε επισκεφθεί μαζί με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Νίκολα Ποπόφσκι τον συνοριακό σταθμό στη Γευγελή στα σύνορα με την Ελλάδα, επισήμανε στη συνέντευξή του, πως από τους 15.000 «μετανάστες» όπως τους αποκαλεί, που έφθαναν ημερησίως πριν από το κλείσιμο της Διαδρομής των Βαλκανίων, ο αριθμός τους μειώθηκε σε 1.000 μετά το κλείσιμό της.
Την πολιτική της περαιτέρω έλευσης «μεταναστών» στην Αυστρία, δεν μπορεί κανείς να την ονομάσει «χριστιανοκοινωνική», επισήμανε ο κ. Κουρτς, σε μια ευθεία αναφορά στην διακηρυγμένη ιδεολογία του Λαϊκού Κόμματος που εκπροσωπεί.
Χριστιανοκοινωνικό θα ήταν, όπως είπε, να βοηθά κάποιος τους πρόσφυγες επί τόπου. Για το λόγο αυτό δε, δηλώνει ικανοποιημένος που η αυστριακή κυβέρνηση διπλασίασε τα κονδύλια για την αναπτυξιακή συνεργασία και τετραπλασίασε το ποσό για το Ταμείο Αντιμετώπισης Καταστροφών στο εξωτερικό.
Ήδη κατά την επίσκεψή του στη Γευγελή, ο Σεμπάστιαν Κουρτς είχε δηλώσει πως «οι αριθμοί μιλούν μία σαφή γλώσσα», καθώς ο αριθμός των αφίξεων μειώθηκε τους τελευταίους τέσσερις μήνες του 2016 κατά 98% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα το 2015 - και σε αυτό το χρονικό διάστημα το 2016 έφθασαν συνολικά τόσοι άνθρωποι, όσοι έφθαναν μέσα σε δύο ημέρες κατά την κορύφωση της κρίσης έναν χρόνο νωρίτερα.
Όπως σχολιάζει μερίδα του αυστριακού Τύπου, ο Σεμπάστιαν Κουρτς «πόζαρε» μπροστά από το συνοριακό φράχτη συνολικού μήκους 23 χιλιομέτρων, που στήθηκε με αγκαθωτό συρματόπλεγμα στα σύνορα της ΠΓΔΜ προς την Ελλάδα, και αποτελεί και το «σύμβολο» για το κλείσιμο της Διαδρομής των Βαλκανίων για τους πρόσφυγες. Στο πλαίσιο αυτό, όπως σημειώνουν αυστριακά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο κ. Κουρτς βρίσκεται σε κραυγαλέα αντίθεση με τον αποκαλούμενο «πατέρα της ένταξης της Αυστρίας στην ΕΕ», τον πρώην αρχηγό του Αυστριακού Λαϊκού Κόμματος και πρώην υπουργό Εξωτερικών Άλοϊς Μοκ.