Αντίθετο με τις διαχρονικές πάγιες θέσεις του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) είναι το νομοσχέδιο για τη Μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ). Ο ΠΙΣ ζητεί την απόσυρση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου και την επαναφορά νέου μετά από επεξεργασία και διαβούλευση του υπουργείου Υγείας με τους εμπλεκόμενους φορείς.
Μάλιστα, το θέμα της ανάπτυξης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας θα απασχολήσει την συνδιάσκεψη των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας με το διοικητικό συμβούλιο του ΠΙΣ στις 22 Απριλίου. Οι εκπρόσωποι των ιατρών όλης της χώρας θα καταλήξουν σε μία πρόταση για τη σωστή ανάπτυξη της πρωτοβάθμιας, σύμφωνα με τα δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας, την οποία θα παραδώσουν στο υπουργείο Υγείας, στα κόμματα και στους φορείς.
Ο ΠΙΣ με ανακοίνωσή του ζητεί να αποσυρθεί κάθε διάταξη «που θυμίζει ξεπερασμένες εποχές, που επιβάλλει τη δυνατότητα του οικογενειακού ιατρού να παραπέμπει για εξέταση στον ιατρό ειδικοτήτων, συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ και μάλιστα όχι κατά πράξη και περίπτωση, αλλά με πάγια αντιμισθία, που δίνει τη δυνατότητα ιατρικής εξέτασης από μη ιατρικό προσωπικό».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΙΣ, κ. Μιχάλη Βλασταράκο, είναι απαράδεκτο να προβλέπεται συνταγογράφηση από τις μαίες, οι οποίες είναι συνεργάτες των ιατρών και όχι αυτενεργούσες, καθώς επίσης ιατρικές προληπτικές εξετάσεις να συστήνονται από φαρμακοποιούς.
Οι διαχρονικές και πάγιες θέσεις του ΠΙΣ
Το μοντέλο που πρέπει να εφαρμοστεί, κατά τον ΠΙΣ, για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι ανάπτυξη της πρωτοβάθμιας φροντίδας με συνεργασία του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα.
Στο πλαίσιο αυτό, ο ΠΙΣ είναι υπέρμαχος των συλλογικών συμβάσεων με τον ΠΙΣ και τους κατά τόπους Ιατρικούς Συλλόγους, της αμοιβής κατά πράξη και περίπτωση του συμβεβλημένου ιατρού με τον ΕΟΠΥΥ και της κάλυψης των αναγκών της χώρας σε Πρωτοβάθμια Περίθαλψη με τις δημόσιες δομές και τους συμβεβλημένους ιατρούς με τον ΕΟΠΥΥ.
Σε ό,τι αφορά τον περίφημο Οικογενειακό γιατρό που βάσει του νομοσχεδίου θα παραπέμπει μεταξύ άλλων τους πολίτες στους εξειδικευμένους γιατρούς ή στα νοσοκομεία, ο ΠΙΣ θεωρεί ότι ο ρόλος του πρέπει να είναι εκείνος του διαχειριστή της Υγείας του φακέλου του ασθενούς και της οργάνωσης της πρόληψης αγωγής της υγείας του πληθυσμού.
Τέλος, ο πρόεδρος του ΠΙΣ αναφέρει πως τα αστικά Κέντρα Υγείας θα πρέπει διαθέτουν όλες τις ιατρικές ειδικότητες και να έχουν Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) που θα αποτελούν τον βασικό κορμό των δημόσιων δομών στην πρωτοβάθμια φροντίδα.