Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Τυφώνας Μίλτον: Η συγκλονιστική μαρτυρία ομογενών στη Φλόριντα - «Οχυρώσαμε τα σπίτια μας και περιμένουμε» (βίντεο)

Φλόριντα: Κρατούμενοι βοηθούν τους κατοίκους στις εργασίες θωράκισης για τον τυφώνα Μίλτον

 

 

 

Ζευγάρι ομογενών που ζει στη Φλόριντα, αλλά δεν σκοπεύει να εκκενώσει το σπίτι του, μετέδιδε για το , τη στιγμή που χτύπησε στα κινητά τους το emergency alert.

Η Φλόριντα βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού, καθώς οι κάτοικοι της πολιτείας προετοιμάζονται για το χτύπημα του τυφώνα Μίλτον, ο οποίος αναμένεται να πλήξει την περιοχή σε περίπου 14 ώρες. Ο τυφώνας Μίλτον, κατηγορίας 4, πλησιάζει απειλητικά τις ακτές της Φλόριντας, και οι αμερικανικές αρχές έχουν εκδώσει επείγουσες προειδοποιήσεις για εκκένωση περιοχών.

Σε αυτό το τεταμένο κλίμα, το ζευγάρι ομογενών Μαλαματένη και Ηλίας Μώρος, μιλώντας αποκλειστικά στο protothema.gr, μεταφέρουν τον παλμό της κατάστασης που επικρατεί.

Όπως αναφέρουν στο βίντεο που μετέδωσαν, παρά τις εκτεταμένες εντολές εκκένωσης, η δική τους περιοχή δεν ήταν αρχικά ανάμεσα σε αυτές που κρίθηκε αναγκαίο να εκκενωθούν. Ωστόσο, τη στιγμή που εξηγούσαν την κατάσταση, τα κινητά τους τηλέφωνα δέχτηκαν ξαφνικά το emergency alert -το σύστημα εκτάκτου ανάγκης των ΗΠΑ- ανατρέποντας την αίσθηση ασφάλειας που υπήρχε μέχρι τότε.

Μένουν στο Trinity το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 15 λεπτών με το αυτοκίνητο από το Tarpon Springs, την ελληνική «πρωτεύουσα» της Φλόριντα,  που θα χτυπηθεί πρώτο. Από την Ταμπα απέχουν 25 λεπτά. Η ειδοποίηση που πήραν στα κινητά τους είναι ότι ο τυφώνας θα χτυπήσει στην περιοχή τους τα μεσάνυχτα τοπική ώρα .

«Η αγωνία μας κορυφώνεται» δηλώνει η Μαλαματένη Μώρος, τονίζοντας πως κανείς δεν γνωρίζει πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Ο τυφώνας αλλάζει συνεχώς πορεία και ένταση, και αυτό εντείνει το κλίμα αβεβαιότητας. Παρά τις προειδοποιήσεις, πολλοί κάτοικοι αρνούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, αναζητώντας τρόπους να τα προστατέψουν από την επερχόμενη καταστροφή.

Μέτρα προστασίας στο σπίτι τους

Το ζευγάρι έχει φροντίσει να λάβει μέτρα προστασίας για την κατοικία τους, τα οποία παρουσιάζουν στην κάμερα.

Με τη βοήθεια ειδικών υλικών, έχουν σφραγίσει τα παράθυρα και τις πόρτες τους, ενώ φρόντισαν να αποθηκεύσουν προμήθειες νερού, τροφίμων, φακών, μικρών γεννητριών και πρώτων βοηθειών για τις επόμενες ημέρες, σε περίπτωση που η περιοχή τους αποκλειστεί λόγω του τυφώνα. Στη γειτονιά τους, η εικόνα είναι παρόμοια – σφραγισμένα σπίτια και ελάχιστη κίνηση στους δρόμους, καθώς οι περισσότεροι κάτοικοι προετοιμάζονται για το χειρότερο.

Την ώρα που ο Ηλίας Μώρος βιντεοσκοπεί τη γειτονιά του, όπου κάθε σπίτι είναι σφραγισμένο, χτυπά ξανά το emergency alert στο κινητό του, ενισχύοντας την αίσθηση του επικείμενου κινδύνου.

Προετοιμασμένοι για το χειρότερο πρέπει να είναι οι κάτοικοι

Οι αμερικανικές αρχές δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού. Με συνεχή μηνύματα και ανακοινώσεις, τονίζουν ότι όσοι βρίσκονται σε περιοχές υψηλού κινδύνου πρέπει να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους άμεσα και να μεταφερθούν σε ασφαλή καταφύγια.

Οι προειδοποιήσεις των ειδικών προετοιμάζουν τους κατοίκους για έντονες καταστροφές: οι σφοδροί άνεμοι, η ισχυρή βροχόπτωση και το ενδεχόμενο πλημμυρών μπορούν να προκαλέσουν εκτεταμένες ζημιές και να θέσουν σε κίνδυνο ζωές. Σε τηλεοπτικό μήνυμα που μεταδόθηκε πριν από λίγο από την αμερικανική τηλεόραση, αξιωματούχος προειδοποίησε ότι όσοι αψηφήσουν τις εντολές εκκένωσης και παραμείνουν στα σπίτια τους θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για το χειρότερο.

Ο ίδιος προέτρεψε τους κατοίκους να γράψουν με έναν ανεξίτηλο μαρκαδόρο στους ώμους τους το όνομά τους και την ημερομηνία γέννησής τους, ώστε να μπορούν να τους εντοπίσουν σε περίπτωση τραγικής κατάληξης.

Η ανησυχία στη Φλόριντα είναι διάχυτη, καθώς οι κάτοικοι περιμένουν με αγωνία τις επόμενες ώρες. Ο τυφώνας Μίλτον, με ανέμους που ξεπερνούν τα 220 χιλιόμετρα την ώρα, μπορεί να επιφέρει ανυπολόγιστες καταστροφές, ενώ οι τοπικές αρχές προειδοποιούν ότι ενδέχεται να υπάρξουν εκτεταμένες διακοπές ρεύματος και προβλήματα στην πρόσβαση σε βασικές υποδομές.

Η Μαλαματένη και ο Ηλίας Μώρος ελπίζουν ότι η γειτονιά τους θα είναι από τις τυχερές που δεν θα υποστούν μεγάλες ζημιές. Ωστόσο, η ανησυχία παραμένει, καθώς η κατάσταση συναγεερμού (emergency alert) αποτελεί συνεχή υπενθύμιση ότι ο κίνδυνος παραμονεύει. Όπως λένε, το μόνο που μπορούν να κάνουν τώρα είναι να παρακολουθούν τις εξελίξεις και να ελπίζουν ότι ο τυφώνας θα περάσει χωρίς να προκαλέσει ανεπανόρθωτες καταστροφές.

 

Tags
Back to top button