Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Έλον Μασκ έβαλε για άλλη μια φορά στόχο τις αμυντικές δαπάνες των ΗΠΑ, αμφισβητώντας τη σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας, και τη στρατηγική κατεύθυνση των αμερικανικών στρατιωτικών προγραμμάτων.
Οι τελευταίες του παρατηρήσεις έρχονται ως απάντηση σε έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κογκρέσου (CBO), η οποία αποκάλυψε ότι το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ σχεδιάζει να διαθέσει 40 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για τα επόμενα 30 χρόνια, με συνολικό ύψος 1,2 τρισεκατομμυρία δολάρια για την διατήρηση και επέκταση ενός στόλου 364 μονάδων επιφανείας.
H Γερμανία μας στέλνει πίσω τους λαθρομετανάστες! Θα λαμβάνουν υποστήριξη από τις ελληνικές αρχές για στέγαση και σίτιση
Ο Μασκ, ο οποίος έχει επικρίνει συχνά το στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα των ΗΠΑ, ζήτησε μια πλήρη αναθεώρηση του τρόπου με τον οποίο η χώρα αναπτύσσει τα οπλικά της συστήματα.
«Όλα τα αμερικανικά προγράμματα όπλων πρέπει να ανανεωθούν πλήρως. Η τρέχουσα στρατηγική είναι η κατασκευή ενός μικρού αριθμού όπλων σε υψηλή τιμή, για να πολεμήσουμε τον πόλεμο του χθες.
Αν δεν γίνουν άμεσες και δραματικές αλλαγές, η Αμερική θα χάσει πολύ άσχημα τον επόμενο πόλεμο», έγραψε ο Μασκ.
Ο ίδιος είναι ένθερμος επικριτής των δαπανηρών και αργών στρατιωτικών προγραμμάτων των ΗΠΑ, συχνά αντιπαραβάλλοντας τα με την ευελιξία και την αποτελεσματικότητα της καινοτομίας στον ιδιωτικό τομέα.
Μεγάλη πανωλεθρία έπαθαν οι Βορειοκορεάτες στρατιώτες στο Κουρσκ! Αποσύρθηκαν από τον πόλεμο
Τα σχόλιά του αντικατοπτρίζουν ευρύτερες ανησυχίες στους αμυντικούς κύκλους και το Κογκρέσο σχετικά με το αυξανόμενο κόστος των προμηθειών, τη γήρανση του στόλου των πολεμικών πλοίων των ΗΠΑ, και την ανάγκη προσαρμογής στις αναδυόμενες απειλές ασφαλείας από αντιπάλους όπως η Κίνα και η Ρωσία.
Το προβλεπόμενο σχέδιο δαπανών του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού ύψους 1,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στοχεύει στην επέκταση του στόλου του αντικαθιστώντας τα γηρασμένα πλοία, μια κίνηση που αξιωματούχοι του Πενταγώνου υποστηρίζουν ότι είναι κρίσιμη για τη διατήρηση της θαλάσσιας υπεροχής στον πλανήτη.
Ωστόσο, οι επικριτές, συμπεριλαμβανομένου του Μασκ, υποστηρίζουν ότι το υψηλό κόστος, οι μεγάλοι κύκλοι ανάπτυξης και η γραφειοκρατική αναποτελεσματικότητα, εμποδίζουν την καινοτομία και την ευελιξία στην κατασκευή ικανών οπλικών συστημάτων που θα ανταποκρίνονταν στον σύγχρονο πόλεμο.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ αντιμετωπίζουν μια αυξανόμενη πρόκληση από το ταχέως αναπτυσσόμενο Πολεμικό Ναυτικό της Κίνας, το οποίο έχει ήδη ξεπεράσει τις ΗΠΑ όσον αφορά τον συνολικό αριθμό των πολεμικών πλοίων.
Το Ναυτικό του κινεζικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLAN) επενδύει πολλά σε νέα ναυπηγικά προγράμματα, υπερηχητικά όπλα και προηγμένες δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου.
Οι δηλώσεις του Μασκ ευθυγραμμίζονται με τις ανησυχίες ορισμένων αμυντικών αναλυτών και Γερουσιαστών, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η τρέχουσα στρατηγική των ΗΠΑ για την προμήθεια λιγότερων αλλά πολύ ακριβών πολεμικών πλοίων μπορεί να είναι μη βιώσιμη σε μια μελλοντική σύγκρουση.
Το κόστος ανά πλοίο, κατά μέσο όρο φτάνει τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το εάν οι ΗΠΑ πρέπει να στραφούν προς έναν μεγαλύτερο στόλο μικρότερων, πιο οικονομικών Πολεμικών πλοίων, που θα μπορούσαν να λειτουργούν με μεγαλύτερη ευελιξία σε αμφισβητούμενα ύδατα.
Τα σχόλια του Μασκ ενισχύουν τις συνεχιζόμενες συζητήσεις σχετικά με το μέλλον των προσπαθειών στρατιωτικών προμηθειών και εκσυγχρονισμού των ΗΠΑ.
Ο ίδιος έχει υποστηρίξει στο παρελθόν τη μεγαλύτερη εξάρτηση από αυτόνομα συστήματα, πόλεμο με drone και στρατιωτικές τεχνολογίες που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη, τομείς όπου εταιρείες όπως η SpaceX και η Tesla έχουν επιδείξει ραγδαίες εξελίξεις.
Ενώ οι αξιωματούχοι του Πενταγώνου συνεχίζουν να πιέζουν για μια ισορροπημένη προσέγγιση για την επέκταση του στόλου, οι παρατηρήσεις του Μασκ υπογραμμίζουν ένα αυξανόμενο χάσμα μεταξύ των παραδοσιακών αμυντικών και των υποστηρικτών της ανατρεπτικής καινοτομίας στη στρατιωτική στρατηγική.
Καθώς το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ προχωρά με το μακροπρόθεσμο επενδυτικό του σχέδιο, η συζήτηση για το κόστος, την αποτελεσματικότητα και την τεχνολογική προσαρμογή στις αμυντικές δαπάνες είναι πιθανό να ενταθεί.
Οι δηλώσεις Μασκ αφορούν και τις φρεγάτες Constellation που θέλει η Ελλάδα
μίλησε για το ενδεχόμενο ελληνικής συμμετοχής στο πρόγραμμα ανάπτυξης και ναυπήγησης της αμερικανικής κλάσης φρεγατών Constellation.
Το πρόγραμμα της κλάσης φρεγατών Constellation συνεχίζει με προβλήματα και ανησυχίες για το Πεντάγωνο. Το ελληνικό πολεμικό ναυτικό υπομονετικά αναμένει εξελίξεις, οι οποίες θα το βοηθήσουν να πάρει μία τελική απόφαση. Αδιαμφισβήτητα μία από αυτές τις εξελίξεις θα ήταν ο καθορισμός του τελικού κόστους ανά πλοίο, ένα σημαντικότατο δεδομένο το οποίο συνεχώς αυξάνεται.
Αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στο πρόγραμμα Constellation. Το κόστος του προγράμματος συνεχώς μεταβάλλεται, δυστυχώς προς τα πάνω, δημιουργώντας πονοκεφάλους στο αμερικανικό υπουργείο άμυνας.