«Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν αντιμετωπίζει με ενθουσιασμό τις προτάσεις για την διεύρυνση των εξουσιών του ως αρχηγού κράτους ώστε να γίνει δικτάτορας», ήταν η δήλωση που έκανε σήμερα ο εκπρόσωπος τύπου του ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, με αφορμή την πρόταση που έκανε χθες ο επικεφαλής της ηγεσίας της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ, που λέει ότι στη Ρωσία πρέπει να αναγεννηθεί η μοναρχία.
Στην ουσία ο ρώσος πρόεδρος απέρριψε την ιδέα της αναβίωσης και της εγκαθίδρυσης της μοναρχίας στην Ρωσία, όπως και της εγκαθίδρυσης μιας πιο αυταρχικής διακυβέρνησης, που δεν θα διαφέρει από μια δικτατορία, η οποία διατυπώνεται κατά καιρούς από νοσταλγούς και μη της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, η των εποχών της σιδηράς πυγμής. Μάλιστα οι ιδέες αυτές διατυπώνονται κατά καιρούς στην Ρωσία, και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, κάτι που επεσήμανε ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου. «Τα τελευταία πέντε χρόνια ο πρόεδρος επανειλημμένως έχει αναγκασθεί με την μια ή την άλλη μορφή να απαντάει σε τέτοια ερωτήματα»» προσθέτοντας ότι «ο ίδιος αντιμετωπίζει με αδιαφορία τέτοιου είδους συζητήσεις».
Ο Πεσκόφ μάλιστα είπε ότι ίδιος δεν έχει το δικαίωμα να εκφέρει την προσωπική του άποψη για τις προτάσεις του Αξιόνοφ, αλλά υπέθεσε ότι οι δηλώσεις του ηγέτη της Κριμαίας, συνιστούν προσωπική του άποψη, αφού όπως είπε, «ασφαλώς και έχει το δικαίωμα να διατυπώνει την προσωπική του άποψη».
Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, στο ερώτημα των δημοσιογράφων αν η μοναρχία είναι δυνατή ως μορφή διακυβέρνησης της Κριμαίας, είπε «ότι δεν μπορεί να υπάρξει μοναρχία σε μια ξεχωριστή περιοχή της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Χαρακτήρισε μάλιστα ως ανόητο και λανθασμένο το ερώτημα που του τέθηκε, ‘αν οι απόψεις του Αξιόνοφ επηρεάσουν ην δραστηριότητα του στη Κριμαία όπως και αν υπάρχουν μηχανισμοί ελέγχου να αποτρέψουν κάτι τέτοιο’, λέγοντας ότι «υπάρχει το πλαίσιο Δικαίου του ρωσικού κράτους».
Ο ηγέτης της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ, την προηγουμένη είχε δηλώσει στο τηλεοπτικό δίκτυο «Πέρβιι Κρίμσκι» πως «όταν δεν υπάρχει η αρχή του ενός ανδρός τότε αρχίζει η συλλογική ανευθυνότητα» και πως «όταν η χώρα αντιμετωπίζει εξωτερικές προκλήσεις, εστίες αντίστασης από το εξωτερικό, πρέπει να ληφθούν στον τομέα αυτό πιο σκληρά μέτρα…Σήμερα κατά την άποψη μου η Ρωσία χρειάζεται μια μοναρχία».