Το δραματικό αυτό ερώτημα καλείται να απαντήσει ένα δικαστήριο στο Βερολίνο, στο οποίο προσέφυγε η μητέρα μιας 15χρόνης που πέθανε υπό μυστηριώδεις συνθήκες το 2012.
Μάλιστα, το δικαστήριο ζήτησε από τους διάδικους -τους γονείς της νεκρής και το Facebook- να συζητήσουν και να βρουν μια λύση εκτός αίθουσας.
Το πρόβλημα απορρέει από το θάνατο της 15χρονης, η οποία σκοτώθηκε σε σιδηροδρομικό σταθμό από διερχόμενο τραίνο.
Οι γονείς ζητούν πρόσβαση στο λογαριασμό της νεκρής κοπέλας, προκειμένου να διαπιστώσουν αν ο θάνατός της ήταν αυτοκτονία ή ατύχημα, μέσα από τις αναρτήσεις και τα μηνύματά της.
Αρχικά, οι δικαστές είχαν διατάξει το Facebook να δώσει πρόσβαση στους γονείς, υποστηρίζοντας ότι ο λογαριασμός της 15χρονης έπρεπε να αντιμετωπιστεί ως αλληλογραφία ή ημερολόγιο και να κληροδοτηθεί στους γονείς.
Ωστόσο, το Facebook έκανε έφεση, υποστηρίζοντας ότι η απόφαση του δικαστηρίου επιδρούσε και σε άλλους χρήστες, με τους οποίους η νεκρή είχε ανταλλάξει μηνύματα, τα οποία θεωρούσαν δεδομένο ότι θα παραμείνουν ιδιωτικά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Facebook έχει δώσει στους χρήστες του τις εξής δυνατότητες αν χάσουν τη ζωή τους: είτε ο λογαριασμός τους να σβηστεί οριστικά είτε να γίνει «Μνημειακός».
Ωστόσο, η δίκη στο Βερολίνο αναμένεται να κρίνει πολλά περισσότερα από την πρόσβαση στο λογαριασμό μιας νεκρής εφήβου.