Τετ α τετ, διάρκειας, 20 λεπτών, είχαν το μεσημέρι της Παρασκευής στην Ουάσιγκτον, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Σύμφωνα με εμπιστευτικό έγγραφο που έχει στη κατοχή του το Euro2day.gr, τόσο ο κ. Γιούνκερ όσο και η κ. Λαγκάρντ συμφώνησαν ότι η αξιολόγηση (SLA) πρέπει να κλείσει μέχρι τέλος Μαίου και η εκταμίευση της δόσης να γίνει εγκαίρως «καθώς η συνεχιζόμενη αστάθεια πλήττει την αξιοπιστία της ευρωζώνης» αναφέρει το έγγραφο.
Εκεί που σημειώθηκαν διαφωνίες είναι στο γεγονός ότι όταν ο κ. Γιουνκερ πίεσε την Κριστίν Λαγκάρντ να δώσει στίγμα για τις προθέσεις της ως προς το χρέος και συνεπώς την συμμετοχή με ένα νέο μικρό πρόγραμμα χρηματοδότησης, η επικεφαλής του ΔΝΤ κράτησε τα χαρτιά της κλειστά λέγοντας ότι η δεύτερη αξιολόγηση μάλλον θα κλείσει με αστερίσκο, όπως ακριβώς έγινε και πέρυσι, καθώς το Ταμείο δεν είναι διατεθειμένο να κάνει πίσω στις απαιτήσεις του.
Έμμεσες σπόντες Γιούνκερ για Τόμσεν – Βελκουλέσκου
«Είναι καλό ότι κάνουμε πρόοδο αν και αυτή είναι αργή. Η συνεργασία μεταξύ του ΔΝΤ και της Κομισιόν είναι κρίσιμη. Δεν είναι όμως πάντα ομαλή και πρέπει να ανοίξουν όλα τα κανάλια της επικοινωνίας» αναφέρει το έγγραφο.
Αξιόπιστες πηγές αναφέρουν ότι η ομάδα της Κομισιόν έχει φτάσει πολλές φορές στα όρια με την συμπεριφορά είτε του κ. Τόμσεν είτε της κ. Βελκουλέσκου όταν συνομιλούν για την Ελλάδα (και αυτό δεν εξαντλείται όταν βρίσκονται στην Αθήνα).
«Σε αυτή τη χρονική στιγμή είναι σημαντικό να ξέρουμε τις προοπτικές του ΔΝΤ και του Διοικητικού Συμβουλίου του για συμμετοχή με χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα. Θέλουμε να ξέρουμε: είναι πρόθυμο το management του ΔΝΤ να συμμετέχει με ένα πλήρες πρόγραμμα εάν το Eurogroup προχωρήσει με τα μέτρα για το χρέος; Ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα σας;» ανέφερε ο κ. Γιούνκερ σύμφωνα με το έγγραφο.
Η κ. Λαγκάρντ όμως επιφυλάχθηκε να απαντήσει λέγοντας ότι πρώτα προέχει να κλείσει η αξιολόγηση και να γίνει η εκταμίευση της δόσης. Αυτό το σενάριο φαίνεται πως «καλοβλέπει» και η Γερμανία.
«Μην επιμένετε να κοπούν οι συντάξεις»
Παρά το γεγονός ότι υπήρξε σύμπνοια ως προς το χρονοδιάγραμμα της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης (χαρακτηριστικό είναι άλλωστε πως όπως αποκάλυψε την Παρασκευή το Euro2day.gr τα κείμενα των μνημονίων στέλνονται στην Ελλάδα) υπήρξαν διαφωνίες ως προς το περιεχόμενο.
Ο κ. Γιουνκερ, σύμφωνα με το έγγραφο εξέφρασε την διαφωνία του για την επιμονή του ΔΝΤ να περικοπούν εκ νέου οι συντάξεις και ζήτησε από την κ. Λαγκάρντ να υποχωρήσει από αυτή την απαίτηση χωρίς όμως να εισπράξει θετική απάντηση.
«Θα σεβαστούμε το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων όμως οι μειώσεις στις συντάξεις είναι πολύ σκληρές και ανησυχούμε ότι οι συνταξιούχοι είναι δύσκολο να προσαρμοστούν», ανέφερε ο κ. Γιούνκερ.
«Με τις περικοπές του 2015 και 2016 θα έχουμε συνολικά σε μέσο όρο μείωση των υπαρχόντων συντάξεων κατά 18%. Πρέπει να υπάρξει περίοδος προσαρμογής» συνέχισε ο πρόεδρος της Κομισιόν.
Ο κ. Γιούνκερ ανέφερε ότι η όποια αξιοπιστία υπάρχει θα χαθεί εάν οι επιπτώσεις από τις περικοπές στις συντάξεις έχουν αρνητικό πολιτικό και κοινωνικό αντίκτυπο.
Παρότι η κ. Λαγκάρντ δεν υποχώρησε, διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν έδωσε εντολή στην διαπραγματευτική του ομάδα να επιμείνει σε αυτό και να αναζητηθούν αντίμετρα.