Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Τι αποκαλύπτουν οι δορυφόροι για την καταστροφή στη Μάνδρα

Μια διαρκής ανατροφοδότηση καταιγίδων σημειώθηκε στη Δυτική Αττική τα ξημερώματα της περασμένης Τετάρτης, όπως προκύπτει από την ανάλυση των δορυφορικών δεδομένων που έδωσε στη δημοσιότητα το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.


Σύμφωνα με τα στοιχεία των δορυφόρων, το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από τις τρεις τα ξημερώματα μέχρι τις επτά το πρωί προκλήθηκαν επαναλαμβανόμενες βροχοπτώσεις σε περιορισμένη γεωγραφική περιοχή με αποτέλεσμα να προκληθεί η φονική πλημμύρα που «έπνιξε» τη Μάνδρα, τη Μαγούλα και τη Νέα Πέραμο. Πληροφορίες in.gr

Οι μετεωρολογικοί σταθμοί που διατηρεί το Αστεροσκοπείο στις γειτονικές περιοχές κατέγραψαν χαμηλά ύψη βροχής, γεγονός που οδηγεί τους επιστήμονες στην εκτίμηση ότι ο κύριος όγκος του νερού έπεσε στα βουνά βόρεια των περιοχών που επλήγησαν τα οποία είχαν ήδη απορροφήσει μεγάλες ποσότητες νερού από τις προηγούμενες ημέρες.

«Οι κοντινοί σταθμοί του Αστεροσκοπείου στο διάστημα από τις 03.00 ως τις 07.00 της Τετάρτης 15/11 κατέγραψαν σχετικά χαμηλά ύψη βροχής: 12 χιλιοστά στους Αγίους Θεοδώρους , 25 χιλιοστά στα Βίλια και ελάχιστη βροχή στην Ελευσίνα. Το γεγονός αυτό συνηγορεί στην τοπικότητα του φαινομένου, με το πιο πιθανό σενάριο, ο κύριος όγκος βροχής να έπεσε στους ορεινούς όγκους βόρεια της περιοχής που επλήγη όπου και λόγω των βροχών των δύο προηγουμένων ημερών ενδεχομένως οδήγησαν σε κορεσμό του εδάφους», αναφέρεται στην ιστοσελίδα www.meteo.gr του Αστεροσκοπείου.

Το Αστεροσκοπείο έδωσε, επίσης, στη δημοσιότητα χάρτη με τις θέσεις στις οποίες εντοπίστηκαν τα θύματα και με τα σημεία της περιοχής όπου συγκεντρώνονται επιφανειακά νερά. «Όπως φαίνεται στο χάρτη, τα περισσότερα θύματα εντοπίζονται κατά μήκος των γραμμών ρύσεων των υδάτων. Παρότι δεν γνωρίζουμε την κατάσταση των ρεμάτων της περιοχής θα πρέπει να εξεταστεί κατά πόσο υπήρχε η δυνατότητα ή εμποδισμός λόγω παρεμβάσεων της ροής των ομβρίων» αναφέρεται.


Οι κόκκινοι κύκλοι δίνουν τις θέσεις όπου εντοπίστηκαν τα θύματα σύμφωνα. Με τις μπλε γραμμές απεικονίζονται οι περιοχές όπου λόγω αναγλύφου συγκεντρώνονται τα επιφανειακά νερά. Όπως φαίνεται στο χάρτη τα περισσότερα θύματα εντοπίζονται κατά μήκος των γραμμών ρύσεων των υδάτων  

Tags
Back to top button