Θρίλερ στα Σκόπια καθώς η κρίσιμη συζήτηση που θα οδηγούσε στην πρώτη ψηφοφορία επί της συνταγματικής αναθεώρησης δεν έχει ακόμη ξεκινήσει. Οι πληροφορίες των τελευταίων λεπτών αναφέρουν ότι η συζήτηση δεν ξεκινά ακόμη διότι δεν έχουν βρεθεί οι βουλευτές για να πάρει ο Ζ.Ζάεφ πλειοψηφία 2/3 που απαιτείται γιαυτό και έχουν σπεύσει Αμερικανοί στα γραφεία του VMRO.
Πληροφορίες θέλουν τον Ζάεφ να επιλέγει να πάει σε συζήτηση και ψηφοφορία τη Δευτέρα, ημέρα που θα βρίσκεται στα Σκόπια ο Μάθιου Πάλμερ, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις .
Ετσι αυτή τη στιγμή είναι «πενήντα - πενήντα» οι πιθανότητες να διεξαχθεί η συνεδρίαση και ακολούθως η ψηφοφορία.
Η συζήτηση αρχικά είχε προσδιορισθεί να ξεκινήσει στη μία ώρα Ελλάδας, όμως μετατοπίστηκε κατά τρεις ώρες. Ωστόσο, η συνεδρίαση αυτή της Βουλής δεν έχει ξεκινήσει ακόμα.
Την ίδια ώρα εντείνονται οι πιέσεις και από την αμερικανική πλευρά.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες νωρίτερα σήμερα το πρωί ο αμερικανός πρεσβευτής στα Σκόπια πήγε στα γραφεία του VMRO και ζήτησε από τον ηγέτη του κόμματος να δεσμευθεί ότι δεν θα υπάρξουν κυρώσεις και κανενός είδους «αντίποινα» για τους βουλευτές που τυχόν θα ψηφίσουν θετικά.
Είχε προηγηθεί ο Μάθιου Πάλμερ, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις διεμήνυσε ότι πέραν της Συμφωνίας των Πρεσπών δεν υπάρχει εναλλακτική λύση.
«Αυτή είναι η μόνη ιστορική ευκαιρία» τόνισε ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
«Εκείνοι που παραπλανούν τους πολίτες της ΠΓΔΜ λέγοντας ότι μπορούν να παρέχουν ένα ευρωπαϊκό μέλλον για τα παιδιά τους χωρίς τους συμβιβασμούς που απαιτεί η Συμφωνία των Πρεσπών, δεν υπηρετούν τη χώρα τους», πρόσθεσε μιλώντας σε φόρουμ που διοργανώθηκε στο Βελιγράδι.
Ζυμώσεις και καταγγελίες από την αντιπολίτευση
Το VMRO δια του Αντόνιο Μιλοσόσκι είχε ζητήσει χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση να γίνει η ψηφοφορία, ώστε να διαπιστώσει η κυβέρνηση ότι δεν έχει πλειοψηφία και ότι δεν υπάρχει εντολή να υπάρξουν συνταγματικές αλλαγές.
Νωρίτερα, ο Μιλόσοσκι, που είχε διατελέσει στο παρελθόν υπουργός Εξωτερικών, μέσω της FAZ κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση προσπάθησε να δωροδοκήσει τουλάχιστον δύο βουλευτές του VMRO-DPMNE για να ψηφίσουν «ναι» στη συνταγματική αναθεώρηση, ενώ υπήρξαν έμμεσες απειλές από τη Δικαιοσύνη, με τον ίδιο σκοπό.
Σύμφωνα με τον Μιλοσόσκι, δύο συνάδελφοί του «προσεγγίστηκαν ξεχωριστά από “φιλικούς απεσταλμένους” που εστάλησαν από έναν υψηλά ιστάμενο κυβερνητικό αξιωματούχο και τους προσφέρθηκαν 250.000 ευρώ στον καθένα, αν αλλάξουν τη θέση τους και ψηφίσουν για τις συνταγματικές αλλαγές». Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, ανέφερε, αρνήθηκαν την πρόταση και θα καταγγείλουν το περιστατικό στο Γενικό Εισαγγελέα, όταν ο θεσμός απαγκιστρωθεί από τον έλεγχο της κυβέρνησης.