Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ/ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θρίλερ η ψηφοφορία για την αλλαγή φύλου από τα 15 -Ποιοι είναι υπέρ και ποιοι κατά

Αβέβαιη είναι η υπερψήφιση του άρθρου στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που προβλέπει τη δυνατότητα διόρθωσης της ταυτότητας φύλου διεμφυλικών ατόμων από την ηλικία των 15 ετών.

Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην ονομαστική ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στις 13:00 το μεσημέρι στην Ολομέλεια της Βουλής, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας που έλαβε το λόγο χθες στην Ολομέλεια, θα γνωρίσουν την πρώτη τους κοινοβουλευτική ήττα.

Επί της αρχής το νομοσχέδιο στηρίζουν, εκτός των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι, ωστόσο για το επίμαχο άρθρο υπάρχουν αντιρρήσεις, εκτός των ΑΝΕΛ και από 4-5 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας θα κινηθεί στο «παρών».

Σημειώνεται ότι οι ψήφοι ΣΥΡΙΖΑ και Ποταμιού (144+6) τυπικά δεν επαρκούν για να υπάρξει πλειοψηφία στο άρθρο 3, ωστόσο τα νομοσχέδια περνούν με τις ψήφους των παρόντων, επομένως έστω και λίγες απουσίες βουλευτών αρκούν για την υπερψήφιση. Αν ωστόσο υπάρξουν απουσίες από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, τότε το θρίλερ θα πάρει νέες διαστάσεις και τα «κουκιά του ναι» θα πρέπει να μετρηθούν ψήφο ψήφο.

Το νομοσχέδιο καταψηφίζουν η ΝΔ, η Ένωση Κεντρώων, το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή. Η αξιωματική αντιπολίτευση, παρόλο που αρχικά είχε εκφραστεί θετικά στην αρμόδια επιτροπή, χθες ανακοίνωσε ότι καταψηφίζει και ότι καταθέτει δική της πρόταση.
«Παρών» από το ΠΑΣΟΚ, «ναι» από Θεοχαρόπουλο της ΔΗΜΑΡ, «όχι» από Κωνσταντόπουλο

Αρνητικοί με την υπερψήφιση του άρθρου 3 για τη διόρθωση της ταυτότητας φύλου από την ηλικία των 15 ετών εμφανίζονται πολλοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας το πρωί της Τρίτης στη Βουλή, εκφράστηκαν αρκετές επιφυλάξεις για το θέμα των ανηλίκων, κυρίως μετά τις αντιδράσεις π.χ. της Παιδοψυχιατρικής Εταιρείας, και για το λόγο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε να ψηφίσουν «παρών», εάν η κυβέρνηση επιμείνει στην τρέχουσα διατύπωση και δεν δεχτεί τις διορθωτικές προτάσεις που θα καταθέσει η Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Η ΔΗΣΥ ζητάει την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος αντί της υπουργικής απόφασης που προβλέπεται στη διάταξη για τη διαδικασία αλλαγής ταυτότητας φύλου στους εφήβους ώστε να δοθεί περισσότερος χρόνος για διαβουλεύσεις με τις κοινωνικές οργανώσεις.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος υπενθύμιζε και τη δέσμευση του κόμματος να μην υπερψηφίζει οτιδήποτε δεν έχει και τη σύμφωνη γνώμη του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου, δηλαδή των ΑΝΕΛ.

Διαχώρησε τη θέση του ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο οποίος επανέλαβε τη θέση του κόμματός του ότι πρέπει να υπερψηφιστούν όλες οι διατάξεις του νομοσχεδίου.

Εξαιρετικά αρνητικός με το νομοσχέδιο είναι σύμφωνα με πληροφορίες ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, ο οποίος ζήτησε να καταψηφιστεί το σύνολο. Ο Λεωνίδας Γρηγοράκος ζήτησε να μην υπάρχει τελική απόφαση στα 15 αλλά μετά την ενηλικίωση.

Σημειώνεται ότι η ΔΗΣΥ, εκτός του άρθρου 3, υπερψηφίζει όλο το υπόλοιπο νομοσχέδιο. Από τη συζήτηση θα απουσιάζουν η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά και ο γραμματέας της ΚΟ Βασίλης Κεγκέρογλου λόγω της περιοδείας της προέδρου στην Κρήτη.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος απουσιάζει στο Βουκουρέστι, υπενθύμιζε τη δέσμευση του κόμματος να μην υπερψηφίζει οτιδήποτε δεν έχει και τη σύμφωνη γνώμη του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου, δηλαδή των ΑΝΕΛ.

Ο βουλευτής της ΔΗΣΥ Δημήτρης Κρεμαστινός τη Δευτέρα σε συνέντευξη του σε ραδιοφωνικό σταθμό κατέστησε σαφές ότι αν το νομοσχέδιο παραμείνει ως έχει δεν πρόκειται να το ψηφίσει. «Στην καλύτερη περίπτωση θα απόσχω της ψηφοφορίας» ενημέρωσε.
Η πρώτη …«κωλοτούμπα» από «αντάρτη» του ΣΥΡΙΖΑ

Πέντε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούνται επίφοβοι να διαφωνήσουν, καταψηφίζοντας, ψηφίζοντας παρών ή απέχοντας. (Δημήτρης Γάκης, Νίνα Κασιμάτη, Μάρκος Μπόλαρης, Γεωργία Γενιά και Γιάννης Μιχελογιαννάκης).

Ωστόσο λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Δευτέρας στη Βουλή ο Δ. Γάκης έκανε ένα βήμα πίσω και ξεκαθάρισε ότι …περίπου διαφωνεί, αλλά θα υπερψηφίσει.

Ο βουλευτής Δωδεκανήσων είπε πως «η μείωση του ορίου ηλικίας, από το οποίο μπορεί κανείς να αλλάξει φύλο στα 15 έτη, εξ ανάγκης έβαλε στο παιχνίδι την διεπιστημονική επιτροπή. Από αυτή την άποψη, παρεμβαίνουμε και εξασφαλίζουμε το ελάχιστο της αξιοκρατικής διαδικασίας για την αλλαγή φύλου από ανήλικα παιδιά. Θα ήμουν ευτυχής να μην υπήρχε και να μέναμε στην αρχική δέσμευσε για αλλαγή φύλου από τα 17 έτη».

Νωρίτερα, σημείωσε: «Καταθέτοντας την προσωπική μου άποψη, τις ενστάσεις, την επιφύλαξη και την διαφωνία χαρακτηρίστηκα ως άνθρωπος που δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο. Όμως, η παρέμβασή μου είχε στόχο την εκλογίκευση του νομοσχεδίου. Με τις παρατηρήσεις μας θέλουμε να δίνουμε λύσεις και όχι να δημιουργούμε περισσότερα προβλήματα».
Τσίπρας: Πράξη πολιτικής γενναιότητας η υπερψήφιση

«Πρέπει να άρουμε τον παραλογισμό» σημείωσε ο κ. Τσίπρας επιμένοντας πως ο αυτοπροσδιορισμός χωρίς « ψυχιατριοποίηση» της διαδικασίας νομικής αλλαγής φύλου είναι αυτονόητος και επιβεβλημένος σεβασμός σε ανθρώπους και τις οικογένειες που βιώνουν πολλές φορές τραγωδίες.

Ο πρωθυπουργός θέλησε να εμπνεύσει τους βουλευτές τους λέγοντας ότι είναι πράξη πολιτικής γενναιότητας η υπερψήφιση των ρυθμίσεων.

«Καμιά παράδοση θρησκεία ή αντίληψη οικογένειας δεν μπορεί να επιτάσσει να μένουν άνθρωποι στο περιθώριο ή να πετιούνται σε κοινωνικό και θεσμικό Καιάδα» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός περιέγραψε το θέμα ως αντιπαράθεση μεταξύ των αρνητών της προόδου και όσων θέλουν να αλλάξουν τα πράγματα.

« Εκεί βρίσκεται η μεγάλη διαφορά ανάμεσα στη συντηρητική παράταξη και την προοδευτική είμαστε με αυτούς που δεν έχουν φωνή με τους στιγματισμένους, με τις καταπιεσμένες μειονότητες, με τους ανθρώπους που βιώνουν κάθε είδους ανισότητα και απομόνωση Αυτών τα δικαιώματα έχουμε στόχο να υπερασπιστούμε » διακήρυξε ο κ. Τσίπρας επικαλούμενος και εγκαλώντας τον Μητσοτάκη για την επίμαχη δήλωση του στην ΔΕΘ περί των ανισοτήτων στην φύση.
Λέμε οχι στην απόσυρση του νόμου

« Οσοι μας καλούν να αποσύρουμε το νόμο, μας ζητούν όχι μόνο να μη γίνει σεβαστός ο αυτοπροσδιορισμός ενός ατόμου ως προς το φύλο του,αλλά να αφήσουμε να συνεχίζεται εκ των πραγμάτων η περιθωριοποίηση, το bullying και ο εξευτελισμός της προσωπικότητας μερίδας συμπολιτών μας, που βρίσκονται απροστάτευτοι απέναντι στον κοινωνικό συντηρητισμό, και τα στερεότυπα» σημείωσε ο κ. Τσίπρας και ξεκαθάρισε πως η κυβέρνησή του «έχει επιλέξει έναν άλλο δρόμο».

Προκάλεσε δε την αξιωματική αντιπολίτευση αν θα επιδείξει αλ κάρτ φιλελευθερισμό ή θα στρίψει κάτω από «το βάρος ορισμένων εκ των ιεραρχών ή της ακροδεξιάς σας πτέρυγάς».

« θα μας εξηγήσετε που εξαντλείτε το φιλελεύθερο χαρακτήρα της ιδεολογίας σας;Διότι ξέρετε ο φιλελευθερισμός δεν μπορεί είναι αλα καρτ. Δεν μπορείτε να είστε φιλελεύθεροι όταν έρχεται η συζήτηση στα θέματα της αγοράς εργασίας και όταν πρέπει να συγκρουστείτε με κατεστημένες αντιλήψεις αλλά και φοβικά συντηρητικά αντανακλαστικά, να υποχωρείτε» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Θύμισε ότι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης που πριν λίγες εβδομάδες μετά από συνάντηση με την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, στις 12 Ιουλίου, είχε δεσμευτεί ότι θα στηρίξει και θα ψηφίσει επι της αρχής, τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

«Τι έγινε ξαφνικά και άλλαξε γνώμη; Δε σας άφησε ο κος Γεωργιάδης;» προκάλεσε για πολλοστή φορά τον Κ. Μητσοτάκη ενώ δεν άφησε ασχολίαστες τις αλλαγές στην επικοινωνιακή ομάδα της ΝΔ. Εγκάλεσε τον αρχηγό της ΝΔ ότι για να διατηρήσει την συνοχή του κόμματος κάνει «διαρκώς παραχωρήσεις όχι μόνο στον αντιπρόεδρο, αλλά και στην ατζέντα ακροδεξιάς.»

Απόντος δεν του προέδρου της ΝΔ τον κατηγόρησε «έχετε μετατρέψει την Νέα Δημοκρατία σε ένα υβρίδιο νεοφιλελεύθερου φανατισμού στην οικονομία και ακραίου δεξιού λαϊκισμού στα ζητήματα του κράτους δικαίου και της προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών».

Αντίθετα εξήρε την στάση του Ποταμιού και της ΔΗΣΥ όταν είπε « από την άλλη μεριά, χαίρομαι ειλικρινά που δεν σας ακολουθούν οι συνήθεις σύμμαχοί σας, από το χώρο του κέντρου και της κεντροαριστεράς. Γιατί, κάποια στιγμή, όλοι θα πρέπει να πούμε το ναι, ή το όχι, σε κάποια μέτρα που ο χαρακτήρας και η σημασία τους για ανθρώπινες υπάρξεις, και όχι για κάποιους αριθμούς, ξεπερνά τις κομματικές λογικές».
Εμείς εχουμε το σθένος και το θάρρος για μεγάλες τομές

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για τις τομές που έκανε η κυβέρνηση όπως το σύμφωνο συμβίωσης των ομόφυλων ζευγαριών ,η απόκτηση ιθαγένειας των παιδιών της δεύτερης γενιάς μεταναστών, που γεννιούνται στην Ελλάδα.

«Είναι αυτή η κυβέρνηση που έχει το θάρρος και το σθένος να προχωρήσει σε μεγάλες τομές, να συγκρουστεί με κατεστημένες αντιλήψεις και με την δύναμη της αδράνειας των θεσμών» ανέφερε.

Κλείνοντας και απευθυνόμενος σε εκπροσώπους της ΛΟΑΤΚΙ Κοινότητας που ήταν στην αίθουσα της ολομέλειας σημείωσε : σήμερα, μπορούμε τόσο εμείς όσο και οι άνθρωποι που βίωσαν τις συνέπειες ενός αναχρονιστικού παραλογισμού, και βρίσκονται σήμερα σε αυτή την αίθουσα, να αισθανόμαστε χαρά και ελπίδα.Ελπίδα και δικαίωση που για κάποιους, όπως οι εκπρόσωποι της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, έρχεται μετά από δύσκολους αγώνες πολλών δεκαετιών»
Δένδιας: Ο Τσίπρας επιφυλάσσει για τον εαυτό του το ρόλο του καλού πρίγκιπα

«Τέλος ο κοινοβουλευτικός λαθρεπιβατισμός, αν δεν ψηφίσουν το άρθρο 3 οι ΑΝΕΛ, σας λέμε ευθέως ότι κυβέρνηση στη χώρα δεν θα υπάρχει» απάντησε στον πρωθυπουργό ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος βουλευτής της ΝΔ.

«Σιγά κ. Δένδια μας τρομάξατε» είπε στο μικρόφωνο από το έδρανο του προεδρεύοντος η κ. Τασία Χριστοδουλοπούλου. Ο κ. Δένδιας είτε δεν το άκουσε είτε επέλεξε να μην απαντήσει και αποφεύχθη ένας από τους συνήθεις καυγάδες.

Νωρίτερα πάντως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ σχολιάζοντας τα όσα είπε ο κ.Τσίπρας έκανε λόγο για «λεκτικό ιεραποστολισμό».

«Δημιουργεί δίπολα, καλό – κακό, προνομιούχοι και μη, και ο ίδιος επιφυλάσσει για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον εαυτό του το ρόλο του καλού πρίγκιπα δίπλα στους αδυνάμους» είπε ο κ. Δένδιας σχολιάζοντας την ομιλία Τσίπρα.

Η ΝΔ είπε ο κ. Δένδιας «διατηρεί απόλυτο σεβασμό στο δικαίωμα κάθε ανθρώπου να προσδιορίζεται, κι όχι να ετεροπροσδιορίζεται» επιμένοντας πως το νομοσχέδιο δεν απαντά σε κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στην αναγνώριση ταυτότητας φύλου.

Tags
Back to top button