Γερμανία • 28/03/2022 - 10:02
Θωρακίζεται η Γερμανία: Το σχέδιο ενίσχυσης της αεράμυνας στα πρότυπα του Ισραήλ
Φόβοι για ρωσικό χτύπημα!
Με πρότυπο το πολυεπίπεδο ισραηλινό αντιπυραυλικό σύστημα προστασίας και η Γερμανία φαίνεται ότι επιδιώκει να ενισχύσει τη δική της αεράμυνα υπό τη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και με τον φόβο πιθανής ρωσικής απειλής, σύμφωνα με δημοσίευμα της Bild am Sonntag.
Η γερμανική εφημερίδα αναφέρει ότι η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει τη δημιουργία υπερσύγχρονης ασπίδας πυραυλικής προστασίας πάνω από τη γερμανική επικράτεια με χρήματα που πρόκειται να προέλθουν από το νεοσύστατο ειδικό Ταμείο για τον γερμανικό στρατό ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ -χωρίς ακόμη να έχει ληφθεί κάποια απόφαση.
Τα πλεονεκτήματα του συστήματος «Arrow 3»
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς είχε, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ήδη επαφές για το θέμα με τον Γενικό Επιθεωρητή του Γερμανικού Στρατού Έμπερχαρντ Τσορν και πιο συγκεκριμένα για την αγορά του ισραηλινού, αντιβαλλιστικού συστήματος «Arrow 3», το οποίο αφορά την αναχαίτιση πυραύλων μεγάλων βεληνεκούς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για την αναχαίτιση πυραύλων μικρού βεληνεκούς η Μπούντσερβερ διαθέτει ήδη πυραύλους Πάτριοτ, οι οποίοι επιτελούν παρόμοιες λειτουργίες με το πολυσυζητημένο σύστημα «Iron Dome» (Σιδερένιος Θόλος) του Ισραήλ -το οποίο επίσης αφορά την αναχαίτιση πυραύλων μικρότερου βεληνεκούς.Η καινοτομία και το μεγάλο πλεονέκτημα του συστήματος «Arrow 3» είναι ότι μπορεί να καταστρέψει εισερχόμενους βαλλιστικούς πυραύλους σε μεγάλο ύψος πάνω από τη γη έως τη στρατόσφαιρα.
«Πρέπει να προστατευθούμε καλύτερα από τη ρωσική απειλή»
Οι Σοσιαλδημοκράτες φαίνεται ότι στηρίζουν πάντως μια τέτοια αγορά. «Πρέπει να προστατευθούμε καλύτερα από τη ρωσική απειλή. Γι αυτό χρειαζόμαστε μια αντιπυραυλική προστασία πάνω από τη Γερμανία.Το ισραηλινό σύστημα ‘Arrow 3’ είναι μια λύση», δήλωσε στην Bild am Sonntag, ο Αντρέας Σβαρτς, βασικός εισηγητής στην Επιτροπή Άμυνας της γερμανικής βουλή από το SPD. Bάσει μάλιστα πληροφοριών της Bild η αγορά ενός τέτοιου συστήματος θα ανερχόταν στα δύο δισεκατομμύρια ευρώ και θα μπορούσε να τεθεί σε λειτουργία το 2025.
Προς το παρόν το γερμανικό υπ. Άμυνας τηρεί σιγή ιχθύος, με εκπρόσωπό του να δηλώσει στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων dpa ότι δεν μπορεί να δώσει συγκεκριμένες πληροφορίες για το περιεχόμενο των προτάσεων που εξετάζονται στο πλαίσιο της ενίσχυσης του γερμανικού στρατού. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες και του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων, μέλη της γερμανικής βουλής φέρονται να έχουν μεταβεί ήδη από σήμερα στο Ισραήλ για να ενημερωθούν σχετικά το ισραηλινό σύστημα αντιπυραυλικής ασπίδας.