Ποιες είναι οι αιτίες του θωρακικού πόνου;
Ο πόνος στο στήθος μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί μερικές φορές, επειδή μπορεί να προκαλείται από πολλά εντελώς διαφορετικά μέρη του σώματος: καρδιά, πνεύμονες, πεπτικό σύστημα, μύες, οστά και ψυχολογικές καταστάσεις. Σχεδόν όλα αυτά τα συστήματα μπορεί να έχουν μικρές ή σοβαρές παθήσεις, γεγονός που μπορεί να δυσχεράνει τον γιατρό να βρει την αιτία, σύμφωνα με το wikihealth.gr.
Ευτυχώς, τις περισσότερες φορές ο πόνος στο στήθος δεν έχει σοβαρή αιτία, αλλά εξακολουθεί να είναι σημαντικό να ζητάτε ιατρική συμβουλή το συντομότερο δυνατό μετά την εμφάνισή του. Ο γιατρός σας θα εξετάσει καταστάσεις όπως η στηθάγχη, μια λοίμωξη του θώρακα, πεπτικές καταστάσεις όπως η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή το έλκος του στομάχου, οι πέτρες στη χολή, η φλεγμονή των ιστών γύρω από τα πλευρά σας και οι μυϊκοί τραυματισμοί.
Σε ποια περίπτωση ο πόνος στο στήθος θα μπορούσε να είναι σοβαρός;
Κάσος: Ενισχύονται με γιατρούς οι δομές υγείας
Στα προειδοποιητικά σημάδια καρδιακής προσβολής , τα όποια είναι τα εξής: Ένας ξαφνικός πόνος στο στήθος που μπορεί να εξαπλωθεί στο σαγόνι, στον αυχένα, στα χέρια (συνήθως αριστερά) ή στην πλάτη. Ταυτόχρονα, μπορεί να έχετε πίεση, βάρος ή σφίξιμο στο στήθος σας, δύσπνοια, ναυτία και εφίδρωση. Εάν έχετε αυτά καλέστε αμέσως το 166.
Καρδιακή προσβολή στις γυναίκες:
Στις γυναίκες τα συμπτώματα της καρδιακής προσβολής μπορεί να είναι λιγότερο σοβαρά και πολλές γυναίκες αναζητούν ιατρική βοήθεια αργότερα από ό,τι θα έπρεπε. Υπάρχουν ολοένα και περισσότερα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι τα συμπτώματα που αισθάνονται οι γυναίκες κατά την καρδιακή προσβολή μπορεί να διαφέρουν από εκείνα που βιώνουν οι άνδρες. Οι γυναίκες εξακολουθούν συχνά να αισθάνονται έναν κεντρικό συντριπτικό πόνο στο στήθος που αντανακλά στο χέρι ή στο λαιμό, αλλά ορισμένες μελέτες υποδηλώνουν ότι οι γυναίκες μπορεί να αναφέρουν αυτόν τον πόνο με διαφορετικό τρόπο: ως αιχμηρό, ή ότι εντοπίζεται στην άνω κοιλιακή χώρα, ή με πίεση στην πλάτη. Οι γυναίκες μπορεί επίσης να έχουν κοινά μη ειδικά συμπτώματα, όπως ακραία κόπωση, ζάλη ή λιποθυμία.
Τι είναι η στηθάγχη;
Η στηθάγχη είναι ο πόνος στο στήθος που προέρχεται από την καρδιά. Πρόκειται για μια συχνή αλλά δυνητικά σοβαρή κατάσταση.
Υπάρχουν δύο τύποι στηθάγχης:
- Σταθερή στηθάγχη που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της άσκησης.
- Ασταθής στηθάγχη που εμφανίζεται ανά πάσα στιγμή.
Η στηθάγχη είναι μια κατάσταση «πριν από την καρδιακή προσβολή«.
Μόλις οι αρτηρίες στενέψουν σε σημείο που σχεδόν να αποφράσσονται, περιστασιακά η παροχή αίματος στην καρδιά θα διακυβευθεί αρκετά ώστε να προκληθεί πόνος στο στήθος που μιμείται την καρδιακή προσβολή. Η ασταθής στηθάγχη είναι πολύ κοντά σε μια ολοκληρωμένη καρδιακή προσβολή.
Πώς οι γιατροί διερευνούν τον πόνο στο στήθος;
Οι γιατροί χρησιμοποιούν το ακρωνύμιο SOCRATES για να τους βοηθήσει να βρουν τι προκαλεί τον πόνο στο στήθος ενός ασθενούς. Το SOCRATES σημαίνει: Τοποθεσία, Έναρξη, Χαρακτήρας, Αντανάκλαση, Συνδέσεις, Χρόνος, Παράγοντες επιδείνωσης και Σοβαρότητα.
Πιο αναλυτικά :
Τοποθεσία (Site)
Στέβια: Πιθανά οφέλη και παρενέργειες για την υγεία
Το σημείο του πόνου. Ο πόνος είναι αισθητός στο δεξί, στο αριστερό ή στο κέντρο του στήθους σας; Εάν είναι στα αριστερά ή στο κέντρο, μπορεί να οφείλεται σε καρδιακό πρόβλημα. Εάν είναι αισθητός στα δεξιά, μπορεί να σηματοδοτεί κάποιο πρόβλημα με τους πνεύμονές σας ή έναν συγκεκριμένο μυ.
Έναρξη (Onset)
Το πόσο καιρό έχετε τον πόνο είναι ένας σημαντικός παράγοντας. Υπάρχει εδώ και εβδομάδες και επιδεινώνεται (κάτι που θα μπορούσε να συνδέεται με άγχος) ή εμφανίστηκε ξαφνικά;
Χαρακτήρας (Character)
Τι είδους πόνος είναι; Ένας οξύς και διαπεραστικός πόνος μπορεί να σηματοδοτεί πνευμονική νόσο ή νευρικό πρόβλημα. Ενώ ένας πιο καυστικός πόνος θα μπορούσε να οφείλεται σε δυσπεψία.
Αντανάκλαση (Radiation)
Πού είναι ο πόνος και αντανακλά προς τα κάτω στο χέρι; Ο πόνος στο αριστερό χέρι μπορεί να συνδέεται με καρδιακή νόσο, ενώ στο δεξί θα μπορούσε να είναι η χοληδόχος κύστη σας.
Σύνδεσμος (Association)
Ο πόνος σας φαίνεται να σχετίζεται με κάτι, όπως ο βήχας ή το άγχος;
Χρόνος (Time)
Πόσο διαρκεί ο πόνος; Είναι χειρότερος το πρωί, το βράδυ ή μετά το φαγητό;
Παράγοντες επιδείνωσης (Exacerbating factors)
Βοηθάει κάτι, όπως π.χ. φάρμακα που χορηγούνται χωρίς συνταγή;
Σοβαρότητα (Severity)
Και τέλος, πόσο σοβαρός είναι; Μια κλίμακα από 1-10 περιγράφει από ήπιο πόνο που εμφανίζεται σταδιακά, έως έντονο πόνο.
Είναι σημαντικό να μην κάνετε αυτοδιάγνωση, αλλά μπορείτε να προετοιμαστείτε για το ραντεβού σας με το γιατρό σας, σκεπτόμενοι αυτές τις ερωτήσεις.
Και όποιον τύπο θωρακικού πόνου κι αν έχετε, είναι λογικό να τον ελέγξετε, ειδικά αν εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της άσκησης. Κρατήστε σημειώσεις σχετικά με το πότε συμβαίνει, πόσο συχνά τον βιώνετε και το είδος του πόνου που είναι. Εάν έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία ότι μπορεί να πρόκειται για καρδιακή προσβολή.