Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Τhe Times: Orca Computing και Οξφόρδη θα αναπτύξουν κβαντικό υπολογιστή για χρήση σε πεδία μάχης

Σύμφωνα με τον Rhys Blakely, Ανταποκριτής Επιστημών The Times το Υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας έχει αρχίσει να αναπτύσσει έναν ισχυρό κβαντικό υπολογιστή, που θα μπορούσε να αναπτυχθεί στο πεδίο της μάχης με ένα θωρακισμένο όχημα για να βοηθήσει στην καθοδήγηση στρατιωτικών τακτικών.

Σε αυτό που οι αξιωματούχοι είπαν ότι ήταν μια «στιγμή-ορόσημο», το Υπουργείο Εξωτερικών θα συνεργαστεί με την Orca Computing, μια start-up με ρίζες στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Google: Τεχνητή νοημοσύνη προβλέπει τον ούριο άνεμο στα αιολικά πάρκα

Η νέα συσκευή στοχεύει στη χρήση μεμονωμένων σωματιδίων φωτός, για την επίλυση σύνθετων προβλημάτων με ταχύτητες που δεν μπορούν να επιτευχθούν από τους συμβατικούς υπερυπολογιστές.

Το MoD θα διερευνήσει εάν ένα υβρίδιο του κβαντικού συστήματος της Orca και των παραδοσιακών υπολογιστών, μπορεί να δημιουργήσει πιο ισχυρά συστήματα τεχνητής νοημοσύνης (AI). Οι αξιωματούχοι λένε ότι, οι εφαρμογές θα μπορούσαν να κυμαίνονται από τη βοήθεια μιας διμοιρίας σε ενεργό μάχη για την αξιολόγηση της πιο πιθανής επόμενης κίνησης του εχθρού, έως στρατιωτικούς επιστήμονες που διερευνούν τις πιθανές επιπτώσεις νέων τοξινών στο ανθρώπινο σώμα.

Σε αντίθεση με άλλους κβαντικούς υπολογιστές - που είναι συχνά εύθραυστοι, πολύ μεγάλοι και κατασκευασμένοι από ειδικά εξαρτήματα - το σύστημα της Orca δεν απαιτεί εξαιρετικά χαμηλές κρυογονικές θερμοκρασίες και χρησιμοποιεί εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται ευρέως, στη βιομηχανία των τηλεπικοινωνιών. Αποτελείται από πέντε μαύρα κουτιά, το καθένα περίπου στο μέγεθος ενός χαρτοφύλακα, τα οποία είναι τοποθετημένα σε ένα ράφι.

Ο Stephen Till, ανώτερος συνεργάτης στο Εργαστήριο Επιστήμης & Τεχνολογίας Άμυνας του Υπουργείου Εξωτερικών (DSTL), είπε ότι ο στόχος είναι να κατασκευαστεί ένα κβαντικό σύστημα αρκετά στιβαρό για να ταξιδεύει με θωρακισμένο όχημα. «Ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον που έχουμε για την Orca είναι ότι τα συστήματά τους είναι συμπαγή. Δεν απαιτούν κρυογονικά, δεν είναι υπερβολικά πεινασμένοι για εξουσία. Μπορείτε να φανταστείτε να αναπτύξετε ένα σε ένα στρατιωτικό όχημα σε ένα λασπωμένο πεδίο μάχης κάπου», είπε.

Ο Richard Murray, ο διευθύνων σύμβουλος της Orca, είπε ότι ένα σύστημα θα μπορούσε να λειτουργήσει εντός δύο έως τεσσάρων ετών.

Άλλες πιθανές χρήσεις περιλαμβάνουν την ανάλυση εικόνων και άλλων δεδομένων, που συλλέγονται από το πεδίο της μάχης. Θα μπορούσε να ζητηθεί από μια κβαντική τεχνητή νοημοσύνη, για να αναγνωρίσει τον εχθρό και να αξιολογήσει τις κινήσεις του, είπε ο Τιλ. Θα μπορούσε τότε να είναι σε θέση να συμβουλεύσει για την καλύτερη απάντηση.

«Για ορισμένα μέρη αυτών των προβλημάτων, η πολυπλοκότητα θα είναι τόσο μεγάλη, τόσο προκλητική, που είναι λογικό να λύσουμε μέρος αυτού του προβλήματος με ένα κβαντικό σύστημα και όχι με ένα κλασικό», είπε ο Murray.

Ενώ οι παραδοσιακοί υπολογιστές χρησιμοποιούν μια βασική μονάδα αποθήκευσης πληροφοριών - το bit - που μπορεί να υπάρχει είτε σε δυαδικά ψηφία ως "1" ή "0", η Orca εκμεταλλεύεται τις αντιδιαισθητικές ιδιότητες των υποατομικών σωματιδίων, όπως περιγράφεται από την κβαντική μηχανική.

Χρησιμοποιεί μια μονάδα πληροφοριών, το qubit, που μπορεί να υπάρχει σε συνδυασμούς και του 1 και του 0 ταυτόχρονα. Ενώ ένα bit μπορεί να θεωρηθεί ως ένα νόμισμα με δύο όψεις, ένα qubit μοιάζει λίγο με μια σφαίρα με κάθε σημείο στην επιφάνειά του να αντιπροσωπεύει μια διαφορετική όψη. Με ένα μικρό αριθμό qubits, μπορείτε να δημιουργήσετε τόσες μεταθέσεις όσα άτομα υπάρχουν στο σύμπαν.

Η Orca έχει αναπτύξει αυτό που είναι γνωστό ως φωτονικός κβαντικός υπολογιστής, ένα σύστημα που χρησιμοποιεί μεμονωμένα σωματίδια φωτός, γνωστά ως φωτόνια, ως qubits του.

Σε γενικές γραμμές, κάθε φωτόνιο μπορεί να υπάρχει σε πολλές καταστάσεις ταυτόχρονα, γνωστές ως υπέρθεση. Η επίλυση ενός προβλήματος μπορεί να θεωρηθεί ως προσπάθεια διαπραγμάτευσης ενός λαβύρινθου. Ενώ ένας κλασικός υπολογιστής θα εξερευνούσε μία πιθανή διαδρομή κάθε φορά, ένα μόνο qubit μπορεί να διερευνήσει πολλές πιθανές λύσεις ταυτόχρονα.

«Φανταστείτε ότι περπατάτε μέσα σε έναν λαβύρινθο ως άτομο ως ένα μη κβαντικό πράγμα», είπε ο Murray. «Θα φτάσεις σε μια στιγμή που μπορείς είτε να στρίψεις αριστερά είτε δεξιά. Και ότι πρέπει να κάνετε αυτή την επιλογή επειδή είστε κλασικό πράγμα. Εάν είστε κβαντικό αντικείμενο, μπορείτε να ακολουθήσετε και το αριστερό και το σωστό μονοπάτι».

Το MoD εντείνει το ενδιαφέρον του για τους κβαντικούς υπολογιστές, κινούμενο από μια θέση όπου παρακολουθούσε την πρόοδο του πεδίου σε πιο ενεργή δέσμευση. Το DSTL είναι μέρος του Εθνικού Προγράμματος Κβαντικών Τεχνολογιών του Ηνωμένου Βασιλείου, μιας προσπάθειας 1 δισεκατομμυρίου λιρών για την εμπορευματοποίηση της προόδου στην κβαντική μηχανική.

 

Tags
Back to top button