Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Θα μπορούσε η Ρωσία να μπλοκάρει την εκχώρηση της Μακεδονίας από την κυβέρνηση Τσίπρα;

Μπορεί η Ρωσία που ήταν από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισαν τα Σκόπια ως «Μακεδονία» να σώσει την παρτίδα και να μην υπάρξει «Βόρεια Μακεδονία», επιστρέφοντας τα Σκόπια στο καθεστώς που ισχύει σήμερα (πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας ως διεθνή ονομασία);

Δύσκολο αλλά μπορεί να δημιουργήσει κάποια προβλήματα αναγνώρισης ως κρατική οντότητα

Δυστυχώς την υπηκοότητα, την εθνικότητα και την γλώσσα δεν την γλιτώνουμε! Αυτά η Ρωσία, όπως και καμιά 120αριά χώρες στο κόσμο τα έχουν αναγνωρίσει και πλέον τα αναγνωρίσει διά χειρών Τσίπρα-Κοτζιά και η Ελλάδα που δεσμεύεται από τις υπογραφές τους.

Τώρα, τι μπορεί να κάνει η Ρωσία για να γλυκάνει - έστω «από σπόντα» - το «χάπι» στους Ελληνες;

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ! Δεν τυγχάνει της έγκρισής του η ονομασία των Σκοπίων ως «Βόρειας Μακεδονίας», αλλά κάποια στιγμή σίγουρα με αφορμή κάποιο θέμα θα έρθει ζήτημα των Σκοπίων στον ΣΑ, κι εκεί  Ρωσία απλά δεν θα αναγνωρίζει ότι υπάρχει τέτοιο μέλος στον ΟΗΕ!

Προς τούτο, ήδη η Μόσχα επικαλείται το άρθρο 3 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, που παραπέμπει στο άρθρο 110.

Στην πραγματικότητα, η Μόσχα αντιτίθεται στην προοπτική να γίνουν μέλος του ΝΑΤΟ τα Σκόπια.

Οπως αναφέρει το άρθρο 3 του Καταστατικού Χάρτη τα κράτη μέλη το ΟΗΕ (στην παρούσα περίπτωση τα Σκόπια) «..υπογράφουν τον Χάρτη αυτόν και τον επικυρώνουν σύμφωνα με το άρθρο 110».  

Η Μόσχα παραπέμπει στο άρθρο 110 που αναφέρεται στη διαδικασία που ακολουθείται για την επικύρωσή και υπογραφή του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ (εν προκειμένω από τα Σκόπια) με τη νέα ονομασία «Βόρεια Μακεδονία», μετά την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από Αθήνα και Σκόπια.

Σύμφωνα με το άρθρο 110 οι ΗΠΑ θα πάρουν, δια περιφοράς την σύμφωνη γνώμη και των μονίμων κρατών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, (ΗΠΑ Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία), και μόνον τότε επικυρώνεται η «Βόρεια Μακεδονία» ως η επίσημη ονομασία των Σκοπίων ως κράτους μέλους το ΟΗΕ.

Στη διαδικασία αυτή η Μόσχα θα θέσει βέτο επικαλούμενη ως αιτιολογικό την παραβίαση του άρθρου 2 και πιο συγκεκριμένα την παραβίαση της «πολιτικής ανεξαρτησίας» στα Σκόπια.

Ακόμα και αν τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας θελήσουν να επαναλάβουν τη διαδικασία των διαβουλεύσεων, η Μόσχα μπορεί να ξαναβάλει βέτο και η διαδικασία να σταματήσει οριστικώς. 

Στην περίπτωση κατά την οποία κυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών από Αθήνα και Σκόπια, και μπλοκαριστεί από το βέτο της Ρωσσίας, ανοίγοντας τον δρόμο για την οριστική κατοχύρωση της ονομασίας «Μακεδονία» από τα Σκόπια, σημαίνει ότι τα Σκόπια έχουν ανοιχτό τον δρόμο να αιτηθούν την πλήρη και οριστική αναγνώριση τους ως κράτος της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας».

Σε οποιαδήποτε περίπτωση η επιστροφή στο παρελθόν, δηλαδή στην ονομασία FYROM  (σ.σ.:την οποία έχει συμφωνήσει και αποδεχθεί και η Ρωσία το 1995) είναι η μόνη λύση για τα ελληνικά συμφέροντα- προς το παρόν.

Tags
Back to top button