Όλα αυτά μετά τις εκθέσεις του κυρίου Τόμσεν και της κυρίας Βελκουλέσκου, με τις οποίες μάλλον φαινόταν πως… προετοίμαζαν το έδαφος για αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα.
Ο ίδιος πάντως απέφυγε να προσδιορίσει τον χρόνο κατά τον οποίο το ΔΝΤ θα λάβει την οριστική του απόφαση για τη χρηματοδοτική του συμμετοχή ή μη, στο ελληνικό πρόγραμμα. Αρκέστηκε να εκφράσει την ελπίδα ότι τούτο θα γίνει το συντομότερο δυνατό. Μάλιστα αποσυνέδεσε την απόφαση αυτή από τις επερχόμενες εκλογές σε συγκεκριμένες χώρες της Ε.Ε.
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ επιβεβαίωσε ότι η Έκθεση Βιωσιμότητας του Δημοσίου Χρέους, καθώς και τα συμπεράσματα από την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο του αρθρ.4, θα παρουσιαστούν στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου που θα πραγματοποιηθεί στις 6 Φεβρουαρίου.
Επανέλαβε ότι στο ΔΣ του Ταμείου, το οποίο είναι αρμόδιο για να αποφασίσει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, θα πρέπει να «να βγαίνουν τα νούμερα του προγράμματος». Στο πλαίσιο αυτό υπενθύμισε ότι θέση του Ταμείου παραμένει ότι με τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο υφιστάμενο πρόγραμμα το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2018, όπως εκτιμά το Ταμείο, θα διαμορφωθεί στο 1,5%. Υποστήριξε για ακόμη μία φορά ότι το ΔΝΤ δεν επιθυμεί πρόσθετη λιτότητα για την Ελλάδα, ωστόσο εκτιμά ότι απαιτούνται πρόσθετα μέτρα προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του 3,5%.
Τέλος ο κ. Μάρει απέφυγε να σχολιάσει την πρόσφατη απόφαση του Αμερικανού Πρόεδρου Ντόναλντ Τράμπ να αποχωρήσει από τη Συμφωνία Εμπορίου των χωρών του Ειρηνικού, τονίζοντας ωστόσο ότι το ΔΝΤ εκτιμά ότι το διεθνές εμπόριο αποτελεί «ατμομηχανή» για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ