Καθαρά και ξάστερα οι Γερμανοί δηλώνουν προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να δεχθούν ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, στάση την οποία θα τηρήσει βέβαια και όποια κυβέρνηση και εάν νικήσει στις επερχόμενες εκλογές.
«Η Ελλάδα δεν θα λάβει καμία «εγγύηση» που θα περιλαμβάνει απώλεια των πιστωτών στα δάνειά τους», δήλωσε ο υφυπουργός οικονομικών της Γερμανίας σε συνέντευξη του επαναλαμβάνοντας την αντίθεση της γερμανικής κυβέρνησης σε οποιαδήποτε συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους με την Αθήνα.
«Δεν πρέπει να υπάρξει ένα bail-in», τόνισε ο Jens Spahn στο γερμανικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Deutschlandfunk.
«Πιστεύουμε ότι είναι πολύ, πολύ πιθανό ότι θα καταλήξουμε σε μια συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που δεν θα απαιτεί κούρεμα», είπε, αναφερόμενος περί ενδεχόμενων απωλειών των πιστωτών στο ελληνικό πρόγραμμα.
Το ΔΝΤ έχει ζητήσει για την Ελλάδα την χορήγηση σημαντικής ελάφρυνσης του χρέους, αλλά αυτό είναι σε αντίθεση με την στάση της Γερμανίας, η οποία συνεισφέρει με το μεγαλύτερο ποσοστό στον προϋπολογισμό του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), της ευρωζώνης, τονίζει το Reuters.
Μπορεί να συμφωνήθηκε ανάμεσα στους Ευρωπαίους και την Αθήνα περαιτέρω μεταρρυθμίσεις για να διευκολυνθεί το αδιέξοδο στις συνομιλίες με τους πιστωτές , αλλά στην ουσία η «διαφορά» μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας παραμένει και μεγαλώνει .
Οι επιθεωρητές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ESM, του ΔΝΤ και της ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα αυτήν την εβδομάδα.
Ο J. Spahn, ανώτερο στέλεχος των συντηρητικών της Καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ , δήλωσε ότι το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι η έλλειψη ανάπτυξης και όχι το χρέος, διότι δίνοντας ελάφρυνση στο χρέος στην Αθήνα, θα «αναστατωθούν» οι άλλες χώρες της ευρωζώνης, όπως η Ισπανία που έπρεπε να εφαρμόσουν σκληρές μεταρρυθμίσεις.
«Οι Ισπανοί φίλοι μας, για παράδειγμα, θα πουν :« Περίμενε αυτό δεν θα ήταν δίκαιο για εμάς που πραγματοποιήσαμε τόσες μεταρρυθμίσεις και τώρα κάνετε κούρεμα στην Ελλάδα», τόνισε ο ίδιος.
Ο Spahn δήλωσε η Γερμανία αγωνίζεται σκληρά για να κρατήσει το ΔΝΤ επί του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας λόγω της εμπειρίας του στην παροχή βοήθειας σε χώρες που πρέπει να υλοποιήσουν μεταρρυθμίσεις σε αντάλλαγμα με την χορήγηση ενίσχυσης.
Ο Manfred Weber, ο οποίος ηγείται του συντηρητικού μπλοκ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δήλωσε ότι αν το ΔΝΤ επιμείνει για ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδος, η Γερμανία δεν θα πρέπει πλέον να συμμετέχει στο σχέδιο διάσωσης.
Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε έδειξε περίπου το ήμισυ των Γερμανών πολιτών, είναι κατά της χορήγησης ελάφρυνσης χρέους στην Ελλάδα.
Υπενθυμίζουμε όμως την πρόταση του Bloomberg, το οποίο έκανε μια… διαφορετική προτροπή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ποια είναι αυτή; Να διαγράψει το χρέος της Ελλάδας και να αποχωρήσει από τη χώρα, αφήνοντας «Έλληνες και Ευρωπαίους να βγάλουν άκρη με αυτό το χάλι»!
Τη δική του σημασία έχει και το ποιός είναι ο συγκεκριμένος που έκανε την πρόταση στο πρακτορείο ειδήσεων , αφού πρόκειται για τον Ινδό Ασόκα Μόντι, ο οποίος στο παρελθόν έχει διατελέσει διευθυντικό στέλεχος του ΔΝΤ και συγκεκριμένα του ευρωπαϊκού του τμήματος, έχοντας μάλιστα πάρει θέση και κατά της λιτότητας.
Ο ίδιος στο κείμενό του χαρακτηρίζει «ολοκληρωτική καταστροφή» την εμπλοκή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, μια συζήτηση που είναι επίκαιρη όσο ποτέ, αφού μέχρι και σήμερα το κατά πόσο θα εμπλακεί οικονομικά το Ταμείο στο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας παραμένει ένας άλυτος γρίφος…