Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Τεχνητή Νοημοσύνη: Πότε οι μηχανές θα ξεπεράσουν τους ανθρώπους;

Με την πρόοδο της Τεχνητής Νοημοσύνης να επιταχύνεται, δημιουργείται συναντίληψη στη Silicon Valley ότι οι ικανότητες που φαίνονταν απίθανες πριν από λίγα χρόνια είναι πλέον πολύ πιο κοντά.

Αλλά αν ρωτήσετε τους ερευνητές της Τεχνητής Νοημοσύνης πότε ακριβώς περιμένουν να φτάσουν σε αυτό το σημείο-ορόσημο, θα προκύψουν περισσότερα επιχειρήματα παρά ακριβείς ημερομηνίες, σύμφωνα με δημοσίευμα των FT.

Ο Ίλον Μασκ, ο δισεκατομμυριούχος της Tesla και της SpaceX που επενδύει όλο και περισσότερο χρόνο και προσπάθεια στην τεχνητή νοημοσύνη, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η λεγόμενη γενική τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να επιτευχθεί ήδη από το επόμενο έτος.

Τι θα συμβεί με την AGI

Συχνά, χρησιμοποιείται ως συντομογραφία για τις μηχανές των οποίων η νοημοσύνη υπερβαίνει εκείνη των ανθρώπων, ο όρος AGI (Artificial General Intelligense) που είναι μια αόριστη έννοια που χαρακτηρίζεται από όσους προσπαθούν να την επιτύχουν ως ένας κινούμενος στόχος και όχι ως ένας σταθερός προορισμός.

Συχνά χρησιμοποιείται ως συντομογραφία για τις μηχανές των οποίων η νοημοσύνη υπερβαίνει εκείνη των ανθρώπων.Η AGI είναι μια αόριστη έννοια που χαρακτηρίζεται από όσους προσπαθούν να την επιτύχουν ως ένας κινούμενος στόχος και όχι ως ένας σταθερός προορισμός.

Η δήλωση του Μασκ προκάλεσε την ειρωνεία αντίπαλων ερευνητών, συμπεριλαμβανομένου του Γιαν ΛεΚουν, επικεφαλής επιστήμονα Τεχνητής Νοημοσύνης της Meta, ο οποίος υποστηρίζει ότι η AGI απέχει δεκαετίες.

Καθώς η κούρσα για την επίτευξη της AGI – και μαζί με αυτήν η κυριαρχία επί μιας τεχνολογίας που προβλέπεται να δημιουργήσει αξία τρισεκατομμυρίων δολαρίων –  οι κορυφαίες προσωπικότητες στον τομέα στοιχιματίζουν για το πότε και πώς μπορεί να επιτευχθεί.

Ο αισιόδοξος Μασκ

Ο Μασκ έχει αναδειχθεί ως ο κατεξοχήν αισιόδοξος της Silicon Valley για την τεχνητή νοημοσύνη.

Οι βελτιώσεις του περασμένου έτους στα εκτενή γλωσσικά μοντέλα – τα συστήματα που βρίσκονται πίσω από εφαρμογές όπως το ChatGPT – και η διαθέσιμη υπολογιστική ισχύς για την τροφοδότησή τους τον οδήγησαν στο να επισπεύσει την πρόβλεψή του για την ΑΙ, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα.

«Η εκτίμησή μου είναι ότι θα έχουμε τεχνητή νοημοσύνη που θα είναι πιο έξυπνη από οποιονδήποτε άνθρωπο, πιθανώς γύρω στα τέλη του επόμενου έτους», δήλωσε ο Μασκ. Μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας, οι δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης θα είναι πιθανώς μεγαλύτερες από αυτές όλης της ανθρωπότητας μαζί, πρόσθεσε.

Η τεχνητή νοημοσύνη που ξεπερνά κατά πολύ το επίπεδο των μεμονωμένων επιστημόνων χαρακτηρίζεται συχνά ως «υπερ-νοημοσύνη» και όχι ως AGI.

«Η τεχνητή νοημοσύνη είναι η ταχύτερα εξελισσόμενη τεχνολογία που έχω δει ποτέ από οποιοδήποτε είδος, και έχω δει πολλή τεχνολογία», δήλωσε ο Μασκ στον Νικολάι Τάνγκεν, διευθύνοντα σύμβουλο της Norges Bank Investment Management, σε συνέντευξή του στον ιστότοπό του X αυτή την εβδομάδα.

Ο γεννημένος στη Νότια Αφρική δισεκατομμυριούχος είναι σταθερά μία από τις πιο αισιόδοξες φωνές στον τομέα της τεχνολογίας, με τις προβλέψεις του -όπως για τις δυνατότητες των αυτοκινούμενων Tesla- να αποδεικνύονται συχνά υπεραισιόδοξες.

Προ των πυλών η 4ημερη εργασία: Ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης

Το οικονομικό κίνητρο

Ορισμένοι βλέπουν ένα οικονομικό κίνητρο πίσω από τα τελευταία του σχόλια. Ο Μασκ – συνιδρυτής της OpenAI που αποχώρησε μετά από συγκρούσεις στο διοικητικό συμβούλιο – προσπαθεί να συγκεντρώσει δισεκατομμύρια δολάρια για τη δική του νεοφυή επιχείρηση τεχνητής νοημοσύνης, την xAI.

Άλλοι στον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης αμφιβάλλουν για μια τόσο άμεση πρόοδο. Όμως πολλοί από τους στενότερους αντιπάλους του Μασκ δεν πιστεύουν ότι η ΑΙ είναι πολύ μακριά.

Ο συνιδρυτής της Anthropic, Ντάριο Αμοντέι, εξέχουσα προσωπικότητα στον χώρο, έχει προβλέψει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να φτάσει έναν «γενικά καλά εκπαιδευμένο άνθρωπο» μέσα σε δύο ή τρία χρόνια. Ωστόσο, αρνείται να παρασυρθεί σε προβλέψεις για το πότε η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να ξεπεράσει τις ανθρώπινες ικανότητες.

Δύσκολες οι προβλέψεις

Οι μελλοντικές εξελίξεις είναι πιθανό να εξαρτηθούν από παράγοντες που είναι δύσκολο να προβλεφθούν, συμπεριλαμβανομένων των επιτευγμάτων στη μάθηση μηχανών, της συνεχιζόμενης αύξησης της υπολογιστικής ισχύος και ενός ευνοϊκού ρυθμιστικού περιβάλλοντος.

Ο Ντέμης Χασάμπης, συνιδρυτής της DeepMind της Google, υπέθεσε πρόσφατα ότι η AGI θα μπορούσε να επιτευχθεί μέχρι το 2030. «Όταν ξεκινήσαμε το DeepMind το 2010, το σκεφτήκαμε ως ένα έργο 20 ετών και νομίζω ότι είμαστε κάπως σε καλό δρόμο», δήλωσε σε ένα podcast που φιλοξένησε ο Ντουάρκες Πατέλ τον Φεβρουάριο, για να προσθέσει πως «Δεν θα με εξέπληττε αν είχαμε συστήματα που μοιάζουν με AGI μέσα στην επόμενη δεκαετία».

Τι είπε ο Άλτμαν

Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, Σαμ Άλτμαν, αντιστέκεται σταθερά στο να θέσει μια ακριβή ημερομηνία για την AGI. Δήλωσε σε ακροατήριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ τον Ιανουάριο ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί στο «αρκετά κοντινό μέλλον».

Οι επενδυτές του φαίνονται σίγουροι για τις δυνατότητές του: η οκτώ ετών OpenAI αποτιμάται σήμερα σε περισσότερα από 80 δισ. δολάρια.

Αλλά όταν του ζητήθηκε να εκτιμήσει πότε η Τεχνητή Νοημοσύνη θα μπορούσε να ξεπεράσει ένα άτομο σε πολλούς διαφορετικούς τομείς, ο Άλτμαν είπε: «Δεν ξέρω πώς να βάλω ένα ακριβές χρονοδιάγραμμα ή τι σημαίνει πλέον η AGI».

Ο Άλτμαν, ο οποίος σε μια ανάρτηση στο ιστολόγιο του πέρυσι όρισε την AGI ως «τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που είναι γενικά εξυπνότερα από τους ανθρώπους», μπορεί να έχει τους δικούς του λόγους να επιφυλάσσεται. Στοιχεία της εμπορικής σχέσης του OpenAI με τον μεγαλύτερο χρηματοδότη του, τη Microsoft, θα διαλυθούν μόλις επιτευχθεί αυτό το όριο.

Η επένδυση της Microsoft της δίνει την εξουσιοδότηση να χρησιμοποιεί την τεχνολογία της OpenAI μέχρι το διοικητικό συμβούλιο της νεοσύστατης εταιρείας να αποφασίσει ότι η AGI έχει επιτευχθεί, σύμφωνα με την αγωγή που κατέθεσε ο Μασκ εναντίον της εταιρείας.

Οι πιφυλακτικοί επιστήμονες

Ενώ οι ιδρυτές των πιο δημοφιλών νεοφυών επιχειρήσεων της Silicon Valley προβλέπουν την AGI μέχρι το τέλος της δεκαετίας, ορισμένοι από τους σημαντικότερους ερευνητές του κλάδου είναι πιο επιφυλακτικοί.

«Ακούμε πολλούς ανθρώπους να λένε: “Θεέ μου, θα έχουμε AGI μέσα στον επόμενο χρόνο””, δήλωσε ο ΛεΚούν της Meta, η οποία έχει κατασκευάσει τα δικά της πολύ ισχυρά μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, προσθέτοντας ότι «Πολύ επιφανείς άνθρωποι το λένε αυτό και απλά δεν συμβαίνει …. Είναι πολύ πιο δύσκολο από ό,τι νομίζουμε».

Ο Λεκούν, μια από τις πιο σεβαστές προσωπικότητες στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης, έχει σταθερά υποβαθμίσει την ιδέα ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα έρθει άμεσα.

Μακράν του να απειλεί τους ανθρώπους, δήλωσε πέρυσι ότι τα τελευταία μοντέλα δεν είναι καλύτερα στη μάθηση από μια γάτα.

«Η εμφάνιση ευφυών μηχανών ή υπερ-ευφυών μηχανών δεν πρόκειται να είναι ένα γεγονός. Η πρόοδος θα είναι συνεχής επί χρόνια», είπε, για να προσθέσει πως «Θα χρειαστούν χρόνια, ίσως και δεκαετίες… Η ιστορία της τεχνητής νοημοσύνης είναι αυτή η εμμονή των ανθρώπων που ήταν υπερβολικά αισιόδοξοι και στη συνέχεια συνειδητοποίησαν ότι αυτό που προσπαθούσαν να κάνουν ήταν πιο δύσκολο από ό,τι νόμιζαν».

Ορισμένοι ειδικοί είναι ακόμη πιο επιφυλακτικοί. Ο Γκάρι Μάρκους, ένας ειδικός σε γνωστικές επιστήμες που πούλησε τη νεοφυή εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης του στην Uber το 2016, στοιχημάτισε αυτή την εβδομάδα 10 εκατ. δολάρια στον Μασκ ότι «δεν θα δούμε την ανθρώπινη AGI μέχρι το τέλος του 2025».

Ο Marcus έχει γράψει στο παρελθόν ότι η AGI θα επιτευχθεί, «ενδεχομένως πριν από το τέλος αυτού του αιώνα». Αλλά, έχει πει, τα σημερινά μοντέλα δεν είναι ούτε κατά διάνοια κοντά στην AGI και δεν θα είναι μέχρι να μπορέσουν να κλείσουν τρύπες στη «σημασιολογία, τη λογική, την κοινή λογική, τη θεωρία του νου».

Tags
Back to top button