Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Τεχνητή νοημοσύνη και στο σχεδιασμό πολυεστιακών φακών οράσεως

Η σχεδίαση εξατομικευμένων πολυεστιακών γυαλών τον 21ο αιώνα χαρακτηρίζεται από την επιλογή σχεδίασης με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης, τόνισαν οι ομιλητές κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που πραγματοποίησε η Πανελλήνια Ένωση Οπτικών & Οπτομετρών (ΠΕΟΟ) με την ευγενική υποστήριξη των εταιρειών ΗΟΥΑ ΚΑΙ ΤΟΚΑΙ.

Η πρώτη βελτίωση  στα πολυεστιακά γυαλιά ξεκίνησε στα τέλη του 20ου αιώνα, με την συσχέτιση της κοντινής ισχύος με τη βάση καμπυλότητας του φακού, επεσήμανε ο κ. Αριστείδης Χανδρινός, Οπτικός – Οπτομέτρης, Διδάκτωρτου Πανεπιστημίου Cardiff της Ουαλίας, Επικ. Καθηγητής Βιοϊατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

 

Έτσι με τη σωστή επιλογή από μια ομάδα 60 συνδυαστικών σχεδίων, είχαμε  βελτίωση στο βάρος και πάχος του φακού. Στη συνέχεια, με τη σχεδίαση εξατομικευμένων πολυεστιακών φακών, ο κάθε φακός γίνεται μοναδικός, ακολουθώντας τη συνταγή και τα φυσιολογικά στοιχεία εκάστου οφθαλμού, επιλέγοντας τύπους σχεδίασης από μια βάση δεδομένων. Επιτυγχάνεται με αυτό τον τρόπο  φυσική όραση σε όλες τις αποστάσεις, λαμβάνοντας υπόψη καιτην κίνηση οφθαλμών και κεφαλής (δυναμική και στατική όραση).

Πως η τεχνητή νοημοσύνη συμβάλει στην βελτίωση διάγνωσης του διαβήτη τύπου 2

Επιπρόσθετα, συνέχισε ο κος Χανδρινός, με τη χρήση της Τεχνικής Νοημοσύνης, μέσα στους στόχους είναι η ευκρινής όραση με φυσική θέση κεφαλής και σώματος,  ανεξάρτητα του τύπου και του σχήματος κάθε σκελετού. Για να επιτευχθεί αυτό, δημιουργείται βάση δεδομένων που περιλαμβάνει μετρήσεις α) προσωπικές καιτου σκελετού β) μετρήσεις και ρυθμίσεις των χαρακτηριστικών στοιχείων του σκελετού και (γ) μετρήσεις των φυσιολογικών χαρακτηριστικών του συγκεκριμένου οφθαλμού.

Βασικοί στόχοι 

Βασικοί στόχοι  της επιλογής σχεδίασης με τεχνητή νοημοσύνη είναι καθαρή όραση για κάθε απόσταση, φυσιολογική όραση σε κάθε θέση κεφαλής και σώματος και  φυσιολογική όραση ανεξάρτητα του τύπου και του σχήματος του σκελετού, κατέληξε ο κος Χανδρινός.

Τα νέα αυτά δεδομένα έρχονται να καλύψουν τα διάφορα μικρά προβλήματα που αντιμετώπιζαν  μέχρι σήμερα οι χρήστες πολυεστιακών γυαλιών. Τα κυριότερα από αυτά ήταν  η δυσκολία στο πέρασμα μεταξύ μεσαίας και κοντινής όρασης, με έμφαση στις σκάλες και ένα μπέρδεμα στη μακρινή και μεσαία στο στάδιο του περιπάτου. Σημαντική είναι και η ευρύτερη ζώνη κοντινής όρασης, καθόσον οι απαιτήσεις χρήσης ηλεκτρονικών συσκευών και τηλεφώνων, εντείνει την ανάγκη αυτή.

Το είδος και το περιβάλλον της εργασίας του διοπτροφόρου είναι αυτό που καθορίζει την ανάγκη χρήσης και επιλογής των πολυεστιακών γυαλιών, διευκρίνισε ο κ. Στέλιος Μυλόβας, Οπτικός, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Οπτικών και Οπτομετρών.

Συνεπώς, ένα άτομο που περνά πολλές ώρες μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή έχει μεγαλύτερη ανάγκη από πολυεστιακούς φακούς οράσεως απ’ ότι για παράδειγμα ένας αγρότης ή ένας εργάτης, ο οποίος πιθανόν δεν τα χρειάζεται στο επάγγελμά του.

Με την βοήθεια της τεχνολογίας έχουν εξελιχθεί ειδικοί φακοί που βοηθούν χρήστες, που εργάζονται πολλές ώρες είτε μπροστά σε υπολογιστές είτε διαβάζοντας, δίνοντας άνετη και ξεκούραστη όραση. Η χρήση αυτών των ειδικών φακών βοηθά μαθητές, φοιτητές, αλλά και όλους όσους έχουν ανάγκη.

Ιδιαίτερη ανάγκη χρήσης πολυεστιακών γυαλιών έχουν τα άτομα που έχουν εμφανίσει συμπτώματα πρεσβυωπίας και δυσκολεύονται είτε στην εναλλαγή δύο διαφορετικών ζευγών (μακρινά και κοντινά) είτε έχουν θολή όραση στην ενδιάμεση απόσταση.

Οι τεχνολογικές εξελίξεις και οι ανάγκες σωστής και άνετης όρασης για όλους, αναδεικνύουν τον Οπτικό-Οπτομέτρη ως τον απαραίτητο και μοναδικό επαγγελματία που σε συνεργασία με τον ειδικό οφθαλμίατρο θα δώσει λύσεις στην διόρθωση της όρασης, τόνισε ο κ. Μυλόβας.  Οι πολυεστιακοί φακοί έχουν εξελιχθεί με την βοήθεια της τεχνολογίας σε ένα μοναδικό εργαλείο στα χέρια του Οπτικού-Οπτομέτρη.

Bayraktar Kızılelma: Το μη επανδρωμένο πολεμικό αεροπλάνο της Τουρκίας με την τεχνητή νοημοσύνη

Η πρεσβυωπία υπενθύμισε ο κ. Μυλόβας, Οπτικός, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Οπτικών και Οπτομετρώνείναι το συχνότερο διαθλαστικό πρόβλημα και αφορά κοντά στα 2 δισεκατομμύρια ανθρώπους ανά την υφήλιο.

Ουσιαστικά, δεν κατατάσσεται στις διαθλαστικές ανωμαλίες γιατί είναι αποτέλεσμα φυσιολογικών ηλικιακών αλλοιώσεων του κρυσταλλοειδούς φακού και των εξαρτημάτων που τον στηρίζουν, και όχι κατασκευαστικών σφαλμάτων του οφθαλμού. Η πρεσβυωπία έχει ως αποτέλεσμα από κάποια ηλικία και μετά, να δυσκολεύεται η όραση στην κοντινή απόσταση και προοδευτικά να καθίσταται αδύνατη, χωρίς τη βοήθεια γυαλιών ή φακών επαφής.Κύρια αιτία εμφάνισής της είναι το γήρας. Συνήθως εμφανίζεται μετά την ηλικία των 40 ετών.

Tags
Back to top button