Τα πάνω-κάτω θα έρθουν σε πολλούς τομείς της καθημερινότητας, μετά την προκαταρκτική συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών.
Μεταξύ άλλων – και εκτός από τις νέες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και στο αφορολόγητο – προβλέπονται επιπλέον μειώσεις στα επιδόματα, πώληση μονάδων της ΔΕΗ αλλά και ποσοστού 17% της ίδιας της επιχείρησης, επέκταση λειτουργίας καταστημάτων τις Κυριακές σε πολλές περιοχές και αξιολόγηση στο Δημόσιο.
Σύμφωνα με τα δεδομένα της συμφωνίας που ολοκληρώθηκε ξημερώματα Τρίτης μετά την ολονυχτία της Πρωτομαγιάς στο Χίλτον:
Το τσεκούρι στα επιδόματα
Από το 2010 προβλέπονται μέτρα για 447 εκατομμυρίων ευρώ που αφορούν σε περικοπές στα επιδόματα πολλών κατηγοριών όπως των οικογενειακών και της ανεργίας, αλλά και των επιδομάτων φτώχειας και φυσικών καταστροφών.
Όσον αφορά στο επίδομα θέρμανσης προβλέπεται να μειωθεί κατά 58 εκατομμύρια ευρώ.
Τέλος, περικοπές έρχονται και στις ιατρικές δαπάνες καθώς προβλέπεται να καταργηθεί η έκπτωση φόρου, κάτι που θα αυξήσει το φορολογικό βάρος κατά 121 εκατομμύρια ευρώ.
Πώληση για ΔΕΗ
Πώληση του 30% έως 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.
Παράλληλα, το 17% του μετοχικού της κεφαλαίου θα πωληθεί μέσω του ΤΑΙΠΕΔ.
Ανοικτά τις Κυριακές 30 φορές το χρόνο
Στην αγορά, θα επεκταθεί και άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές. Οπως αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, «υπάρχει συμφωνία να λειτουργούν τα εμπορικά καταστήματα μερικές Κυριακές επιπλέον».
Η επέκταση του ωραρίου θα αφορά τουριστικά μέρη. Ειδικότερα:
Στον δήμο Αθηναίων,
Στην παραλία από τον Πειραιά έως το Σούνιο,
Σε ορισμένες περιοχές του Πειραιά
Στον δήμο Θεσσαλονίκης
Στις περιοχές γύρω από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος
Όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε αν συμφωνεί η κυβέρνηση με το μέτρο, ο υπουργός Οικονομίας απάντησε: «Φυσικά διαφωνούσαμε αλλά είναι κάτι που γίνεται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και στην Αμερική. Μπορούμε να το δούμε και αυτό σαν εκσυγχρονισμό».
Φάρμακα στα σούπερ μάρκετ
Αλλαγές όμως επιφυλάσσονται και για τα φαρμακεία, καθώς τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα θα πωλούνται και εκτός αυτών.
Δημόσιο: Κινητικότητα και αξιολόγηση
Στο Δημόσιο έρχεται νέα αξιολόγηση και κινητικότητα. Επιβάλλεται μάλιστα και ανώτατο πλαφόν στον αριθμό των συμβασιούχων. Ο αριθμός τους πρέπει να μειωθεί από 49.448 τον Δεκέμβριο του 2016 σε 49.104 τον ίδιο μήνα του 2017 και σε 48.420 τον Δεκέμβριο του 2019.
Ο λόγος της μιας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις θα γίνει ένα προς τρία το 2018 εφόσον τηρούνται οι δημοσιονομικοί στόχοι.