Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

Τα παλαιοντολογικά ευρήματα της Κοζάνης, το 1978…

Στην περιοχή Λιβάδια της Κοινότητας Περδίκκα Εορδαίας, στην Κοζάνη, ανακαλύφθηκε τυχαία, κατά την εξόρυξη άμμου, ολόκληρος ελέφαντας της μεσοπλειστοκαίνου περιόδου.Αμέσως ειδοποιήθηκε ο Πρόεδρος της Ανθρωπολογικής Εταιρίας Ελλάδας, Καθηγητής Άρης Πουλιανός, ο οποίος, αφού εξέτασε το εύρημα, έδωσε εντολή για την πλήρη αποκάλυψή του. Κατά τις πρώτες ενδείξεις, ο ελέφαντας πρέπει να έζησε πριν από 400.000 χρόνια. Η χρονολόγηση, όμως, δεν ήταν επίσημη. Όπως είχε διαπιστωθεί, δίπλα από το εύρημα, στους αμμόλοφους της Κοινότητας Πεντάβρυσου, υπήρχαν στην περιοχή ίχνη ανθρώπινης ζωής, πλέον των 1.000.000 ετών.Δίπλα στον σκελετό, που είχε βρεθεί σε αρκετά καλή κατάσταση, ανακαλύφθηκαν μικρά εργαλεία από χαλαζία, που χρησιμοποιούνταν προφανώς για τον τεμαχισμό κρεάτων. Οι διαστάσεις του σκελετού ήταν αρκετά τετραγωνικά μέτρα και μόνο τα πίσω πόδια είχαν μήκος περίπου 2,20 μέτρα. Από τον σκελετό έλειπαν οι χαυλιόδοντες και η κάτω σιαγόνα του κεφαλιού του ελέφαντα.Η ανασκαφή, που συνεχιζόταν, αποσκοπούσε στην ανεύρεση των χαυλιοδόντων καθώς και άλλων πιθανών στοιχείων που θα παρουσίαζαν παλαιοντολογικό ενδιαφέρον. Μέχρι τότε, δεν ήταν δυνατόν να εξαχθούν βάσιμα επιστημονικά συμπεράσματα για τη χρονολόγηση της ζωής του ελέφαντα. Σημαντικό στοιχείο για τον χρονολογικό προσδιορισμό ήταν οι χαυλιόδοντες. Ο χώρος του ευρήματος είχε περιφραχτεί και είχε τοποθετηθεί φρουρά, ενώ η ανασκαφή συνεχιζόταν υπό την εποπτεία της επιστημονικής ομάδας του Άρη Πουλιανού.Ο Πουλιανός είχε δηλώσει ότι το εύρημα αυτό επιβεβαίωνε την άποψη ότι ο ελληνικός χώρος και ειδικότερα η περιοχή της βορείου Ελλάδας, ήταν γεμάτος από παλαιοντολογικά-ανθρωπολογικά ευρήματα και ότι ήταν καιρός η Παλαιοντολογία να πάρει τη θέση που της άξιζε στον τόπο μας. Επεσήμανε ακόμη ότι τα ευρήματα αυτά μπορούσαν να πλουτίσουν σημαντικά τις γνώσεις μας γύρω από την ανθρώπινη παρουσία στην περιοχή αυτή της βορείου Ελλάδας.Πάντως, η ακριβής χρονολόγηση του σκελετού θα απαιτούσε μελέτη των στοιχείων, όχι λιγότερο από ένα μήνα.Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ”, στις 07/09/1978…
Tags
Back to top button