Πόσες φορές έχουμε περπατήσει πάνω σε πεζοδρόμια και δρόμους; Άπειρες θα σας πω, αλλά πόσες από αυτές τις φορές δώσαμε περαιτέρω σημασία σε πράγματα τα οποία πατάμε καθώς προχωράμε;
Ελάχιστες. Κι αυτό γιατί μέσα στην βιαστική κι αγχωτική πορεία μας ελάχιστα παρατηρούμε τις λεπτομέρειες δίπλα μας. Και κάπου εδώ έρχεται το μεγάλο μυστήριο των περίεργων καπακιών, από φρεάτια του δήμου σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και ειδικά στην Αθήνα.
Για ποιο λόγο και αιτία αυτά τα καπάκια φέρουν περίεργα και πολλές φορές μυστικιστικά σύμβολα; Γιατί τα βάλανε, ποιος τα έβαλε και τι εξυπηρετεί η τοποθέτηση τους;
Σε όλες τις μεγαλουπόλεις του κόσμου υπάρχουν καπάκια φρεατίων, με την διαφορά ότι αυτά εκτός από τον κλασσικό τους ρόλο, παίζουν και το ρόλο του κοσμήματος, του φορέα της τέχνης αλλά και της καλαισθησίας στην διακόσμηση ενός δημοτικού έργου.
Ας δούμε μερικές φωτογραφίες από καπάκια σε πόλεις του εξωτερικού.
Κι ας δούμε στην συνέχεια ένα καπάκι από φρεάτιο στην Ελλάδα.
Όπως βλέπετε η διαφορά είναι τεράστια. Ένα απλό, κακόγουστο, κλασσικό χάλκινο καπάκι. Όμως οι δύο πεντάλφες αριστερά και δεξιά, τι ρόλο παίζουν ή καλύτερα ποιο σκοπό εξυπηρετούν. Για ποιο λόγο η εταιρία κατασκευής τύπωσε ένα καπάκι δήμου με σατανιστικά/παγανιστικά σύμβολα επάνω.
Ένα από τα κύρια μυστηριώδη σύμβολα των καπακιών λοιπόν, είναι το πασίγνωστο πεντάκτινο αστέρι/πεντάλφα, αρχαίο μαγικό σύμβολο στην ιστορία και τα παρακλάδια του, τα οποία μπορεί κανείς να ανακαλύψει σε πολλά βιβλία.
Σίγουρα, το στοιχείο που μπορεί να αποκλειστεί εξαρχής είναι αυτό της σύμπτωσης. Οι δεκάδες ή και εκατοντάδες παραλλαγές, η απουσία στοιχείων κατασκευαστή και πολλά άλλα στοιχεία δείχνουν κάθε άλλο παρά σύμπτωση στην ύπαρξη των συμβόλων αυτών, που σε άλλη περίπτωση θα μπορούσαν να εξηγηθούν ως επιχειρηματικά ή βιομηχανικά λογότυπα.
Επίσης, εκτός από τα καπάκια με το πεντάκτινο αστέρι, έχουμε κι άλλα με εξάκτινα αστέρια (άστρο Δαβίδ), με ηλιακά σύμβολα κι ένα σωρό άλλα, στα οποία οι προαναφερθέντες συμβολισμοί συνδυάζονται με περίεργα αρχικά ή άλλα σύμβολα.
Εκτός από πεντάλφες, συναντάμε σύμβολα όπως μαιάνδρους και σβάστικες.
Τα περίεργα σύμβολα δεν σταματούν εδώ, αντιθέτως συνεχίζουν να εμφανίζονται και σε άλλες παραλλαγές.
Διακρίνοντας περίεργα ευθυγραμμισμένα τρίγωνα και πυραμίδες. Σύμβολα που φέρουν τον «διαβήτη» της στοάς, όπως πολλοί ονομάζουν.
Καθώς και σχέδια με σταυρούς.
Όπως είναι λογικό οι θεωρίες συνωμοσίας οργιάζουν, κάνοντας λόγο για «μαρκάρισμα» περιοχών, όπως και «σημάδεμα» ή «σταμπάρισμα» συγκεκριμένων ατόμων και κατοικιών. Ένα παράδειγμα είναι ότι σε παλαιά εγκαταλελειμμένα νεοκλασικά, τα οποία πολλοί αναφέρουν ως στοιχειωμένα, βρίσκουμε έξω από αυτά καπάκια με πεντάλφες και μυστικιστικά σύμβολα. Με το ποιο αξιοπερίεργο, ότι τα περισσότερα καπάκια είναι άδεια, κενά. Δηλαδή, αν κάποιος τα σηκώσει θα δει ότι αντί για τρύπα αποχέτευσης, υπάρχει απλά χωμάτινο ή τσιμεντένιο μέρος του δρόμου!
Κατευθυνόμενο μυστήριο ή ακόμα μια σύμπτωση; Το μόνο σίγουρο, ότι υπήρχαν πάντοτε στους δρόμους απαρατήρητα από τους περαστικούς. Γι’ αυτό στην επόμενη βόλτα σου, αγαπητέ αναγνώστη… πρόσεχε που πατάς!