Για «προέλαση της αντιπολίτευσης» στις αυτοδιοικητικές εκλογές 2019 κάνει λόγο η ανταπόκριση της Süddeutsche Zeitung από την Αθήνα.
Στο δημοσίευμα, όπως αναφέρει η DW, αναφέρεται ότι μετά τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών «δώδεκα από τις δεκατρείς περιφέρειες διοικούνται από τους Συντηρητικούς. Ηδη πριν από μία εβδομάδα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά από τις βαριές απώλειες που υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ στον πρώτο γύρω των δημοτικών εκλογών και στις ευρωεκλογές, ζήτησε πρόωρες εκλογές. Θα διεξαχθούν ήδη στις 7 Ιουλίου. Εδώ οι Συντηρητικοί επιδιώκουν την απόλυτη πλειοψηφία».
Η εφημερίδα του Μονάχου αναφέρεται και σε δύο εκπλήξεις των δημοτικών εκλογών. Κατ’ αρχάς στη Θεσσαλονίκη: «Εκεί ένας ανεξάρτητος υποψήφιος, ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, επικράτησε με 66% απέναντι στον εκλεκτό της ΝΔ. Στο παρελθόν ο Ζέρβας είχε διατελέσει αναπληρωτής του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη, ενός από τους πιο ασυνήθιστους πολιτικούς στην Ελλάδα, ο οποίος σε ηλικία 76 ετών δεν έθεσε εκ νέου υποψηφιότητα. Από το 2011 ο Μπουτάρης, ένας πρώην οινοποιός, είχε καταρρίψει πολλά ταμπού στη Θεσσαλονίκη». Για τα Ιωάννινα η εφημερίδα σημειώνει ότι στην πόλη «εξελέγη, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ένας δήμαρχος που ανήκει στην εβραϊκή κοινότητα. Είναι ο Μωυσής Ελισάφ, καθηγητής Παθολογίας στο πανεπιστήμιο της πόλης, που έλαβε 50,3% των ψήφων. «Είμαι πολύ συγκινημένος», είπε ο Ελισάφ. Μέχρι τις αρχές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στα Ιωάννινα ζούσαν περίπου 2.000 Εβραίοι, λιγότεροι από 200 επέζησαν από τους εκτοπισμούς και τους βασανισμούς των Γερμανών κατακτητών».
Die Presse για αποτέλεσμα δημοτικών εκλογών στα Γιάννενα: «Μήνυμα κατά του φανατισμού»
Στην εκλογή Ελισάφ αναφέρεται και η αυστριακή εφημερίδα Die Presse. όπως μεταδίδει η DW. Οπως αναφέρει «είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας που ένας Έλληνας Εβραίος εκλέγεται δήμαρχος. Ο 64χρονος ιατρός και καθηγητής Πανεπιστημίου Μωυσής Ελισάφ θα διευθύνει τις τύχες των Ιωαννίνων, πρωτεύουσας της Ηπείρου». Η αυστριακή εφημερίδα αναφέρεται επίσης και στην ανακοίνωση του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου της Ελλάδας, σύμφωνα με την οποία οι πολίτες των Ιωαννίνων έστειλαν ένα «ηχηρό μήνυμα ενάντια στον φασισμό, τη μισαλλοδοξία και τον φανατισμό».