Στους πληροφοριοδότες που θα καταγγείλουν φαινόμενα φοροδιαφυγής, φαίνεται πως έχει εναποθέσει τις ελπίδες της η κυβέρνηση προκειμένου να κλείσει τις μαύρες τρύπες στα δημοσιονομικά.
Αυτό τουλάχιστον διαφάνηκε από τις τοποθετήσεις του υπουργού Επικρατείας Χριστόφορου Βερναρδάκη και του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούλογλου σε εκδήλωση στο πλαίσιο φεστιβάλ ταινιών ντοκιμαντέρ για τα φαινόμενα διαφθοράς.
Οπως υποστηριξαν, το κράτος θα πρέπει να αξιοποιήσει παρόμοιες μαρτυρίες, προκειμένου να αυξήσει την εισπραξιμότητα. Μάλιστα, ο κ. Βερναρδάκης προανήγγγειλε την ψήφιση, μέσα στο 2017, πληρέστερης νομοθεσίας για την προστασία των πληροφοριοδοτών, υπογραμμίζοντας συγχρόνως τη συμβολή της κοινωνίας στην προστασία του δημοσίου συμφέροντος. Ενώ ο κ. Κούλογλου υπογράμμισε τον εξόχως σημαντικό ρόλο που παίζουν στην εποχή μας οι πληροφοριοδότες δημοσίου συμφέροντος:
«Χάρη σε αυτούς μαθαίνουμε την αλήθεια» ανέφερε και έφερε μερικά τέτοια παραδείγματα (Σνόουντεν, Ασάνζ, Μάνινγκ). Από τις διάφορες λίστες φοροδιαφυγής «τα κράτη κερδίζουν χρήματα και, αν συγκεντρώνονταν τα ποσά αυτά, δεν θα υπήρχαν χρέη», συμπλήρωσε.
Γι” αυτό, τους πληροφοριοδότες δημοσίου συμφέροντος «θα έπρεπε να τους αντιμετωπίζουν ως ήρωες, αντί να τους καταδιώκουν», ενώ «υπάρχει ανάγκη για προστασία των whistleblowers, χωρίς «παράθυρα»», επισήμανε.
Η πάταξη της φοροδιαφυγής, βέβαια, είναι το πρώτιστο καθήκον κάθε κράτους αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να λειτουργήσει ο κρατικός μηχανισμός σύμφωνα με τους νόμους και το Σύνταγμα. Κάθε άλλη πρακτική, θυμίζει κυνήγι μαγισσών, καθώς στο παρελθόν οι περιβόητες λίστες Λαγκάρντ, Πάναμα κλπ, για τις οποίες οι προσδοκίες ήταν μεγάλες, αποδείχθηκαν πυροτέχνημα αφού απέδωσαν τα ελάχιστα στα δημόσια ταμεία.