Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στόχος της Κυβέρνησης ο εμβολιασμός όλων των Ελλήνων έως τον Ιούνιο!

Στην στρατηγική για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού στην Ελλάδα αναφέρθηκαν σήμερα ο πρωθυπουργός και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο κ. Μητσοτάκης, μιλτώντας σε μαθητές, περιέγραψε τις ομάδες οι οποίες πρώτες θα έχουν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν, ενώ ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στις εκτιμήσεις για την παραλαβή των εμβολίων και την κάλυψη του πληθυσμού της χώρας.

Τη διαδικτυακή διδασκαλία του μαθήματος Ιστορίας σε μαθητές της ΣΤ΄ τάξης του 8ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων παρακολούθησε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός, συνομιλώντας, στη συνέχεια, με τους μικρούς μαθητές, ενώ απάντησε και σε ερωτήσεις των τελευταίων, οι οποίες αφορούσαν, μεταξύ άλλων, ακόμη στον εμβολιασμό έναντι της Covid-19.

«Όταν με το καλό ανοίξουν ξανά τα σχολεία -και πιστεύω ότι δεν θα αργήσουμε να τα ανοίξουμε ξανά- να προσέχετε διπλά», είπε στους μαθητές ο κ. Μητσοτάκης, καθώς παρότι «ξέρουμε ότι θα έχουμε ένα εμβόλιο το οποίο δουλεύει», τα παιδιά «δεν είναι τα πρώτα τα οποία θα εμβολιαστούν».

 «Οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν είναι κυρίως οι γιατροί μας και οι παππούδες και οι γιαγιάδες, αυτοί δηλαδή οι οποίοι κινδυνεύουν περισσότερο από τον ιό, αλλά σε κάθε περίπτωση εσείς πρέπει να προσέχετε», εξήγησε.

Μιλώντας για τον σχεδιασμό της πολιτείας για τον εμβολιασμό, ο πρωθυπουργός επανήλθε στο ζήτημα των ομάδων οι οποίες θα εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα, λέγοντας πως «θέλουμε να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι» αλλά «επειδή σε πρώτη φάση θα έχουμε λίγα εμβόλια και τα εμβόλια σιγά σιγά θα αυξάνονται, θα πρέπει να εμβολιάσουμε πρώτα αυτούς οι οποίοι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο στο να κολλήσουν τον ιό. Ποιοί είναι αυτοί; Είναι οι γιατροί μας, οι νοσηλευτές μας, όσοι δουλεύουν στα νοσοκομεία και είναι και οι ηλικιωμένοι συμπολίτες μας οι οποίοι αν κολλήσουν κορονοϊό κινδυνεύουν περισσότερο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συνέχισε σημειώνοντας πως η κυβέρνηση έχει καταρτίσει «ένα πολύ περίπλοκο σχέδιο εμβολιασμού» το οποίο περιλαμβάνει τη δημιουργία «1.000 εμβολιαστικών κέντρων σε όλη τη χώρα». Πρόσθεσε πως «το εμβόλιο θα είναι δωρεάν για όλους» και ότι «τελικά οι ειδικοί θα είναι αυτοί οι οποίοι θα μας υποδείξουν εάν πρέπει ή αν δεν πρέπει να εμβολιαστούν και τα παιδιά».

Σε αυτό το σημξείο, ο Κυρ. Μητσοτάκης εξέφρασε μάλιστα την πεποίθηση πως «εφόσον έχουμε αρκετά εμβόλια θα πρέπει να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι και να εμβολιαστούν ενδεχομένως και τα παιδιά». Από την άλλη, «εσείς, όμως, το ξέρετε καλά», είπε στα παιδιά, «δεν είστε οι πρώτοι οι οποίοι κινδυνεύετε να αρρωστήσετε, κινδυνεύετε, όμως, να μεταδώσετε τον ιό χωρίς να είστε άρρωστοι. Να είστε φορείς του ιού, δηλαδή, και να τον μεταδώσετε».

«Αυτό που δεν ξέρουμε, ακόμα, είναι αν θα χρειάζεται να κάνουμε το εμβόλιο κάθε χρόνο», συμπλήρωσε, σε συνέχεια σχετικής απορίας μαθήτριας.

«Το εμβόλιο τι είναι; Είναι ένας μηχανισμός ανοσίας. Μαθαίνει το εμβόλιο στο σώμα μας να πολεμάμε μόνοι μας τον ιό. Είτε είναι ιός της γρίπης, είτε είναι ο ιός της covid. Ακόμα δεν ξέρουμε πόση διάρκεια θα έχει το εμβόλιο το οποίο θα κάνουμε. Η ανοσία, δηλαδή, για πόσο καιρό θα κρατάει. Όπως δεν ξέρουμε, και όταν κάποιος αρρωστήσει αν δεν θα ξανακολλήσει covid γιατί πάλι αποκτά ανοσία. Ούτε ξέρουμε αν αυτή η ανοσία κρατάει έξι μήνες, 12 μήνες, ένα χρόνο, δύο χρόνια. Άρα σε αυτό νομίζω ότι κανείς επιστήμονας δεν μπορεί να σου απαντήσει. Υπάρχει μια πιθανότητα -όπως εμβολιαζόμαστε για τη γρίπη κάθε χρόνο- να πρέπει να εμβολιαζόμαστε και για τον Covid κάθε χρόνο. Αλλά είναι κάτι που δεν το ξέρουμε αυτό», επεσήμανε, κλείνοντας τη σχετική απάντησή του.

Νωρίτερα, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε και σε ερωτήσεις της ίδιας τάξης για την επαναλειτουργία των σχολείων, τις εκδρομές, την άθληση των παιδιών, τις ευκαιρίες να αφιερώνουμε χρόνο στην οικογένειά μας δίχως να προσηλωνόμαστε στην οθόνη ηλεκτρονικών συσκευών αλλά και για τη δυνατότητα να δημιουργηθεί ένα forum επικοινωνίας των Ελλήνων μαθητών με συνομηλίκους τους στο εξωτερικό, οι οποίοι επίσης βιώνουν την πραγματικότητα της πανδημίας, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από το πρωθυπουργικό γραφείο.

Σε «ικανοποιητικό» ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης μέχρι τα μέσα της Άνοιξης

Εξάλλου, στην στρατηγική εμβολιασμού της χώρας αναφέρθηκε, το μεσημέρι, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Σήμερα, έχουμε την ευτυχή συγκυρία να βλέπουμε πολλές εταιρείες να προχωρούν με αποτελεσματικά και ασφαλή εμβόλια. Επομένως, ο σχεδιασμός είναι πολύ πιο ρεαλιστικός σήμερα, από ό,τι ήταν κάποιους μήνες πριν», δήλωσε ο Στ. Πέτσας στη διάρκεια του σημερινού briefing των δημοσιογράφων. «Και πράγματι, με τις ανακοινώσεις και από την Αμερική, αλλά και από την Ευρώπη και την Πρόεδρο της Κομισιόν, είναι σαφές ότι μπορούμε να έχουμε ασφαλή εμβόλια πριν από το τέλος Δεκεμβρίου, αρχές Ιανουαρίου, όπως ήταν και το αρχικό πλάνο του Υπουργείου Υγείας», πρόσθεσε.

«Αν κάτι μπορεί να πει κάποιος σήμερα με σιγουριά, είναι ότι αυτό το πλάνο καθίσταται, κάθε μέρα και περισσότερο, ρεαλιστικό», σημείωσε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ενώ θύμισε πως «ο σχεδιασμός περιλαμβάνει πάρα πολλά εμβολιαστικά Κέντρα σε όλη την Ελλάδα και τη δυνατότητα να εμβολιάζονται πάνω από 2.100.000 συμπολίτες μας τον μήνα», προκειμένου «να φτάσουμε γρήγορα -και πάντως, κάποια στιγμή μετά τον Μάρτιο- σε ένα ικανοποιητικό ποσοστό εμβολιασμού στον πληθυσμό, αλλά και τη δυνατότητα να εμβολιαστεί το σύνολο του πληθυσμού μέχρι το τέλος Ιουνίου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Άρα, μένουμε σε αυτό το πλάνο και θα το αναπτύξουμε ακόμη πιο γρήγορα, εάν αυτό χρειαστεί και αν έχουμε τη δυνατότητα περισσότερων εμβολίων», κατέληξε.

Τα τελευταία στοιχεία για την επιδημία

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.018 νέα κρούσματα στη χώρα (2.152 χθες), με τα περισσότερα εξ αυτών να εντοπίζονται, για ακόμη μία μέρα, στη Θεσσαλονίκη (562).

Στο μεταξύ, νέα άνοδο σημείωσαν οι «σκληροί δείκτες» της υγειονομικής κρίσης. Ειδικότερα, τα θύματα της επιδημίας το τελευταίο 24ωρο ανήλθαν σε 99, ενώ, στο σύνολό τους, κατέληξαν περισσότεροι από 2.000 συμπολίτες μας (2.001), από την έναρξη της επιδημίας Covid-19 και μέχρι σήμερα.

Παράλληλα, νέα αύξηση κατεγράφη στον αριθμό των ασθενών σε μηχανική υποστήριξη, καθώς οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ έφτασαν τους 608. Το νέο αρνητικό ρεκόρ αυτό, επιτείνει την ανησυχία για τις αντοχές του δοκιμαζόμενου ΕΣΥ.

Tags
Back to top button