Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ/ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στοιχεία-σοκ της Credit Suisse: Χάσαμε 167 δισ. σε 7 χρόνια μνημονίων

Περιουσίες όσο σχεδόν ένα ΑΕΠ ή 167 δισ. ευρώ έχασαν οι Ελληνες στα χρόνια των Μνημονίων, σύμφωνα με στοιχεία-σοκ της Credit Suisse. Η καθαρή περιουσία των Ελλήνων διαμορφώθηκε πέρυσι σε 856 δισ. ευρώ, έναντι 1,023 τρισ. ευρώ που ήταν πριν από το ξέσπασμα της κρίσης το 2009.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Έθνους, σχεδόν ένα… ΑΕΠ (ή αλλιώς 167 δισ. ευρώ) έχασαν οι Ελληνες από την αξία των προσωπικών τους περιουσιών τα χρόνια των Μνημονίων, όπως μαρτυρούν τα στοιχεία της Credit Suisse που ανέδειξε το τελευταίο εβδομαδιαίο δελτίο του ΣΕΒ.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του οίκου, η καθαρή -μετά την αφαίρεση των δανείων- περιουσία των Ελλήνων αποτιμήθηκε πέρυσι σε 856 δισ. ευρώ, έναντι 1,023 τρισ. ευρώ λίγο πριν από το ξέσπασμα της ελληνικής κρίσης χρέους το 2009. Οι απώλειες της περιόδου 2009-2016 ανά ενήλικα υπολογίζονται περίπου στις 20.000 ευρώ (στα 93.567 ευρώ το 2016), την ίδια στιγμή που ο μέσος Ευρωπαίος είδε τα περιουσιακά του στοιχεία να… αβγατίζουν κατά 20.000 ευρώ.

Για να γίνει αντιληπτό σε ποιο σημείο υποχώρησαν οι περιουσίες των Ελλήνων, αξίζει να αναφέρουμε χαρακτηριστικά ότι η μέση περιουσία ανά ενήλικα στην Ελβετία ανήλθε σε 507.592 ευρώ, στη Βρετανία σε 260.916 ευρώ, στη Γαλλία σε 220.765 ευρώ και στη Γερμανία σε 167.291 ευρώ, ενώ στις υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου ο μέσος Ιταλός εμφάνισε πέρυσι περιουσία της τάξης των 182.751 ευρώ, ο Ισπανός 105.086 ευρώ και ο Πορτογάλος 69.665 ευρώ.

Επιστρέφοντας στα στοιχεία που αφορούν στην Ελλάδα, αξιοσημείωτο είναι ακόμη το γεγονός ότι, ενώ πριν μπει η χώρα μας στην Ευρωζώνη η περιουσία ήταν κατανεμημένη κατά 67,4% σε ακίνητα και αυτοκίνητα και 32,6% σε χρηματοοικονομικά μέσα (μετρητά, καταθέσεις, μετοχές, ομόλογα κ.ά.), πέρυσι τα ακίνητα και αυτοκίνητα αποτελούσαν το 77,8% της συνολικής περιουσίας έναντι μόλις 22,2% των χρηματοοικονομικών μέσων.

Οι αναλυτές θεωρούν πολύ κρίσιμο μέγεθος την ατομική περιουσία των Ελλήνων, ακίνητη και κινητή, καθώς θεωρούν ότι «σήμερα είναι η μόνη ασπίδα των νοικοκυριών για τα χρόνια των ισχνών αγελάδων που φέρνουν οι περαιτέρω περικοπές των συντάξεων που απαιτούνται για να ορθοποδήσει η χώρα δημοσιονομικά και να μπορεί να εξυπηρετεί κανονικά το δημόσιο χρέος».

Αναφέρουν παράλληλα πως «η περιουσία που έχει συσσωρευθεί δεν επιδέχεται καμία περαιτέρω φορολόγηση, καθώς κάθε τέτοια παρέμβαση θα τείνει να μειώνει το απόθεμα περιουσίας και να κάνει ακόμη δυσκολότερη την επιβίωση των μελλοντικών γενιών. Αντίθετα, η πολιτεία επιβάλλεται να στηρίξει την αποταμίευση των νοικοκυριών παρέχοντας κίνητρα ώστε να χρηματοδοτηθούν επενδύσεις και να έλθει η ανάπτυξη».

Στο δελτίο του ο ΣΕΒ στέκεται τέλος και στον υπερδανεισμό των Ελλήνων τα χρόνια της… «επίπλαστης ευημερίας». Σημειώνει χαρακτηριστικά ότι από τα 3.207 ευρώ ιδιωτικού χρέους ανά ενήλικα το 2000, το μέγεθος αυτό υπερπενταπλασιάστηκε το 2009 σε 16.793 ευρώ, προσεγγίζοντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο των 17.657 ευρώ ανά ενήλικα.

Σύγκλιση
Επισημαίνεται χαρακτηριστικά ότι «η… σύγκλιση στο ιδιωτικό χρέος ήταν αναμενόμενη καθώς η χώρα έγινε μέλος της Ευρωζώνης (χαμηλά και σταθερά επιτόκια) και οι Ελληνες »γεύτηκαν» επιτέλους ό,τι είχαν στερηθεί στο παρελθόν», ωστόσο οι αναλυτές του ΣΕΒ προσθέτουν με έμφαση ότι «απλώς η κοινωνία μας φαίνεται ότι μάλλον »βαρυστομάχιασε», καθώς με το εύκολο και φθηνό χρήμα χτίστηκαν περιουσίες που η αποτίμησή τους απαιτούσε τη διαρκή εισροή δανειακών κεφαλαίων για να χρηματοδοτείται το Δημόσιο και κατ’ επέκταση η οικονομία. Η διαδικασία αυτή συσσώρευσης περιουσίας, όπως ήταν φυσιολογικό, διακόπηκε απότομα με την κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας το 2009-2010».

ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ

16.793 ΕΥΡΩ έφθασε το χρέος ανά Ελληνα ενήλικο στην κορύφωση της ελληνικής οικονομίας, πριν ξεκινήσει η κρίση, όταν προ Ευρωζώνης το χρέος ανερχόταν σε μόλις 3.207 ευρώ. Πέρυσι πάντως είχε ήδη υποχωρήσει στα 14.563 ευρώ.

10-100 χιλ. ευρώ είναι το πιο διαδεδομένο εύρος περιουσίας στην Ελλάδα

77.373 Ελληνες εμφάνιζαν πέρυσι ατομική περιουσία άνω του 1 εκατ. ευρώ. Από αυτούς, 70.239 είχαν περιουσία 1-5 εκατ. ευρώ, 4.664 άτομα 5-10 εκατ., 2.235 περιουσία 10-50 εκατ., 151 Ελληνες 50-100 εκατ. ευρώ, 76 ποσά 100-150 εκατ. ευρώ, πέντε με περιουσία 500 εκατ.-1 δισ. ευρώ και τρεις Ελληνες με περιουσιακά στοιχεία άνω του 1 δισ.

77,8% της συνολικής περιουσίας των Ελλήνων (84.000 ευρώ) πέρυσι αφορούσε σε ακίνητα ή αυτοκίνητα και μόλις το 22,2% (24.000 ευρώ) σε μετρητά, καταθέσεις, μετοχές ή ομόλογα.

Tags
Back to top button