Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Στο όνομα της κλιματικής αλλαγής! Μπριζόλες από διοξείδιο του άνθρακα

Μετά τις 3D μπριζόλες φαίνεται ότι η τεχνολογία έχει προχωρήσει πολύ.

Η Lisa Dyson και ο John Reed, η πρώτη σαν φυσικός και ο δεύτερος σαν επιστήμονας υλικών, εργάζονταν μαζί στο εργαστήριο Berkeley του Υπουργείου Ενέργειας και είχαν έναν κοινό στόχο: Ήθελαν να βοηθήσουν στον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής και ήξεραν ότι ένας τρόπος να το κάνουν ήταν να κοιτάξουμε το φαγητό στα πιάτα μας.

Η γεωργία είναι υπεύθυνη για το ένα τέταρτο των ετήσιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου —περισσότερες από ολόκληρο τον τομέα των μεταφορών— και η βιομηχανία κρέατος παράγει τις περισσότερες εκπομπές. Παρόλα αυτά, οι άνθρωποι συνεχίζουν να καταναλώνουν κρέας: Η παγκόσμια κατανάλωση κρέατος είναι περίπου 350 εκατομμύρια τόνοι ετησίως (περίπου 386 εκατομμύρια τόνοι) και αυξάνεται. Μέχρι το 2050, ο παγκόσμιος πληθυσμός υπολογίζεται ότι θα φτάσει σε 10 δισεκατομμύρια ανθρώπους, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να βρούμε εναλλακτικές πρωτεΐνες για να ταΐσουμε όλα αυτά τα επιπλέον στόματα.

Σουηδία: Δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου καταδικάστηκε για κλοπή..... τροφίμων!

Αλλά το ζευγάρι των επιστημόνων δεν είχε καταλήξει στο πώς να το κάνει αυτό μέχρι που μια μέρα συνάντησαν κάποια ξεχασμένη έρευνα της NASA από τη δεκαετία του 1960. Ένα έγγραφο από το 1967 διερεύνησε τρόπους τροφοδοσίας αστροναυτών σε ένα μακρύ διαστημικό ταξίδι, όπου θα υπήρχαν λίγοι πόροι.

Μία από τις ιδέες ήταν να συνδυαστούν τα μικρόβια με το διοξείδιο του άνθρακα που ανέπνεαν οι αστροναύτες για να φτιάξουν φαγητό. Δεδομένου ότι το διαστημικό πρόγραμμα δεν έφτασε ποτέ στον Άρη, η ιδέα δεν είχε ποτέ πλήρως υλοποιηθεί. Η Dyson και ο Reed αποφάσισαν να πάρουν το concept και να ξεκινήσουν από εκεί. «Συνεχίσαμε από εκεί που σταμάτησαν», λέει ο Dyson. Το 2008, αυτή η ιδέα δεκαετιών ενέπνευσε τους Dyson και Reid να ιδρύσουν την Kiverdi, η οποία χρησιμοποιεί ανακυκλωμένο διοξείδιο του άνθρακα για να παράγει προϊόντα όπως εναλλακτικές λύσεις με βάση τα μικρόβια για το φοινικέλαιο και το έλαιο εσπεριδοειδών.'

Το 2019, έφτιαξαν μία άλλη εταιρία την Air Protein, μια startup με έδρα την Καλιφόρνια που στοχεύει να κάνει κρέας από τον αέρα. Η εταιρεία λαμβάνει διοξείδιο του άνθρακα - το καταστροφικό αέριο του θερμοκηπίου που θερμαίνει τον πλανήτη μας - και το μετατρέπει σε μια ζουμερή μπριζόλα ή ένα λεπτό φιλέτο σολομού.

Μπορεί να ακούγεται απίστευτο αλλά όμως είναι πέρα για πέρα αληθινό.

Η διαδικασία είναι παρόμοια με το πώς παρασκευάζεται το γιαούρτι, βασιζόμενο σε ζωντανούς οργανισμούς. Η Air Protein καλλιεργεί υδρογονοτροφικά μικρόβια μέσα σε δεξαμενές ζύμωσης και τα τροφοδοτεί με ένα μείγμα διοξειδίου του άνθρακα, οξυγόνου, ορυκτών, νερού και αζώτου. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα αλεύρι πλούσιο σε πρωτεΐνες, το οποίο έχει παρόμοιο προφίλ αμινοξέων με την πρωτεΐνη κρέατος.

Πώς όμως η εταιρεία το μετατρέπει σε τρυφερό στήθος κοτόπουλου; «Απλώς προσθέτουμε μαγειρικές τεχνικές που σας δίνουν τις διαφορετικές υφές που αναζητάτε», λέει η Dyson—χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό πίεσης, θερμοκρασίας και τεχνικών μαγειρέματος.

«Προσπαθούμε να επαναπροσδιορίσουμε τον τρόπο παρασκευής του κρέατος», λέει η Dyson. «Είμαι ενθουσιασμένη που είμαι μέρος αυτού του κινήματος».

Tags
Back to top button