Τεραστίας σημασίας ανακάλυψη, μέσω της οποίας θα «φωτίσει» μία εξαιρετικά σημαντική εποχή όχι μόνο της Αιγυπτιακής, αλλά και της παγκόσμιας ιστορίας, πραγματοποίησε ομάδα αρχαιολόγων στην Ηλιόπολις της Αιγύπτου, βγάζοντας στην επιφάνεια ένα ικανό μέρος του Ναού του Φαραώ Ραμσή ΙΙ.
Οι ανασκαφές στην περιοχή Ματαρέγια έχουν αναδείξει εξαιρετικά σημαντικά ευρήματα, μεταξύ των οποίων και ένα κολοσσιαίο άγαλμα του μεγάλου Φαραώ. Οι επιστήμονες είναι πεπεισμένοι ότι το άγαλμα αναφέρεται στον Φαραώ Ραμσή ΙΙ, ωστόσο αφήνουν ελάχιστες πιθανότητες να πρόκειται για τον Σετί ΙΙ, κάτι που θα αποδειχθεί από τις σχετικές αναλύσεις με τις μεθόδους που χρησιμοποιεί πλέον η σύγχρονη αρχαιολογία.
Η ανακάλυψη της γερμανο-αιγυπτιακής αρχαιολογικής ομάδας είναι τόσο σημαντική, που στο σημείο έσπευσε ο αρμόδιος Αιγύπτιος υπουργός Καλέντ Ελ Ανάνι, ο οποίος φωτογραφήθηκε με τα εντυπωσιακά αρχαιολογικά ευρήματα.
Ραμσής ο Μέγας ή Οσυμανδύας όπως τον αποκαλούσαν οι Έλληνες
Ο Ραμσής Β’ θεωρείται ο σπουδαιότερος Φαραώ στη μακραίωνη ιστορία της Αιγύπτου και για τον λόγο αυτό έμεινε γνωστός ως Μέγας. Έζησε το διάστημα 1.303 π.Χ. και 1.213 π.Χ. και ήταν ο τρίτος Φαραώ της 19ης δυναστείας. Στην Ελλάδα τον ανέφεραν ως Οσυμανδύας, καθώς το όνομά του σε πλήρη ανάπτυξη ήταν Ούσερ-μαατ-ρε Σέτεφ-εν-ρε.
Ο Φαραώ Ραμσής ο Μέγας ήταν ο δεύτερος γιος του Σετί Α’ και της βασίλισσας Τούγιας. Σε ηλικία μόλις 14 ετών, ο πατέρας του τον έχρισε αντιβασιλέα. Στα 24 του ανέλαβε την εξουσία και παντρεύτηκε την περίφημη βασίλισσα Νεφερτάρη, καθώς και άλλες 7 γυναίκες, οι οποίες του πρόσφεραν πάνω από 100 παιδιά!
Εξουσίασε την Αίγυπτο για σχεδόν 7 δεκαετίες, αφήνοντας την τελευταία πνοή σε ηλικία 90 ετών. Κατά την περίοδο της βασιλείας του, η Αίγυπτος αύξησε σημαντικά τα εδάφη της, εξελίχθηκε στη μεγάλη δύναμη της αρχαιότητας και κατατρόπωσε τους εχθρούς της και ιδιαίτερα τους Χετταίους.