Από αύριο και μέχρι την Τετάρτη ο Νίκος Κοτζιάς ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει την πρώτη επίσημη επίσκεψη Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στο Βιετνάμ.
Είναι μια επίσκεψη η οποία συμπίπτει χρονικά με τη συμπλήρωση δέκα ετών από το άνοιγμα της πρεσβείας της Ελλάδας στο Ανόι.
Ο κ. Κοτζιάς αύριο θα συναντηθεί με τον Βιετναμέζο ομόλογο του Pham Bhin Minh και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Pham Sanh Chau, ενώ παράλληλα αναμένεται να γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό της χώρας, Nguyen Xuan Phuc.
Την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί το Μαυσωλείο του ιστορικού ηγέτη του Βιετνάμ, Χο Τσι Μινχ, όπου θα πραγματοποιηθεί τελετή κατάθεσης στεφάνου και θα επισκεφθεί την ιστορική οικεία του Στρατηγού Vo Nguyen Giap.
Στη συνέχεια ο κ. Κοτζιάς θα μεταβεί στην πόλη Χο Τσι Μινχ, την μεγαλύτερη πληθυσμιακά πόλη στο Βιετνάμ και σημαντικό βιομηχανικό και πολιτιστικό κέντρο, όπου θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί με τον πρόεδρο της τοπικής Λαϊκής Επιτροπής, Nguyen Thanh Phong, ενώ παράλληλα, πριν από την αναχώρησή του, θα επισκεφθεί το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και το Πολεμικό Μουσείο.
Το ταξίδι αυτό θα αποτελέσει το έναυσμα για περαιτέρω ενίσχυση των -ήδη πολύ καλών- σχέσεων σε πολιτικό επίπεδο. Παράλληλα, θα αναζητηθούν τρόποι διεύρυνσης της πολιτιστικής και μορφωτικής συνεργασίας, ενώ θα επιδιωχθεί και η θεσμοθέτηση της συνεργασίας σε πολυμερές επίπεδο, ιδιαίτερα με την αμοιβαία υποστήριξη υποψηφιοτήτων σε Διεθνείς Οργανισμούς. Ακόμη, θα διερευνηθεί η δυνατότητα ενδυνάμωσης της διμερούς οικονομικο-εμπορικής συνεργασίας, με έμφαση στην προσέλκυση επενδύσεων, καθώς και η προώθηση κοινών δράσεων στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας.
Η επίσκεψη αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο άσκησης ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής που προωθεί ο κ. Κοτζιάς, μέσω της οποίας επιδιώκεται η ανάδειξη της Ελλάδας σε σταθερό συνομιλητή ταχύτατα αναπτυσσόμενων χωρών, ανεξαρτήτως γεωγραφικής περιοχής, ούτως ώστε η χώρα μας να καταστεί γέφυρα επικοινωνίας της συγκεκριμένης κατηγορίας κρατών με την Ευρώπη και ιδίως, με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το Βιετνάμ, μια χώρα 92 εκατομμυρίων κατοίκων, αποτελεί ανερχόμενη οικονομική δύναμη στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας, έχοντας επιτύχει μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης άνω του 6% για όλη την περίοδο από τις αρχές του 21ου αιώνα έως και σήμερα.
p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px 'Helvetica Neue'; color: #454545}
p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px 'Helvetica Neue'; color: #454545; min-height: 14.0px}