Ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης έφθασε σήμερα στη Νέα Υόρκη, για να λάβει μέρος στις εργασίες του συνεδρίου της Capital Link ‘Invest in Cyprus’ που διοργανώνεται και με την υποστήριξη της Κυπριακής Ένωσης Εφοπλιστών, του Κυπριακού Οργανισμού Προσέλκυσης Επενδύσεων και των Εμπορικών Επιμελητηρίων Κύπρου – ΗΠΑ.
Ο κ. Αναστασιάδης μιλώντας στους δημοσιογράφους ανέφερε πως κατά την διάρκεια της παρουσίας του στις ΗΠΑ θα συναντηθεί με τον ΓΓ του ΟΗΕ την Τετάρτη και την Πέμπτη με τον Βρετανό υπουργό εξωτερικών αλλά και με τον πρόεδρο της 72ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, Σλοβάκο υπουργό εξωτερικών. Επιδίωξη του είπε, είναι «να προβληθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και βεβαίως από πλευράς μου να επανατονίσω την αποφασιστικότητα να συνεχίσουμε τον διάλογο».
Ο κ. Αναστασιάδης υπενθύμισε πως αυτός που εγκατέλειψε το τραπέζι των συνομιλιών είναι ο Μουσταφά Ακιντζί, αλλά δεν θα επιδιώξει να εμπλακεί σε οποιοδήποτε παιγνίδι επίρριψης ευθυνών. «Αυτό» είπε «δεν νομίζω να είναι προς όφελος αυτού που επδιώκουμε: ένα ουσιαστικό, δημιουργικό διάλογο που θα μας οδηγήσει σε μια λύση που να ανταποκρίνεται, όπως έχω τόσες πολλές φορές τονίσει, σε μια αναγνώριση των ανησυχιών και προσδοκιών της κάθε μιας των δυο κοινοτήτων, όχι υπέρ της μιας των κοινοτήτων και έχει σημασία αυτό που λέω.
Συνεπώς η προσπάθεια είναι να αξιοποιηθεί η εδώ παρουσία μου για τα πολλαπλά οφέλη που μπορεί να έχει η Κύπρος μέσα είτε από τις επενδυτικές πρωτοβουλίες είτε από τις πολιτικές πρωτοβουλίες, προκειμένου να διαφανεί κατά πόσο μπορούμε επιτέλους να φτάσουμε σε μια λύση που θα είναι λειτουργική, βιώσιμη, θα σέβεται τις αρχές και αξίες της ΕΕ και θα είναι προς όφελος του συνόλου των Κυπρίων πολιτών είτε Τουρκοκυπρίων είτε Ελληνοκυπρίων».
Ερωτηθείς τι αναμένει από τον ΓΓ του ΟΗΕ για το επόμενο βήμα, ο Κύπριος Πρόεδρος είπε ότι «αυτό που εγώ γνωρίζω είναι ότι θα ενημερώσω με κάθε αντικειμενικότητα, χωρίς τη διάθεση εμπλοκής σε ένα παιγνίδι επίρριψης ευθυνών, την ανάγκη ουσιαστικού διαλόγου και ειλικρίνειας, χωρίς να παραγνωρίζουμε ότι η Κύπρος είναι ένα κράτος μέλος της ΕΕ.
Δεν συμβιβάζονται κάποιες αξιώσεις που προβάλλονται από τουρκικής πλευράς είτε αυτές αφορούν τις τέσσερεις βασικές ελευθερίες είτε την αποτελεσματική συμμετοχή στη διακυβέρνηση όπως την εννοούν οι Τουρκοκυπριοι, είτε στα υπόλοιπα των θεμάτων, μεταξύ των οποίων βεβαίως είναι ο αναχρονιστικός θεσμός των εγγυήσεων, η συνέχιση της παρουσίας κατοχικών στρατευμάτων και τα όσα άλλα προβλήματα ακόμα υπάρχουν.
Δεν παραγνωρίζω ότι έγινε πρόοδος στις συνομιλίες, αλλά την ίδια ώρα και δεν μπορώ να παραβλέψω και τις δυσκολίες που έχουμε μπροστά μας. Η δική μας πλευρά είναι αποφασισμένη να εργαστεί ενσυνείδητα, με αποφασιστικότητα και με κύριο στόχο μια λύση που να μη δημιουργεί νικητές ή να αφήνει ηττημένους, που να σέβεται και, επαναλαμβάνω, να λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων».
Κληθείς να σχολιάσει άρθρο του υπουργού εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου με απαιτήσεις στο Κυπριακό, σε αμερικανική εφημερίδα και ερωτηθείς αν το γεγονός αυτό σχετίζεται με την παρουσία του στις ΗΠΑ ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι «δεν γνωρίζω αν έγινε για σκοπούς της εδώ παρουσίας μου. Εκείνο που ξέρω είναι ότι οι προβαλλόμενες αξιώσεις είναι αδύνατο να γίνουν αποδεκτές. Βεβαίως, στον ΓΓ του ΟΗΕ θα τονίσω ό,τι είναι αυτό που μπορεί να θεωρείται ότι συμβάλλει ή μπορεί να συμβάλει σε μια λύση που να είναι βιώσιμη, να έχει διάρκεια και να είναι συμβατή βεβαίως με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Και αυτά δυστυχώς που προβάλλει ο κ. Τσαβούσογλου ουδεμία σχέση έχουν με τα επιδιωκόμενα. Είτε από πλευράς Τουρκοκυπρίων είτε από πλευράς Ελληνοκυπρίων. Θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι: η λύση του Κυπριακού δεν μπορεί να εξυπηρετεί τα συμφέροντα τρίτων χωρών παρά μόνο των Κυπρίων».
Ο Κύπριος Πρόεδρος αναφερόμενος στη πορεία της κυπριακής οικονομίας σημείωσε πως το 2013 ξεκίνησε την θητεία του με τις δυσμενέστερες των συνθηκών για να φτάσει σήμερα η Κύπρος «μέσα από τις αναβαθμίσεις από την κατηγορία σκουπίδια που ήταν η αξιολόγηση της οικονομικής κατάστασης, σε μόλις μια βαθμίδα πριν την επενδυτική βαθμίδα κάτι που είναι παρά πολύς σημαντικό και για τη δανειοληπτική ικανοτητα της χώρας αλλά και το έργο που έχει επιτελεστεί μέχρι σήμερα». Έγινε κατορθωτό, είπε, σήμερα η Κύπρος να παρουσιάζει ρυθμούς ανάπτυξης 2,8% με βάση τους Standard and Poors. Η ανάπτυξη, όπως εκτίμησε ο Κύπριος Πρόεδρος, φαίνεται θα συνεχίσει και για τα επόμενα έτη. Η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τηρήσει τη δημοσιονομική πειθαρχία αλλά και τις μεταρρυθμίσεις που επιβάλλεται. Για τον τομέα της ενέργειας ανέφερε πως ήδη δύο αμερικανικοί κολοσσοί έχουν επιδείξει ενδιαφέρον και μέσα σε αυτά τα πλαίσια ακριβώς θα είναι και οι επαφές που θα έχει το επόμενο τριήμερο με οικονομικούς παράγοντες, με επενδυτικά ταμεία, με ενεργειακούς κολοσσούς, με σωρεία άλλων ενδιαφερομένων για να αξιοποιήσουν τη γεωστρατηγική θέση της Κύπρου και την ιδιότητα της ως κράτους μέλους της ΕΕ ως προορισμού επενδύσεων.