Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ/ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στη Βουλή τα νομοσχέδια για μείωση του ΕΝΦΙΑ, βελτίωση των 120 δόσεων και επιτελικό κράτος

Σε κοινοβουλευτική πορεία μπήκε η πρώτη κρίσιμη νομοθετική ατζέντα της κυβέρνησης που περιλαμβάνει την σημαντική μείωση του ΕΝΦΙΑ, την βελτίωση της ρύθμισης με τις 120 δόσεις και την δημιουργία του επιτελικού κράτους. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας εμφανίστηκε αισιόδοξος για τα αποτελέσματα των οικονομικών δεικτών στο τέλος του έτους επισημαίνοντας πως η πολιτική αλλαγή και οι εξαγγελίες της κυβέρνησης έχουν ήδη βγάλει την χώρα από την αναπτυξιακή στασιμότητα. Υπογράμμισε δε ότι ο επιπρόσθετος δημοσιονομικός χώρος που εκτιμάται ότι θα δημιουργηθεί θα κατευθυνθεί για περαιτέρω φοροελαφρύνσεις.

Παράλληλα, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και υπεύθυνος για την κατάρτιση και εισήγηση του νομοσχεδίου για την νέα κυβερνητική δομή και την αποκομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης δήλωσε πρόθυμος να υιοθετήσει βελτιωτικές προτάσεις που θα καταθέσει η αντιπολίτευση, ξεκαθάρισε ωστόσο ότι δεν θα εμπλακεί σε μάχες οπισθοφυλακής με δυνάμεις που επιθυμούν την διατήρηση της πελατοκρατίας στην κρατική μηχανή.

Την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ – ως αξιωματική αντιπολίτευση – εμφανίστηκε πρόθυμος να εγκαταλείψει την στείρα κριτική του «όχι σε όλα» που ακολουθούσε πριν αναδειχθεί στην εξουσία το 2015 και παράλληλα έδειξε πως έχει κατανοήσει ορισμένα από τα κεντρικά μηνύματα των πρόσφατων εκλογών. Η πρώην υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου συνεπικουρούμενη από τον πρώην πολιτικό της προϊστάμενο Ευκλείδη Τσακαλώτο δήλωσε ότι στηρίζει επί της αρχής τις διατάξεις για το φορολογικό νομοσχέδιο και τις βελτιώσεις στις 120 δόσεις, ίσως γιατί τα εκλογικά αποτελέσματα της 26ης Μαίου και 7ης Ιουλίου τους έδειξαν ότι η μεσαία τάξη τους τιμώρησε για την φορομπηχτική πολιτική που επέβαλαν. Να σημειωθεί ότι το σχέδιο νόμου ακολουθεί κατεπείγουσα διαδικασία και σήμερα στις 12 θα ξεκινήσει η συζήτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής όπου και αναμένεται να ψηφιστεί με ευρεία πλειοψηφία. Υπενθυμίζεται ότι στην επιτροπή ψηφίστηκε επί της αρχής από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ. Το ΚΚΕ δήλωσε παρών, η Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκε για την τελική της στάση ενώ το ΜεΡΑ25 καταψήφισε.

Στην επιτροπή δημόσιας διοίκησης όμως όπου συζητείται το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαίωσαν ότι η Κουμουνδούρου θεωρεί «προνομιακό» χώρο το δημόσιο και πως θα δώσει σκληρή μάχη για να μην αλλάξει τίποτα.

Πάντως, από την πλευρά του ο κ. Γεραπετρίτης περιέγραψε την τακτική της αντιπολίτευσης ως μάχη οπισθοφυλακής προκειμένου να διατηρηθούν οι δυσλειτουργίες της κρατικής μηχανής και υπογράμμισε πως ο ίδιος είναι πρόθυμος να ενσωματώσει κάθε βελτιωτική πρόταση που θα κατατεθεί στο κοινοβούλιο.

«Εάν κάποιος ήταν σε αυτή την αίθουσα θα θεωρούσε ότι είμαι ένας τρελός ακαδημαϊκός που εισηγούμαι κάτι διαβολικό για να μπορέσω να αποκομίσω συγκυριακά πολιτικά οφέλη. Εγώ δεν ήμουν στην πολιτική σκηνή αλλά έζησα την λειτουργία της κρατικής μηχανής και μπορώ να σας πω ότι τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά» είπε αρχικά ο υπουργός Επικρατείας για να εξηγήσει στην συνέχεια ότι το νομοσχέδιο που κατέθεσε στην Βουλή «αποτελεί την εξειδίκευση του εγχειριδίου κυβερνητικής πολιτικής του 2018. Στα βασικά συμφωνούμε. Πρέπει κάτι να γίνει και θα γίνει αν κάνουμε τομές. Συγκεντρώνουμε σε ένα ενιαίο κείμενο όλο το εγχειρίδιο διακυβέρνησης. Κανείς δεν ήξερε πριν πως κυβερνάται η χώρα».

Αναφορικά με τους μετακλητούς είπε ότι από 770 μειώνονται σε 695 και απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης περι δημιουργίας υπερδομής στο Μέγαρο Μαξίμου σημείωσε «σήμερα οι θέσεις μετακλητών σε όλες τις υπηρεσίες και γ.γ. που υπάγονται στον πρωθυπουργό είναι 120 και εμείς τις πάμε σε 100».

Τέλος, υπογράμμισε πως η κυβέρνηση σχεδιάζει την πλήρη δημοσιονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ

Το στοίχημα

Αίσθηση ωστόσο προκάλεσε το στοίχημα που μπήκε μεταξύ του υπουργού Επικρατείας και του κ. Παύλου Πολάκη. Αφορμή στάθηκε η αναφορά του κ. Πολάκη για το πώς στήθηκε το πελατειακό κράτος από την δεκαετία του ’50 για να καταλήξει λέγοντας οτι υπάρχει τέτοια σύγχυση με τις αρμοδιότητες στο νομοσχέδιο που δεν θα βγει άκρη. «Καλά ξεμπερδέματα Υπουργέ» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πολάκης.

Στην απάντησή του ο κ. Γιώργος Γεραπετρίτης τόνισε ότι συμφωνεί σε πολλά με την περιγραφή του κ. Πολάκη για το πελατειακό κράτος, για το θέμα των αρμοδιοτήτων ωστόσο εκτίμησε ότι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ θα διαψευσθεί.

«Πάμε στοίχημα;» αντέτεινε ο κ Πολακης με τον κ Γεραπετριτη να απαντά «Δεν μου αρέσει να βάζω στοιχήματα αλλά μαζί σας θα βάλω ένα ότι δεν θα δικαιωθείτε. Αρκεί το στοίχημα να είναι ένα φαγητό μαζί σας»

Κριτική από την αντιπολίτευση

Να σημειωθεί ότι από το πρώτο λεπτό της συζήτησης για το επιτελικό νομοσχέδιο υπήρξε σφοδρή κριτική από το σύνολο της αντιπολίτευσης αλλά και από το εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας. Τα πυρά συγκεντρώνονται στις διατάξεις για την νέα δομή της κυβέρνησης με την κριτική να υποστηρίζει πως συσσωρεύονται υπερεξουσίες στο Μέγαρο Μαξίμου και παράλληλα αποδυναμώνονται οι αρμοδιότητες των υπουργών.

Είναι χαρακτηριστικό πως η βουλευτής επικρατείας με την ΝΔ Μαριέττα Γιαννάκου ζήτησε από τον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Γεραπετρίτη να προχωρήσει σε βελτιώσεις.

«Να κάνει βελτιώσεις ο υπουργός. Υπάρχει ο ρόλος της Βουλής και ο ρόλος των υπουργών. Δεδομένου ότι οι Υπουργοί έχουν πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο το ερώτημα είναι αν φαίνεται μέσα στο νομοσχέδιο το πώς ο Υπουργός θα ελέγχει το Υπουργείο του ενώ ταυτόχρονα θα υπάρχει Υφυπουργός, υπηρεσιακός γραμματέας κλπ. Πώς μπορούν να συντονιστούν όλα αυτά» είπε η κυρία Γιαννάκου για να προσθέσει σε άλλο σημείο: «Δεν συνδέεται με την Ε.Ε ο νόμος. Δεν ξέρω αν αυτό θα συμβεί σε άλλο νόμο αλλά πρέπει να συνδεθεί με το ευρωπαϊκό εξάμηνο κυρίως γιατί η Ε.Ε είναι ο μεγάλος νομοθέτης. Οι δημόσιες πολιτικές δεν αρκεί να δημιουργούνται μέσω των νομοπαρασκευαστικών ενεργειών. Σημασία έχει και η διοικητική αποτίμηση και το αποτέλεσμα. Για παράδειγμα έχουμε έναν νόμο που περιλαμβάνει πλήθος υπουργικών αποφάσεων και Προεδρικών Διαταγμάτων. Ποιος θα παρακολουθεί την εκτέλεσή του;»

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο εισηγητής Χρήστος Σπίρτζης υποστήριξε πως παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες, το νομοσχέδιο «επιχειρεί την άλωση του κράτους και την ενίσχυση της κομματικοποίησης της δημόσιας διοίκησης».

Ο ίδιος αμφισβήτησε ότι προκαλείται μείωση του αριθμού των μετακλητών υπαλλήλων και ζήτησε αναλυτικότερη αποτίμηση των μέτρων από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Ο κ. Χάρης Καστανίδης από το ΚΙΝΑΛ είπε «οι 3 μύθοι που καλλιέργησε η κυβέρνηση είναι ότι το νομοσχέδιο συγκροτεί επιτελικό κράτος, πως μειώνονται οι μετακλητοί και πως εμπιστεύεται την δημόσια ιεραρχία». Παράλληλα εξέφρασε ισχυρές επιφυλάξεις για την δημιουργία της νέας αρχής διαφάνειας.

Για κράτος που θα λειτουργεί με όρους μάνατζμεντ μίλησε ο κ. Μανώλης Συντυχάκης από το ΚΚΕ ενώ για δημιουργία «πρωθυπουργού – αυτοκράτορα» έκανε λόγο η Ελληνική Λύση.

Τέλος, η κυρία Αγγελική Αδαμοπούλου του ΜεΡΑ25 υποστήριξε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης ενισχύει την δυσλειτουργία και την γραφειοκρατία της κρατικής μηχανής.

Παράλληλα, αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως Ολγα Γεροβασίλη, Σπύρος Λάππας, Παύλος Πολάκης, Γιάννης Ραγκούσης κ.α. έσπευσαν να δώσουν συγκεκριμένο ιδεολογικό στίγμα στις προωθούμενες διατάξεις, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση επαναφέρει «το κράτους της δεκαετίας του ‘50».

Κατά την έναρξη της διαδικασίας ο κ. Γεραπετρίτης εξήγησε ότι « Βρίσκομαι εδώ όχι για να επιβάλω ή να διαμορφώσω δημόσιες πολιτικές, αλλά πάνω από όλα να ακούσω, και, στο πλαίσιο ενός διαβουλευτικού πνεύματος, να υιοθετήσω όλες εκείνες τις αναγκαίες τροποποιήσεις οι οποίες θα τεθούν» και σε άλλο σημείο υπογράμμισε «Το νομοσχέδιο εισάγει νέα σύγχρονη θεώρηση για το κράτος και, για πρώτη φορά, σε ενιαίο κείμενο φέρνει κρίσιμες διατάξεις»

Να σημειωθεί ότι η συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή συνεχίζεται σήμερα με την ακρόαση των φορέων και θα ακολουθήσουν οι συνεδριάσεις με την συζήτηση των άρθρων. Στην Ολομέλεια αναμένεται να εισαχθεί και να ψηφιστεί εως τις 8 Αυγούστου.

Tags
Back to top button