Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Σπουδαίο επίτευγμα: Παράλυτη γυναίκα ξαναβρήκε την φωνή της μέσω ψηφιακού avatar

Ερευνητές των πανεπιστημίων του San Francisco και του Berkeley, σε συνεργασία με την εταιρία Speech Graphics, αλλάζουν τα δεδομένα για την επικοινωνία των παράλυτων ασθενών. Χρησιμοποιώντας μία συσκευή Brain-Computer Interface (BCI), μετέτρεψαν τα αναλογικά σήματα που παράγει ο εγκέφαλος σε ψηφιακά σήματα τα οποία καταλαβαίνει ο υπολογιστής. Έτσι, έδωσαν τη δυνατότητα σε μία γυναίκα η οποία είχε παραλύσει από εγκεφαλικό, να μπορέσει να μιλήσει ξανά μέσω ενός ψηφιακού avatar το οποίο ήλεγχε με το BCI.

Οι ερευνητές τοποθέτησαν μία συστοιχία ηλεκτροδίων στο κέντρο ελέγχου του λόγου στον εγκέφαλο της ασθενούς. Αυτά κατέγραφαν τα ηλεκτρικά σήματα τα οποία κανονικά θα κινούσαν τους μύες στο σαγόνι, τα χείλη και τη γλώσσα και τα μετέδωσαν μέσω καλωδίου σε έναν υπολογιστή. Έπειτα, με τη χρήση AI και εκπαίδευση μερικών εβδομάδων, η AI μετέφραζε τα ηλεκτρικά σήματα για περισσότερες από 1.000 λέξεις.

Βγαλμένοι από το μέλλον: H τεχνητή νοημοσύνη γέρασε την Barbie και τον Κεν

Το εντυπωσιακό είναι πως κατάφεραν να συνθέσουν μία φωνή η οποία βασίστηκε σε φυσικά δείγματα της φωνής της ασθενούς τα οποία είχαν καταγραφεί πριν το εγκεφαλικό. Έπειτα, με τη βοήθεια της Speech Graphics, της εταιρίας η οποία ανέπτυξε τα φωτορεαλιστικά animation προσώπου του The Last of Us II και του Halo Infinite, έδωσαν “ζωή” στο avatar της ασθενούς, το οποίο πλέον μπορούσε να μιλήσει με τη φωνή της και να κινήσει τους “ψηφιακούς μύες” που έπρεπε, για να παράγει ένα ρεαλιστικό αποτέλεσμα. Έτσι, η ασθενής μπόρεσε να εκφράσει και συναισθήματα με το avatar, επικοινωνώντας ακόμα και χωρίς λέξεις.

Tags
Back to top button