Σύμφωνα με το CNNi εκτιμάται πως έχουν επιβιώσει μόνο πέντε, γεγονός στο οποίο έχουν οδηγηθεί από τα κουνούπια μολυσμένα με ελονοσία.
Ζώντας στα δροσερά και καταπράσινα βουνά του νησιού Kauaʻi, για πολλά χρόνια αυτό το είδος πτηνού βρισκόταν εκτός του «ραντάρ» των κουνουπιών. Η ραγδαία άνοδος, όμως, της θερμοκρασίας επέτρεψε στα κουνούπια να βρουν το δρόμο τους προς τις κορυφές εκείνες που κάποτε ήταν δροσερές.
«Οι πληθυσμοί των «akikiki» έχουν υποχωρήσει τα τελευταία 15 με 20 χρόνια, καθώς το κλίμα έχει αλλάξει και τα κουνούπια ανεβαίνουν όλο και πιο ψηλά», αναφέρει η υπεύθυνη φροντίδας άγριας ζωής του Προγράμματος Διατήρησης Απειλούμενων Δασών της Χαβάης Hannah Bailey.
«Χωρίς πρόληψη για τις ασθένειες που μεταδίδονται από τα κουνούπια, τα μικροσκοπικά αυτά πουλιά πέφτουν θύματα της ελονοσίας των πτηνών, η οποία «είναι σχεδόν πάντα θανατηφόρα», εξηγεί.
Η διαφαινόμενη πρόκληση είναι πώς θα εξαλειφθεί η ελονοσία των πτηνών – η οποία απειλεί όχι μόνο το akikiki αλλά και άλλα απειλούμενα είδη.
Ιστορικά, υπήρχαν περισσότερα από 50 είδη πουλιών που λέγονται μελιτοπαραγωγοί στη Χαβάη, πτηνά που τρέφονται με νέκταρ και έντομα, αλλά σήμερα υπάρχουν μόλις 17, καθώς οι πληθυσμοί έχουν αποδεκατιστεί από ασθένειες που μεταδίδονται από τα κουνούπια, καθώς φυσικά και από την απώλεια οικοτόπων και απειλές από άλλα χωροκατακτητικά είδη .
Αυτό το είδος προβλέπεται να εξαφανιστεί στη φύση το 2023, σύμφωνα με τους ειδικούς, αν δεν βρεθεί τρόπος να προληφθεί η νόσησή τους από ελονοσία.