Κύρια θέματα,Ασία & Ειρηνικός • 05/06/2022 - 19:51
Σοβαρό περιστατικό Κίνας-Αυστραλίας: J-16 μπλόκαρε P-8 και του πέταξε "chaff και flares" στον κινητήρα! - Δείτε το βίντεο
Μπήκαν στον κινητήρα κομμάτια chaff
Νέο σοβαρό επεισόδιο μεταξύ Κίνας και Αυστραλίας έλαβε χώρα στην Νότια Σινική Θάλασσα. Κινεζικό μαχητικό J-16 παραλίγο να στείλει στον βυθό αεροσκάφος συλλογής πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης P-8 της RAAF.
Ο Υπουργός Άμυνας της Αυστραλίας έδωσε συνέντευξη τύπου για το θέμα. Δείτε παρακάτω στο βίντεο τι ακριβώς έκανε το J-16, την πορεία του και πως πλεύρισε και έκοψε το δρόμο στο P-8 της Αεροπορίας της Αυστραλίας.
Πρόκειται για το δεύτερο σοβαρό περιστατικό μεταξύ Κίνας και Αυστραλίας ενώ έχει προηγηθεί και το συμβάν με το αεροσκάφος του Καναδά.
Ερωτηματικά δημιουργούνται επίσης και για την αιτία που πλέον οι ΗΠΑ και οι συμμαχικές χώρες στέλνουν κατασκοπευτικά αεροσκάφη πολύ κοντά στις κινεζικές ακτές καθώς εντείνονται οι ανησυχίες πως η Κίνα ετοιμάζει κάτι σε σχέση με την Ταϊβάν.
Υπενθυμίζουμε ότι πρόσφατα η USAF έστειλε RC-135U το οποίο παρακολουθούσε τις δραστηριότητες της Κίνας στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα και στην Κίτρινη Θάλασσα. Το RC-135U πέταξε μέχρι 29 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Κίνας.
Διαβάστε επίσης
“Πλησίασε και πέταξε Chaff”
Το υπουργείο Άμυνας της Αυστραλίας κατηγόρησε σήμερα την Κίνα ότι έθεσε σε κίνδυνο αεροσκάφος συλλογής πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης της RAAF την 26η Μαΐου πάνω από τη Νότια Σινική Θάλασσα.
Και σε αυτή την περίπτωση, όπως και στην περίπτωση του Καναδά, οι αποκαλύψεις έγιναν τουλάχιστον μία εβδομάδα μετά τα διαδοχικά συμβάντα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου του Αυστραλού υπουργού Άμυνας, του Ρίτσαρντ Μαρλς, κινεζικό μαχητικό J-16 αναχαίτισε κάνοντας επικίνδυνο ελιγμό το αεροσκάφος επιτήρησης P-8, πλησιάζοντας σε πολύ μικρή απόσταση και ρίχνοντας chaff (σ.σ.: απορριπτόμενες μεταλλικές λωρίδες, αντίμετρο για πυραύλους).
Διαβάστε επίσης
“Chaff μπήκαν στον κινητήρα του P-8”
Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Άμυνας της Αυστραλίας περιέγραψε τη συνάντηση ως «επικίνδυνο ελιγμό που αποτελούσε απειλή για την ασφάλεια του αεροσκάφους P-8 και του πληρώματος του».
«Το αεροσκάφος J-16 πέταξε πολύ κοντά στο πλάι του P-8.
Πετώντας κοντά στο πλάι, απελευθέρωσε flares», είπε ο Marles σε τηλεοπτική συνέντευξη στο 9News της Αυστραλίας
«Το J-16 στη συνέχεια επιτάχυνε και έκοψε τo δρόμο του P-8, βγαίνοντας μπροστά από το P-8 σε πολύ κοντινή απόσταση.
Εκείνη τη στιγμή απελευθέρωσε νέφος chaff που περιέχει μικρά κομμάτια αλουμινίου, μερικά από τα οποία μπήκαν στον κινητήρα του αεροσκάφους P-8.
Προφανώς, αυτό είναι πολύ επικίνδυνο”, είπε ο Marles. (before releasing flares and chaff that entered at least one of the Australian aircraft’s engines… ήταν συγκεκριμένα η έκφραση του Αυστραλού ΥΠΑΜ)
Κανένα από τα μέλη του πληρώματος δεν τραυματίστηκε και το αεροσκάφος μπόρεσε να επιστρέψει με ασφάλεια στη βάση του, διευκρίνισε.
Δείτε στο βίντεο τι έγινε
“Ήθελαν να ακυρώσουν την περιπολία”
“Όταν απορροφηθεί , το chaff μπορεί να βλάψει το κινητήρα των αεροσκαφών και σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί ακόμη και να τον κλείσει” είπε ο Peter Layton, πρώην αξιωματικός της Αυστραλιανής Πολεμικής Αεροπορίας που είναι τώρα συνεργάτης στο Ινστιτούτο Griffith Asia.
“Ενώ το P-8 μπορεί να λειτουργήσει μόνο με έναν από τους δύο κινητήρες του, το υποτιθέμενο περιστατικό θα το ανάγκαζε να επιστρέψει στη βάση του, τερματίζοντας ουσιαστικά την περιπολία του” πρόσθεσε ο Layton.
Διαβάστε επίσης
“Διαμαρτυρηθήκαμε στο Πεκίνο”
Η Καμπέρα εξέφρασε την ανησυχία της στο Πεκίνο για το περιστατικό “αρμοδίως”, δήλωσε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Περθ.
Δεν είναι ασυνήθιστο οι αυστραλιανές ένοπλες δυνάμεις να διεξάγουν αποστολές αναγνώρισης στη Νότια Σινική Θάλασσα, που το Πεκίνο θεωρεί ότι του ανήκει σχεδόν όλη.
Η Αυστραλία, οι ΗΠΑ και σύμμαχοί τους θεωρούν τομείς αυτής της θαλάσσιας περιοχής –από όπου περνά μεγάλο μέρος των εμπορευμάτων που διακινούνται μεταξύ της Ασίας και του υπόλοιπου κόσμου–, διεθνή ύδατα, όπου η ναυσιπλοΐα είναι κατά συνέπεια ελεύθερη.
Η Αυστραλία ενεργεί “συμμορφούμενη προς το διεθνές δίκαιο, και άσκησε το δικαίωμά της στην ελεύθερη ναυσιπλοΐα και υπέρπτηση σε διεθνή ύδατα και σε διεθνή εναέριο χώρο”, επέμεινε ο πρωθυπουργός Αλμπανέζι.
Πριν από τρεις μήνες, η Καμπέρα κατήγγειλε ότι κινεζικό πολεμικό πλοίο είχε στρέψει στρατιωτικό λέιζερ σε αεροσκάφος της στη βόρεια Αυστραλία. Η Καμπέρα κατήγγειλε τότε μια επικίνδυνη “ενέργεια εκφοβισμού”.
Την Τετάρτη εξάλλου, οι ένοπλες δυνάμεις του Καναδά κατηγόρησαν και αυτές την κινεζική Αεροπορία ότι έθεσε σε κίνδυνο δικά τους αεροσκάφη κινούμενα σε διεθνή εναέριο χώρο στην Ασία.