«Χοντρό» περιστατικό έλαβε χώρα στις 04 Ιανουαρίου 2017, μεταξύ εκπροσώπων μονάδας της λιβανέζικης οργάνωσης «Χεζμπολάχ» με ολιγομελή ρωσική στρατιωτική αποστολή κοντά στην Δαμασκό, προκαλώντας την δυσφορία της Μόσχας.
Συγκεκριμένα, άνδρες της Χεζμπολάχ δεν επέτρεψαν σε Ρώσους αξιωματικούς την είσοδο στην περιοχή Wadi Barada στα δυτικά της Δαμασκού.
Σύμφωνα και με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η πολιτική πτέρυγα της συριακής αντιπολίτευσης κάλεσε την Ρωσία ειδικά σε αυτήν την περιοχή να επιβλέπει την εφαρμογή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.
Η ρωσική αντιπροσωπεία σταμάτησε τα οχήματα της αποστολής στο πρώτο σημείο ελέγχου, προσπαθώντας να διαπραγματευτεί αλλά αυτό απέβη εις μάτην.
Την μετάβαση των Ρώσων αξιωματικών στη ζώνη μάχης του στρατού του Λιβάνου την αρνήθηκαν οι επικεφαλείς της σιιτικής οργάνωσης , για λόγους ασφαλείας και δεύτερον λόγω του γεγονότος ότι η επίσκεψη των Ρώσων εκεί δεν είχε την έγκριση της ανώτατης ηγεσίας της οργάνωσης, αλλά ούτε της Συρίας .
Το αποτέλεσμα ήταν οι Ρώσοι αξιωματικοί να αναγκαστούν να επιστρέψουν άπραγοι στη Δαμασκό.
Η εκεχειρία στην περιοχή Ουάντι Μπαράντα τέθηκε σε ισχύ στις 3 Ιανουαρίου του 2017 . Η κατάπαυση του πυρός στη Συρία τέθηκε σε ισχύ τα μεσάνυχτα της 30ης του Δεκεμβρίου 2016, αλλά κατά τις πρώτες ημέρες δεν εφαρμόστηκε , δεδομένου ότι πάνω από το 70% των ομάδων των ισλαμιστών αρνούνται πεισματικά να συμμορφωθούν με αυτήν.
Σχετική ηρεμία παρατηρείται μόνο στα δυτικά του Χαλεπίου, και οφείλεται κατά κύριο λόγο στις μεγάλες ζημιές που υπέστη το τμήμα αυτό της πόλης.
Ο συριακός στρατός δεν θεωρεί ότι δεσμεύεται από τους όρους της συμφωνίας, δεδομένου ότι το καθένα από τα τρία μέρη (Τουρκία, Ρωσία και Ιράν) αποφάσισαν μεταξύ τους για αυτήν .
Συριακές κυβερνητικές δυνάμεις πολεμούν ενεργά στην περιοχή Wadi Barada, επιθυμώντας να καθαρίσουν πλήρως την περιοχή κοντά στην Δαμασκό απομακρύνοντας τους κινδύνους για την πρωτεύουσα της Συρίας.
Το περιστατικό αυτό αποδεικνύει όμως ότι οι σχέσεις των διαφόρων «συμμετεχόντων» στην Συρία είναι περίπλοκες και υπακούουν σε διαφορετικά συμφέροντα.
Όσο για την Χεζμπολάχ και το Ιράν, υπάρχουν πληροφορίες που αναφέρουν περί σιιτικών σχεδίων για την Συρία , η οποία θα «κοπεί» σε πολλά κομμάτια μετά την ολοκληρωτική εξουδετέρωση του ISIS.
Τα σχέδια αυτά έρχονται έρχονται σε αντίθεση με αυτά των ΗΠΑ –Ισραήλ και αφορούν την δημιουργία κουρδικού κράτους σε Τουρκία, Συρία, Ιράν και Ιράκ.
Όσο για το περιστατικό αυτό καθ΄αυτό κρατάμε μικρό καλάθι λόγω της ρωσικής maskirovka και της σχέσης της Ρωσίας με τα ανατολίτικα «παιχνίδια».