Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL) ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι αποφασίζουν να αναζητήσουν ή να αποφύγουν πληροφορίες για την υγεία, τα οικονομικά και τα προσωπικά τους χαρακτηριστικά με βάση τρεις παράγοντες. Αυτοί οι παράγοντες αναφέρονται ως ο τρόπος με τον οποίο σκέφτεται το άτομο για το πώς θα αισθανθεί τις πληροφορίες, πόσο χρήσιμες είναι οι πληροφορίες και εάν σχετίζονται με αυτό που σκέφτεται συχνά το άτομο.
Οι περισσότεροι άνθρωποι εμπίπτουν σε έναν από τους τρεις «τύπους αναζήτησης πληροφοριών». Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο Nature Communications, δείχνουν ότι οι άνθρωποι του πρώτου τύπου συχνά λαμβάνουν υπόψη τον αντίκτυπο των πληροφοριών στα συναισθήματά τους όταν αποφασίζουν αν θα ενημερωθούν ή όχι. Οι άνθρωποι του δεύτερου τύπου σκέφτονται συχνά πόσο χρήσιμες θα είναι οι πληροφορίες στη λήψη αποφάσεων. Ο τρίτος τύπος ανθρώπων συχνά αναζητά πληροφορίες για τα θέματα που σκέφτονται πιο συχνά.
Ο καθηγητής Tali Sharot, συν-επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης (UCL Psychology & Linguistics and the Max Planck Center for Research on Aging with UCL Computational Psychiatry) λέει: «Υπάρχει ένας τεράστιος όγκος πληροφοριών που είναι διαθέσιμες στα άτομα σήμερα. Αυτά περιλαμβάνουν τα πάντα, από πληροφορίες σχετικά με τη γενετική σας σύνθεση μέχρι πληροφορίες για κοινωνικά θέματα και την οικονομία. Θέλαμε να μάθουμε τι και πώς αποφασίζουν να μάθουν οι άνθρωποι και γιατί κάποιοι αναζητούν ενεργά πληροφορίες για, για παράδειγμα, τα εμβόλια κατά του COVID, την οικονομική ανισότητα και την κλιματική αλλαγή, ενώ άλλοι όχι.
«Οι πληροφορίες που επιλέγουν να διαβάσουν οι άνθρωποι έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία, τα οικονομικά και τις σχέσεις τους. Κατανοώντας καλύτερα γιατί οι άνθρωποι επιλέγουν να ενημερώνονται, μπορούμε να αναπτύξουμε τρόπους να πείσουμε τους ανθρώπους να εκπαιδεύσουν τον εαυτό τους».
Οι ερευνητές, οι οποίοι πραγματοποίησαν πέντε πειράματα με 543 συμμετέχοντες στη μελέτη, μέτρησαν ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τη συμπεριφορά αναζήτησης πληροφοριών.