Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Social media: Πόσο ένοχα είναι για την κατάθλιψη στους εφήβους; - Νέα μελέτη ανατρέπει όσα ξέραμε ως τώρα

Νέα μελέτη ανατρέπει όσα πιστεύαμε έως τώρα, δίνοντας μια νέα διάσταση στον ρόλο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην εμφάνιση καταθλιπτικών συμπτωμάτων στους νέους

Τη σχέση που διέπει την πρώιμη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και τα καταθλιπτικά συμπτώματα κατά την εφηβεία και τη νεαρή ενήλικη ζωή αναδεικνύει πρόσφατη έρευνα, δίνοντας όμως μια νέα διάσταση σε όσα μέχρι τώρα πιστεύαμε. Ειδικότερα, τα ευρήματα που δημοσιεύονται στο Journal of Adolescence υποστηρίζουν ότι η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δεν επηρεάζει όλους τους εφήβους με τον ίδιο τρόπο, γι’ αυτό και απαιτείται εξατομικευμένη προσέγγιση για τον προσδιορισμό των οφελών και των βλαβών των social media στην ψυχική υγεία των νέων.

 

Μήπως χρειάζεστε «αποτοξίνωση» από τα social media; - 5 βήματα για να «επανασυνδεθείς» με τη ζωή σου



Σύμφωνα με το , η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σχετίστηκε με αυξημένη παρουσία καταθλιπτικών συμπτωμάτων στους εφήβους που προέρχονταν από προβληματικά οικογενειακά περιβάλλοντα, που χρησιμοποιούσαν ανεξέλεγκτα τα social media, χωρίς αυτή η χρήση να εποπτεύεται από τους γονείς, που αντιμετώπιζαν εκφοβισμό από συνομηλίκους, που βίωναν άγχος και που αντιδρούσαν εντονότερα σε στρεσογόνους παράγοντες. Από την άλλη, η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σχετιζόταν λιγότερο ή ακόμη και καθόλου με την κατάθλιψη σε εφήβους που έφεραν άλλα χαρακτηριστικά.

«Όταν σκεφτόμαστε αν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να επηρεάσουν έναν συγκεκριμένο έφηβο, είναι σημαντικό να λαμβάνουμε υπόψη μια ευρεία προοπτική. Εάν ο έφηβος βρίσκεται ήδη σε ευάλωτη θέση (εκφοβίζεται ή έχει ακατάλληλους γονείς ή γονείς που δεν παρακολουθούν τη χρήση των μέσων ενημέρωσης), τότε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι πολύ πιο πιθανό να είναι επιβλαβή. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν η χρήση ξεπερνά τις 3 ώρες την ημέρα», δήλωσε ο W. Justin Dyer από το Πανεπιστήμιο Brigham Young.

«Ωστόσο, εάν οι φίλοι και οι γονείς τους είναι ζεστοί, υποστηρικτικοί και παρακολουθούν τη χρήση των social media που κάνουν τα παιδιά τους, η μέτρια ενασχόληση με τις κοινωνικές πλατφόρμες (λιγότερο από 3 ώρες την ημέρα) μπορεί να είναι ακόμη και ωφέλιμη. Οι έφηβοι φαίνεται να ωφελούνται σε μεγάλο βαθμό όταν οι γονείς παρέχουν καθοδήγηση καθώς πλοηγούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτή η καθοδήγηση μπορεί να κάνει τη διαφορά», κατέληξε ο ειδικός.

Tags
Back to top button