Μετά τις πιέσεις που δέχονται τις τελευταίες ημέρες τα ελληνικά ομόλογα, η νέα έκδοση ενός 7ετούς ή 3ετούς ομολόγου μπαίνει στον «πάγο» καθώς υπό τις δεδομένες συνθήκες θεωρείται ιδιαίτερα διακινδυνευμένο να επιχειρήσει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους νέα έκδοση ομολόγων, όπως σχεδίαζε να πράξει με ορίζοντα υλοποίησης έως το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.
Η αναταραχή στις διεθνείς αγορές με φόντο τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ- Κίνας σε συνδυασμό με το πακέτο παροχών που εξήγγειλε η κυβέρνηση αλλά κυρίως την απόπειρα μονομερούς μείωσης των στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων στο 2,5% του ΑΕΠ αντί για 3,5% από το 2020, ανέτρεψαν το κλίμα ασκώντας έντονες πιέσεις στις αποδόσεις των ελληνικών τίτλων με το δεκαετές να ξεπερνά και πάλι το 3,5%.
Το πακέτο παροχών Τσίπρα έχει ανοίξει μέτωπο και με τους δανειστές. Αιχμές για τις φοροελαφρύσεις που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση και για κοντόφθαλμη χάραξη της μεταρρυθμιστικής πολιτικής που υπονομεύει την ανάπτυξη άφησε ο επικεφαλής του κλιμακίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην χώρα μας Πίτερ Ντόλμαν.
Ο Πήτερ Ντόλμαν, επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Αθήνα, μιλώντας χθες σε συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου εξέφρασε την αντίδραση του Ταμείου μετά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις. Υπεραμύνθηκε της ανάγκης εξεύρεσης δημοσιονομικού χώρου ώστε να μειωθούν φορολογικοί συντελεστές και να αυξηθούν οι κοινωνικές δαπάνες, υποδεικνύοντας την οδό της μείωσης του αφορολογήτου για χρηματοδότηση και απέρριψε τα νέα σχήματα ρύθμισης οφειλών σε 120 δόσεις. Όπως είπε, από το 1997 έως το 2015 έχουν τεθεί σε εφαρμογή 50 ρυθμίσεις οφειλών ή 3 ρυθμίσεις το χρόνo.
Αργότερα, το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο τρεις ευρωπαίους αξιωματούχους κατέγραφε ανησυχία στο ευρωπαϊκό στρατόπεδο. «Οι προτάσεις Τσίπρα, συνιστούν την εκδοχή δημοσιονομικής χαλάρωσης η οποία συναρτάται με την πολιτική και για την οποία ανησυχούσαμε στις αναλύσεις βιωσιμότητας χρέους» δήλωσε στο πρακτορείο μία πηγή.