Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Άμυνα & Ασφάλεια

Σκάνδαλο κατασκοπείας βαθαίνει το ρήγμα στις σχέσεις Γερμανίας-Τουρκίας (φωτό)

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Γερμανία και την Τουρκία έχουν χτυπήσει νέο ιστορικό χαμηλό μετά την απόσυρση της δικαστικής συνεργασίας εκ μέρους των γερμανικών αρχών όταν αναλήφθηκε ότι μια ομάδα ιμάμηδων κατασκόπευε εκπαιδευτικούς και ενημέρωνε για τα ονόματα των υποτιθέμενων υποστηρικτών του Τούρκου εξόριστου κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν σε Τούρκους αξιωματούχους.

Ο Γκιουλέν θεωρείται «κρατικός εχθρός» στην Τουρκία στον απόηχο των κατηγοριών ότι ο εξόριστος ιεροκήρυκας ήταν πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016 ενάντια στον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος Πρόεδρος έχει εντείνει τις προσπάθειες καταστολής των οπαδών του Γκιουλέν τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Οι τελευταίες αναφορές προκαλούν ανησυχία στο Γερμανικό Γραφείο για την Προστασία του Συντάγματος στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας καθώς διαπιστώσαν ότι ιμάμηδες στην Τουρκική-Ισλαμική Ένωση για τις Θρησκευτικές Υποθέσεις Turkish-Islamic Union for Religious Affairs (DITIB) είχαν «σημειώσει» ονόματα περίπου 28 υποτιθέμενων υποστηρικτών του Τούρκου εξόριστου κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν σε Τούρκους αξιωματούχους στα προξενεία της Κολονίας, του Ντίσελντορφ και του Μονάχου. Αυτά περιελάμβαναν και μια ομάδα ομάδα δάσκαλων σε γερμανικά κρατικά σχολεία τα οποία παρέχουν ισλαμική θρησκευτική εκπαίδευση.

Στις 24 Ιανουαρίου, ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι, ανακοινώσαν τον τερματισμό της συμφωνίας ανάμεσα στην Γερμανία και την Τουρκία που ξεκίνησε το 1974 για την αμοιβαία συνδρομή σε ποινικές υποθέσεις. Ακολούθησαν ισχυρισμοί ότι η κυβέρνηση Ερντογάν χρησιμοποιούσε την συμφωνία να για καταδιώκει τους οπαδούς του Γκιουλέν στην Γερμανία.

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Άγκυρα και το Βερολίνο είναι υπό πίεση εδώ και αρκετό καιρό, κυρίως επειδή τα γερμανικά ΜΜΕ δεν φοβούνταν να κατακρίνουν τον Τούρκο Πρόεδρο ο οποίος βρίσκεται στο προσκήνιο για την πάταξη της ελευθερίας του Τύπου στην χώρα του και την «αποσιώπηση» των δημοσιογράφων που είναι κριτικοί απέναντί του.

Το τελευταίο περιστατικό έρχεται από την δριμεία κριτική του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, το οποίο έδειξε τον Ερντογάν να φορά γυαλιά ηλίου και σε αυτά να απεικονίζονται δυο μιναρέδες σαν πύραυλοι που να απογειώνονται από ένα τζαμί και να τον περιγράφουν σε άρθρο τους σαν «δικτάτορα».

Πριν από αυτό, υπήρχε ένταση όταν ο Γερμανός κωμικός Jan Böhmermann μετέδωσε ένα ποίημα στην τηλεόραση του ZDF καθισμένος μπροστά από ένα πορτρέτο του Ερντογάν το οποίο κατηγορούσε τον Τούρκο πρόεδρο ότι «καταστέλλει τις μειονότητες, κλωτσάει τους Κούρδους και χαστουκίζει τους Χριστιανούς ενώ βλέπει παιδικό πορνό» ανάμεσα σε άλλα πράγματα.

Ο Ερντογάν απαίτησε ανάμεσα σε άλλα πράγματα να διωχθεί ο Böhmermann, κάτι το οποίο επέτρεψε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, υπό έναν ελάχιστα γνωστό γερμανικό νόμο, αν και καμία δίωξη — στο τέλος — δεν ακολούθησε.

Μέσα σε όλα αυτά, η Τουρκία απαγόρευσε σε Γερμανούς βουλευτές να επισκεφθούν την Αεροπορική Βάση του Ιντσιρλίκ στην νότια Τουρκία η οποία και χρησιμοποιείται από τον γερμανικό στρατό σε μια απάντηση προς την απόφαση του γερμανικού κοινοβουλίου να ανακηρύξει την σφαγή των Αρμενίων του 1915 από τις Οθωμανικές δυνάμεις ως «γενοκτονία», κάτι το οποίο αρνείται η Τουρκία.

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px 'Helvetica Neue'; color: #454545}
p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px 'Helvetica Neue'; color: #454545; min-height: 14.0px}

Η πιο πρόσφατη επιδείνωση των σχέσεων ανάμεσα σε Άγκυρα και Βερολίνο θα ασκήσει περαιτέρω πείσει στην αμφιλεγόμενη προσφυγική συμφωνία ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία για την οποία μεσολάβησε η κα. Μέρκελ σε μια προσπάθεια να ανακοπεί η ροή των μεταναστών που μπαίνουν στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας.

Tags
Back to top button