Μαζί με το Λιχτενστάιν, η Νορβηγία και η Ισλανδία επωφελούνται από την ελεύθερη μετακίνηση πολιτών, αγαθών, υπηρεσιών και κεφαλαίων εντός της ευρωπαϊκής αγοράς των 500 εκατ. κατοίκων, με τις Βρυξέλλες να καθορίζουν τους κανόνες που διέπουν όλες τις πτυχές του κοινού Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ).
Η Βρετανία σχεδιάζει να εκκινήσει τις επίσημες διαδικασίες διαζυγίου με την ΕΕ στις 29 Μαρτίου, ξεκινώντας δύο χρόνια διαπραγματεύσεων πριν από την αποχώρησή της, η οποία θα την αναγκάσει να οικοδομήσει εκ νέου τις εμπορικές της σχέσεις με άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο.
«Πρέπει να διασφαλίσουμε την απρόσκοπτη συνέχιση της συνεργασίας του ΕΟΧ με την ΕΕ, προστατεύοντας παράλληλα τα σημαντικά μας συμφέροντα αναφορικά με τη Βρετανία», δήλωσε σε ανακοίνωση ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Νορβηγίας Φρανκ Μπάκε-Γιένσεν.
Σε κοινή τους ανακοίνωση, ο Μπάκε-Γιένσεν και ο Ισλανδός υπουργός Εξωτερικών Γκουντλάουγκουρ Τόρντασον δήλωσε ότι οι δύο χώρες θα συνεργαστούν στενότερα στις προσπάθειές τους να προωθήσουν τα κοινά τους συμφέροντα αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Από αυτή την άποψη, η Ισλανδία και η Νορβηγία θα μοιραστούν πληροφορίες και θα αναπτύξουν τις κατάλληλες κοινές στρατηγικές προκειμένου να εργαστούν από κοινού για να επηρεάσουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία που σχετίζεται με τον ΕΟΧ», ανέφερε η ανακοίνωση.
Τον Ιανουαριο, ο επικεφαλής διαπραγματεύτης της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε ότι τα συμφέροντα της Νορβηγίας και άλλων χωρών του ΕΟΧ θα αποτελέσουν «προτεραιότητα» στις επικείμενες συνομιλίες.