Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΔΙΕΘΝΗ

Συρία: Ο ΟΗΕ ενέκρινε την παράταση της διασυνοριακής ανθρωπιστικής βοήθειας

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε χθες την παράταση της παροχής διασυνοριακής ανθρωπιστικής βοήθειας σε εκατομμύρια Σύρους πολίτες, ωστόσο ο αριθμός των μεθοριακών διαβάσεων και το χρονικό διάστημα ισχύος της εντολής αυτής μειώθηκαν κατά το ήμισυ για να αποφευχθεί ένα ρωσικό βέτο.


Το 15μελες ΣΑ επέτρεψε να συνεχιστούν οι παραδόσεις διασυνοριακής ανθρωπιστικής βοήθειας από δύο συνοριακά περάσματα στην Τουρκία, αλλά όχι από τα σημεία διέλευσης από το Ιράκ και την Ιορδανία. Επίσης ανανέωσε την ανθρωπιστική επιχείρηση για έξι μήνες αντί για ένα χρόνο.

Η Ρωσία και η Κίνα απείχαν από την ψηφοφορία και υποβάθμισαν το ψήφισμα προκαλώντας την οργή και την αποχή των ΗΠΑ και της Βρετανίας. Τα εναπομείναντα 11 μέλη του Συμβουλίου ψήφισαν υπέρ του ψηφίσματος.

Από το 2014, τα Ηνωμένα Έθνη και οι οργανώσεις αρωγής περνούν τη βοήθεια στη Συρία από τέσσερα μεθοριακά περάσματα στην Τουρκία, το Ιράκ και την Ιορδανία. Η εντολή αυτή ανανεώνεται από τον ΟΗΕ ετησίως και η λήξη ισχύος της τρέχουσας έληγε την Παρασκευή. Τον Δεκέμβριο η Ρωσία και η Κίνα άσκησαν βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας μπλοκάροντας την παράταση. Ήταν η 14η φορά που το έπραξαν αφότου ξεκίνησε η σύρραξη στη Συρία το 2001.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 2,7 εκατομμύρια άνθρωποι στη βορειοδυτική Συρία και 1,3 εκατομμύρια στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας βασίζονται σε αυτή τη διασυνοριακή ανθρωπιστική βοήθεια. Η εντολή του ΣΑ είναι απαραίτητη επειδή η συριακή κυβέρνηση δεν συναινεί να εισέρχεται στη χώρα βοήθεια διαμέσου των συνόρων.


Ο πρέσβης του Βελγίου στα Ηνωμένα Έθνη τόνισε πως το πέρασμα από το Ιράκ χρησιμοποιείτο για την παράδοση ιατροφαρμακευτικής βοήθειας σε 1,4 εκατομμύρια ανθρώπους. «Σήμερα δεν υπάρχει ορατή εναλλακτική σε αυτό το συνοριακό πέρασμα», είπε στη συνεδρίαση του ΣΑ πριν από την ψηφοφορία.

Η πρέσβης της Βρετανίας στα ΗΕ Κάρεν Πιρς τόνισε πως η έγκριση μόλις δύο μεθοριακών διαβάσεων για έξι μήνες ήταν «μια ανεπαρκή απάντηση στην κατάσταση στο πεδίο». Κατηγόρησε επίσης την Ρωσία για πολιτικοποίηση του θέματος.

Ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια απέρριψε τις ανησυχίες της, λέγοντας πως η κατάσταση έχει αλλάξει δραματικά πως η δράση του Συμβουλίου πρέπει να αντακλά την αλλαγή αυτή.

«Όλες αυτές οι κραυγές για επικείμενη καταστροφή που βρίσκεται αντιμέτωπο το βορειοανατολικό τμήμα της χώρας αν κλείσουμε ένα συνοριακό πέρασμα, είναι απολύτως άνευ σημασίας, καθώς η ανθρωπιστική βοήθεια σε αυτή την περιοχή έρχεται από μέσα από τη Συρία», τόνισε σε δημοσιογράφους εν αναμονή της ψηφοφορίας.

Τα Ηνωμένα Έθνη επισημαίνουν πως δεν υπάρχει εναλλακτική στην επιχείρηση παροχής διασυνοριακής ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά ο Νεμπένζια δήλωσε πως «υπάρχουν εναλλακτικές» επειδή η περιοχή ελέγχεται κατά μεγάλο βαθμό από τη συριακή κυβέρνηση.

Tags
Back to top button