Λαθροκυνηγοί εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν από τους θηροφύλακες της Ε Κυνηγετικής Ομοσπονδίας, στο ανατολικό Ζαγόρι, οι οποίοι είχαν βάλει στόχο ένα κοπάδι αγριόγιδων.
Οι θηροφύλακες, χθες το πρωί, περιπολούσαν κοντά στο Τσεπέλοβο, όταν άκουσαν πυροβολισμούς και αντιλήφθησαν ύποπτες κινήσεις. Αμέσως, άρχισαν την έρευνα στην περιοχή και σταμάτησαν για έλεγχο ένα αυτοκίνητο με τρεις κυνηγούς, οι οποίοι υποστήριξαν πως έψαχναν τα σκυλιά τους. Όμως, στο αυτοκίνητο υπήρχαν τρίχες ζώου και αίματα με αποτέλεσμα, να γίνει έρευνα στη γύρω περιοχή και σε κοντινό σημείο, να εντοπιστούν νεκρά και σκεπασμένα με κλαδιά, 6 αγριόγιδα τα οποία φέρουν τραύματα από πυροβόλο όπλο.
Τα αγριόγιδα, που αποκαλούνται και αντιλόπες των ελληνικών βουνών, σύμφωνα με τον βιολόγο- ερευνητή Χαρητάκη Παπαιωάννου, λόγω των χιονοπτώσεων είχαν βρει καταφύγιο στο όρος Τύμφη κοντά στο χωριό Τσεπέλοβο. Ήταν πέντε θηλυκά που βρίσκονταν σε προχωρημένη κατάσταση κυοφορίας και ένα μικρότερο.
Όπως εξηγεί ο κ. Παπαιωάννου, το αγριόγιδο, είναι είδος σπάνιο και προστατευόμενο από την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία και το κυνήγι του στην Ελλάδα απαγορεύεται από το 1969.
Περιλαμβάνεται στα Παραρτήματα II και IV της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 92/43 για τα είδη και τους τύπους οικοτόπων. Στην πραγματικότητα, όπως επισημαίνει, πρόκειται για το μοναδικό είδος αντιλόπης, που ζει στην Ευρώπη και ειδικά το υποείδος του, που απαντάται στις βαλκανικές χώρες είναι ιδιαίτερα σπάνιο και κινδυνεύει με εξαφάνιση.
Στην Ελλάδα ζουν σήμερα γύρω στα 1.300 αγριόγιδα, μοιρασμένα σε περίπου 20 μικρούς πληθυσμούς που βρίσκονται στα πιο δυσπρόσιτα και απότομα βουνά. Τα μισά από τα αγριόγιδα της Ελλάδας βρίσκονται στην οροσειρά της Πίνδου και κυρίως στα βουνά της Ηπείρου.
Η χώρα μας διαθέτει αξιόλογες εκτάσεις που είναι κατάλληλες ως ενδιαιτήματα για το σπάνιο αυτό είδος. Σύμφωνα με τον Χαρητάκη Παπαιωάννου, σε πολλές από αυτές δεν υπάρχει κανένα αγριόγιδο, λόγω της λαθροθηρίας, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
«Η κύρια αιτία γι' αυτό είναι το εντατικό και ανελέητο λαθροκυνήγι που υποβοηθείται από τους πάρα πολλούς δασικούς και ορεινούς δρόμους, οι οποίοι παρέχουν εύκολη πρόσβαση και διαφυγή στους λαθροκυνηγούς, ενώ παράλληλα τους καθιστούν ικανούς να μεταφέρουν μεγάλο αριθμό παράνομα σκοτωμένων θηραμάτων, όπως έγινε στην προκειμένη περίπτωση που σκότωσαν έξι, αφού μπορούσαν εύκολα να τα μεταφέρουν με το αυτοκίνητο τους» σημειώνει.