Τα χαρτιά του άνοιξε ο υπουργός Παιδείας στη δημοσιογράφο Μαρία Γιαχνάκη για θέματα που αφορούν την εκπαίδευση, το νέο Νομοσχέδιο του Υπουργείου που πέρασε από τη Βουλή τη Μεγάλη Εβδομάδα, τις αλλαγές στο μάθημα των θρησκευτικών, το διάλογο με την εκκλησία αλλά και όλα όσα τον τελευταίο καιρό βρίσκονται ψηλά στην επικαιρότητα (σχέσεις Εκκλησίας- Κράτους, Οικουμενικό Πατριαρχείο, Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Άγιο Όρος).
Ο κ. Κώστας Γαβρόγλου στην συνέντευξή του αναφέρθηκε και στην εμπειρία που αποκόμισε κατά τον διάλογό του με τον κλήρο, εξέφρασε την πικρία του για τακτικές που ακολουθήθηκαν, ενώ προχώρησε σε διευκρινήσεις όσον αφορά στο θέμα της μισθοδοσίας του κλήρου ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να πετάξει τους 4.000 κληρικούς που βρίσκονται εκτός οργανικών θέσεων αλλά να τους τακτοποιήσει.
Χαρακτήρισε ως ιστορική την συμφωνία ανάμεσα στον Πρωθυπουργό της χώρας Αλέξη Τσίπρα και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ Ιερώνυμο και ξεκαθάρισε ότι ο διάλογος πρέπει να συνεχιστεί προκειμένου να μην υπάρχουν στον αέρα ζητήματα σοβαρά που καθορίζουν και τις σχέσεις Εκκλησίας Κράτους.
Η συνέντευξη που θα παρακολουθήσετε πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του στο Υπουργείο Παιδείας στις 14 Μαΐου 2019 και χωρίζεται σε τέσσερα μέρη τα οποία σας παραθέτουμε:
Νέα σελίδα στην εκπαίδευση ανοίγει το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας:
«Είναι δύσκολο να κάνεις πολιτική με μηδέν χρήματα” τονίζει ο υπουργός Παιδείας, αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις σε Μέση και Ανώτατη Εκπαίδευση.
«Είμαστε η μόνη χώρα που δεν έχει Γ’ Λυκείου και αυτό πρέπει να αλλάξει σημειώνει στο πρώτο μέρος της συνέντευξής του στη Μαρία Γιαχνάκη ενώ διευκρινίζει ότι » Η αντιπολίτευση έχει ψηφίσει πολλές από τις προτάσεις μας αλλά είναι… ντροπαλή και δεν το λέει!»
«Δε θέλουμε να καταργήσουμε τα Θρησκευτικά” αναφέρει ο υπουργός στο δεύτερο μέρος της συνέντευξής του τονίζοντας ότι: «Οι μόνες αντιδράσεις για τα θρησκευτικά είναι από την Ένωση Θεολόγων και κάποιους Μητροπολίτες”. Ξεκαθαρίζει μάλιστα ότι “το μάθημα των θρησκευτικών δεν μπορεί να είναι κατήχηση στα σχολεία . Έχουμε ζητήσει τη συμβολή της Εκκλησίας στα θρησκευτικά και θα υπάρξει αποτέλεσμα σύνθεσης” καταλήγει.
«Ιστορική τη συμφωνία ανάμεσα στον Πρωθυπουργό και τον Αρχιεπίσκοπο” χαρακτήρισε ο Υπουργός Παιδείας ενώ διευκρίνισε ότι ουσιαστικά οι δύο άνδρες έβαλαν τις γραμμές κι έστησαν τον σκελετό των θεμάτων αλλά δεν προχώρησαν σε αποφάσεις χωρίς την σύμφωνη γνώμη του κλήρου. Μάλιστα τόνισε ότι “ η Ιεραρχία αυτοπαγιδεύτηκε γιατί ήταν απόλυτη στο μισθολογικό” και σχολίασε ότι ‘Όλη η πληροφόρηση για το διάλογο κράτους – Εκκλησίας στηρίχθηκε σε fake news”.
Αναφέρθηκε και στις ενώσεις κληρικών οι οποίες κατά τη γνώμη του, όπως λέει στη συνέντευξη, δε σεβάστηκαν την πολιτεία αλλά και τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο”. «Μπορούμε να αυξήσουμε τις οργανικές θέσεις των κληρικών και να μην είναι κανείς στον αέρα κατέληξε στο τρίτο μέρος της συνέντευξής του.
«Ο Οικουμενικός Πατριάρχης είναι από τις πιο φωτισμένες μορφές του Θρόνου” αναφέρει ο κ. Γαβρόγλου στο τελευταίο μέρος της συνέντευξής του στη Μαρία Γιαχνάκη ενώ αποκαλύπτει ότι ο Παναγιώτατος είναι ένας από τους ανθρώπους που τον έχουν επηρεάσει στη ζωή του. Αναφερόμενος μάλιστα στην εκλογή του Μητροπολίτη Προύσης κ. Ελπιδοφόρου στη θέση του νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής τόνισε «Έχω εμπιστοσύνη στις διπλωματικές ικανότητες του νέου Αρχιεπισκόπου διότι είναι ένας άνθρωπος με πείρα και γνώσεις”
Ολοκληρώνοντας την συνέντευξή του αναφέρθηκε και στο Άγιο Όρος λέγοντας:
“Έχω πάει στο Άγιο Όρος και κάποια στιγμή πρέπει να ξαναπάω, ενώ αναφέρθηκε και στην Αθωνιάδα Ακαδημία”