Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Συναγερμός και στην Αχαΐα: Η ανομβρία «έπληξε» το διάσημο Σπήλαιο των Λιμνών

Εκτός από τις αγροτικές παραγωγές των Καλαβρύτων, η ανομβρία έχει «χτυπήσει» και το δημοφιλές αξιοθέατο «Σπηλαίο Λιμνών», καθότι η έλλειψη βροχής έχει οδηγήσει -εδώ και λίγες μέρες- σε μεγάλη μείωση της στάθμης του νερού στις τρεις λίμνες, με αποτέλεσμα να έχει σχεδόν στερέψει, κάτι που έχει να συμβεί πάρα πολλά χρόνια.

Το Σπήλαιο στα Καστριά, 17 χλμ. από τα Καλάβρυτα σε υψόμετρο 828 μ., που κάθε χρόνο δέχεται 75.000 επισκέπτες, παρουσιάζει, φέτος, εικόνα αποκαρδιωτική με τις βασικές λίμνες να έχουν ελάχιστα εκατοστά νερού, ενώ μέχρι πριν από 2 χρόνια είχε νερό, με την αιτία να είναι πως και στην ορεινή Αχαΐα έχει να βρέξει μήνες, ενώ τον περασμένο χειμώνα έριξε ελάχιστο χιόνι.

Η «Πελοπόννησος» επικοινώνησε με τον γεωλόγο – γεωμορφολόγο – επιστημονικό σύμβουλο του Σπηλαίου Λιμνών, Ισίδωρο Καμπόλη, που τόνισε:

Σοκ στην Αχαΐα: Γυναίκα κλείστηκε σε σπίτι μαζί με το παιδί της κρατώντας μαχαίρι

«Το Σπήλαιο Λιμνών, αν και βρίσκεται στο υπόγειο περιβάλλον, κρατά άγρυπνο μάτι σε όποιο κλιματικό γεγονός συμβαίνει, εκτός από αυτό, στην επιφάνεια της γης. Αυτό επιτυγχάνεται με το νερό της σταγονορροής, το οποίο προέρχεται από το νερό της βροχής. Οταν η βροχή είναι άφθονη, έτσι άφθονη είναι και η σταγονορροή εντός του σπηλαίου, αλλά όταν δεν βρέχει για μεγάλα χρονικά διαστήματα είναι λογικό να υπάρχει μειωμένη δραστηριότητα σταγονορροής, με αποτέλεσμα η στάθμη των λιμνών του Σπηλαίου να χαμηλώνει. Αυτό το φαινόμενο έχει γίνει πολλές φορές τα τελευταία 2 εκατομμύρια χρόνια. Ωστόσο επειδή τα στατιστικά καιρικά στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας αφορούν τα τελευταία 200 χρόνια, μας έκανε εντύπωση τόσο η έντονη μείωση των βροχοπτώσεων, όσο και η παρούσα χαμηλή στάθμη των λιμνών. Είναι ένα φαινόμενο που το παρακολουθούμε».

Ο Ισίδωρος Καμπόλης διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας και εξηγεί στην «Π»: «Η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή προκαλεί μειωμένες βροχοπτώσεις κι όταν βρέχει, αυτό γίνεται σε μικρό χρονικό διάστημα και με μεγάλη ποσότητα, με αποτέλεσμα το νερό να απορρέει επιφανειακά και να μην κατεισδύει, να περνά στο υπέδαφο), συνεπώς να μην ενισχύει την σταγονορροή εντός του Σπηλαίου. Γενικότερα όμως, δεν υπάρχει όμως λόγος ανησυχίας. Κάποια στιγμή θα σημειωθούν πάλι βροχές και τότε θα επανέλθει η στάθμη του νερού σε φυσιολογικά επίπεδα».

Ο Δήμος Καλαβρύτων, στον οποία ανήκει η λειτουργία του Σπηλαίου Λιμνών, υποστηρίζει σθεναρά την μοναδικότητα του χώρου.

Ο αντιδήμαρχος Κλειτορίας Σωτήρης Δουκλιάς δήλωσε στην «Π»: «Το Σπήλαιο έχει δική του υγρασία κι έχει ακόμη νερό στις λίμνες. Αυτή την εποχή είναι μοναδική ευκαιρία να δει κάποιος τον πυθμένα του Σπηλαίου. Καλώ τους επισκέπτες να το επισκεφτούν για να δουν τα μοναδικά πετρώματα και τον πυθμένα, που έχει εξαιρετικές ομορφιές. Οπως μας έχουν πει οι επιστήμονες, μόλις ξεκινήσουν οι βροχές, θα γεμίσει πάλι νερό το Σπήλαιο και δεν θα υπάρξει κανένα ζήτημα».

 

Tags
Back to top button