Με μια δήλωση-γρίφο σχολιάζουν κυβερνητικές πηγές τα αποτελέσματα του σημερινού μίνι Eurogroup που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή του Ευκλείδη Τσακαλώτου από τη μεριά της Αθήνας και τη συμμετοχή Ντάισελμπλουμ, Βίζερ, Κερέ, Ρέγκλινγκ και Βελκουλέσκου.
Όπως αναφέρουν πηγές του Μαξίμου, στη σημερινή συνάντηση υπήρξε προσπάθεια εξεύρεσης κοινού τόπου ανάμεσα στους θεσμούς και στην ελληνική κυβέρνηση.
Έγινε πρόοδος, προσθέτουν οι πηγές, ωστόσο παραμένουν παράλογες απαιτήσεις από πλευράς ΔΝΤ, ενώ επισημαίνουν ότι αυτό δυσκολεύει τις προϋποθέσεις για συνέχεια της διαπραγμάτευσης σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.
Τα σχόλια αυτά προκαλούν αρκετά ερωτηματικά, αφού αφενός μεν γίνεται αναφορά για πρόοδο, αφετέρου δε επισημαίνεται ότι παραμένουν «παράλογες απαιτήσεις» χωρίς χωρίς να διευκρινίζεται εάν ως τέτοιες εννοούνται τα νέα μέτρα ύψους 3.6 δισ. σε δύο δόσεις ή εάν προέκυψαν νέες αξιώσεις.
Κυβερνητικός παράγοντας: Δεχόμαστε μείωση στο αφορολόγητο και ομαδικές απολύσεις
Κυβερνητικός παράγοντας, περίπου την ώρα που τελείωνε το μίνι Eurogroup στις Βρυξέλλες, έλεγε ότι η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να δεχθεί μείωση του αφορολόγητου -αλλά όχι κάτω από τις 6.000 ευρώ- και παράλληλα την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.
Να σημειωθεί ότι το αφορολόγητο όριο σήμερα είναι στα 8.636 ευρώ και μπορεί να φτάσει μέχρι τα 9.545 ευρώ αν πρόκειται για οικογένεια με παιδιά.
Ο συγκεκριμένος αξιωματούχος γνωρίζει την πορεία των συζητησεων με τους δανειστές και εκτίμησε σήμερα ότι η κυβέρνηση θα δεχθεί τελικά τη μείωση στο αφορολόγητο όριο.
«Θα μειωθεί, αλλά όχι κάτω από τα 6.000 ευρώ» ήταν η εκτίμησή του.
Πρόκειται για συνεργάτη του κ. Τσίπρα ο οποίος εκτίμησε ότι «η κυβέρνηση θα υπαναχωρήσει στην απαίτηση των Θεσμών για ομαδικές απολύσεις».
Μάλιστα, επιχειρηματολόγησε ότι το μέτρο της απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων δεν θα έχει αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία. Αφορά παρά ελάχιστες μεγάλες εταιρείες στην Ελλάδα αλλά είναι αμιγώς ιδεολογικό θέμα, είπε η ίδια πηγή.