Και ξαφνικά η πρώτη κρίση. από την Δαμασκό με την απόφαση της Μόσχας για την Ιντλίμπ.
Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι μια μονομερής εκεχειρία, που αφορά μόνο τον συριακό στρατό, θα τεθεί σε ισχύ αύριο το πρωί, Σαββάτου, στη βορειοδυτική περιοχή της Ιντλίμπ, την οποία η Δαμασκός προσπαθεί να ανακαταλάβει με αιματηρές μάχες.
Μια συμφωνία επιτεύχθηκε για «μια μονομερή εκεχειρία των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων από τις 6.00 το πρωί της 31ης Αυγούστου», ανακοίνωσε το Ρωσικό Κέντρο για τη Συμφιλίωση στη Συρία.
«Το Ρωσικό Κέντρο για τη Συμφιλίωση καλεί τους διοικητές των ενόπλων ομάδων να αντιπαρέλθουν τις προκλήσεις και να ενταχθούν στην ειρηνική διαδικασία διευθέτησης στις περιοχές που ελέγχουν», προσθέτει η ανακοίνωση.
Έπειτα από μήνες σφοδρών βομβαρδισμών από τη ρωσική και τη συριακή πολεμική αεροπορία, οι δυνάμεις του Μπασάρ αλ-‘Ασαντ άρχισαν στις 8 Αυγούστου χερσαία επιχείρηση κατά της επαρχίας αυτής, που ελέγχεται από τους τζιχαντιστές της Χάγιατ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS, πρώην παρακλάδι στη Συρία της Αλ-Κάιντα).
Χθες, Πέμπτη, οι κυβερνητικές δυνάμεις κατέκτησαν νέους τομείς σε αυτή την περιοχή αφού είχαν ήδη ανακαταλάβει τη στρατηγική πόλη Χαν Σεϊχούν, νοτίως της Ιντλίμπ.
Όλος αυτός ο τομέας θεωρείται ότι προστατεύεται από μια συμφωνία για μια «αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη» που παρουσίασαν τον Σεπτέμβριο του 2018 η Τουρκία και η Ρωσία για να διαχωρίσουν τις κυβερνητικές περιοχές από τα εδάφη που ήταν στα χέρια τζιχαντιστών και ανταρτών, όμως η συμφωνία αυτή δεν εμπόδισε την επιχείρηση των κυβερνητικών δυνάμεων.
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΑΜΑΣΚΟΥ
Η Δαμασκός όχι μόνο όμως αντιτίθεται στην απόφαση, αλλά ανακοίνωσε πως θα συνεχίσει τις αντεπιθέσεις για να ανακταλάβει και να απελευθερώσει περιοχές.
Μάλιστα ο Συριακός στρατός αποκαλεί τσίρκο την απόφαση και δείχνει ιδιαίτερα ενοχλημένος. Μάλιστα αναρωτιούνται με ποιους συμφώνησε η Μόσχα και για ποιον λόγο δεν ρωτήθηκε o Άσαντ, καθώς ενώ ανακοινώθηκε πως υπήρξε συμφωνία μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών, οι ΕΔ της Συρίας δείχνουν άγνοια επί του θέματος.
Πρόκειται για μίνι-κρίση στις σχέσεις Δαμασκού-Μόσχας μετά και την συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν, ή κρύβεται κάτι άλλο από πίσω;