Κύρια θέματα,Βαλκάνια • 25/09/2021 - 11:09
Σενάριο αντιμετώπισης σεισμού 8.5 Ρίχτερ από το ΝΑΤΟ! -Θέμα χρόνου να χτυπήσει ο εγκέλαδος;
Που έγινε και γιατί
Σενάριο αντιμετώπισης σεισμού 8.5 Ρίχτερ από τον μηχανισμό φυσικών καταστροφών της Συμμαχίας έλαβε χώρα στα Βαλκάνια.
Πιο αναλυτικά, η άσκηση είχε ως επίκεντρο τη λίμνη Οχρίδα όπου σύμφωνα με το σενάριο ισχυρότατη σεισμική δόνηση 8.5 R συγκλόνισε την περιοχή και προκάλεσε μεγάλες ζημιές.
Κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή αλλά και ταυτόχρονα ουσιαστική ήταν η παρουσία του Ειδικού Τμήματος Αντιμετώπισης Καταστροφών στη μεγάλη άσκηση αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών που οργάνωσε το ΝΑΤΟ στα Σκόπια, σύμφωνα με άρθρο του Κ.Σαρικά από το
ΕΤΑΚ του 747 Τάγματος Μηχανικού
Η 9μελής ομάδα USAR(Urban Searchand Rescue) από το 747 Τάγμα Μηχανικού με έδρα το Λουτράκι ήταν αυτή που εκπροσώπησε την Ελλάδα και τις Ένοπλες Δυνάμεις στο κάλεσμα του Euro-Atlantic Disaster Response Coordination Centre (EADRCC),του μηχανισμού δηλαδή του ΝΑΤΟ που αφορά την συνδρομή της Συμμαχίας σε χώρα που θα πληγεί από οποιαδήποτε φυσική καταστροφή.
Η άσκηση είχε ως επίκεντρο τη λίμνη Οχρίδα όπου σύμφωνα με το σενάριο ισχυρότατη σεισμική δόνηση 8.5 R συγκλόνισε την περιοχή και προκάλεσε μεγάλες ζημιές. Καταρρεύσεις κτιρίων σε πόλεις και χωριά αλλά και φαινόμενο τσουνάμι μέσα στη λίμνη.
Οι Έλληνες διασώστες κλήθηκαν να επιχειρήσουν σε ένα από τα σενάρια το οποίο αφορούσε έρευνα και διάσωση σε αστική περιοχή και συγκεκριμένα σε κτήρια τα οποία είχαν καταρρεύσει ενώ μέσα στα συντρίμια είχαν εγκλωβιστεί πολίτες.
Με συνδρομή ειδικά εκπαιδευμένου σκύλου και σύγχρονο εξοπλισμό η 9μελής ομάδα ΕΤΑΚ προχώρησε σε διείσδυση σε γκρεμισμένα κτίσματα, εντόπισε τραυματίες, έδωσε τις πρώτες βοήθειες και τους απεγκλώβισε με ασφάλεια.
Το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης
Το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης της ομάδας επικεφαλής της οποίας ήταν Υπολοχαγός φάνηκε από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε δράση. Η μεθοδολογία, η χρήση των τεχνικών μέσων, οι γνώσεις στον απεγκλωβισμό και στις πρώτες βοήθειες και η εν γένει συνολική εικόνα της ομάδας αξιολογήθηκε από τα στελέχη του ΝΑΤΟ και ανέδειξε την Ελληνική ομάδα ως κορυφαία μεταξύ ιδιαίτερα αξιόλογων συμμετοχών όπως για παράδειγμα η Ρουμανική αποστολή.
Και δεν ήταν η πρώτη φορά που η ΕΤΑΚ του 747 Τάγματος Μηχανικού έδωσε διαπιστευτήρια ικανοτήτων. Το 2018 σε ανάλογη άσκηση του ΝΑΤΟ στη Σερβία είχε κυριαρχήσει με τους Έλληνες διασώστες να αξιολογούνται ως οι καλύτεροι μεταξύ των συμμετεχόντων.
Η άσκηση αποσκοπούσε στη βελτίωση της εθνικής και συλλογικής ετοιμότητας, της διαλειτουργικότητας και της ανθεκτικότητας σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης από καταστροφές.
Παρείχε επίσης την ευκαιρία να δοκιμαστεί η χρήση του συστήματος εντολής συμβάντος επόμενης γενιάς του ΝΑΤΟ (NICS), μιας διαδικτυακής συνεργατικής πλατφόρμας που διευκολύνει τον συντονισμό σε πραγματικό χρόνο των αντιδράσεων σε καταστροφές, μεταξύ των εθνών της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων.
Φέτος σηματοδότησε την πρώτη φορά που πραγματοποιήθηκε η άσκηση αντιμετώπισης καταστροφών EADRCC του ΝΑΤΟ σε κράτος μέλος του ΝΑΤΟ. Τα Σκόπια ήταν ακόμη μια χώρα -εταίρος όταν ζήτησε να φιλοξενήσει την εκδήλωση. Λόγω της πανδημίας του COVID-19, η άσκηση αναβλήθηκε δύο φορές και εν τω μεταξύ, τα Σκόπια έγιναν ο 30ος σύμμαχος του ΝΑΤΟ τον Μάρτιο του 2020.
Η εμπειρία που αποκτήθηκε σε προηγούμενες ασκήσεις του EADRCC βοήθησε τους συμμάχους και τους εταίρους να σώσουν ζωές σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του τυφώνα Κατρίνα στις Ηνωμένες Πολιτείες και του σεισμού στο Πακιστάν το 2005.
Ανάλογη ήταν η αντίδραση στις πλημμύρες που έπληξαν τα Δυτικά Βαλκάνια το 2014 και τις δασικές πυρκαγιές αλλά και πλημμύρες που ‘’χτύπησαν’’ την Ευρώπη το καλοκαίρι του 2021.