«Σεισμό» στην Αγία Έδρα αναμένεται να προκαλέσει βιβλίο που πρόκειται να κυκλοφορήσει στις 19 Ιανουαρίου με τίτλο «Ασέλγεια», στο οποίο αποκαλύπτεται η ταυτότητα 200 παιδόφιλων Ιταλών ιερέων.
Από τη συγγραφική πένα του Εμιλιάνο Φιτιπάλντι, τον δημοσιογράφο που έγραψε το βιβλίο «Απληστία» για τα περίφημα «Vatileaks», το νέο πόνημά του ξεσκεπάζει τη σκοτεινή πλευρά της Καθολικής Εκκλησίας παραθέτοντας στοιχεία, ονόματα και ημερομηνίες σχετικά με τις υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων από ιερείς, επισκόπους και καρδιναλίους από ολόκληρο τον κόσμο.
«Από την Ιταλία στην Αυστραλία, από την Ισπανία στη Χιλή, μεταξύ ερευνών στο σημείο και εμπιστευτικών εγγράφων», ο δημοσιογράφος του περιοδικού Espresso περιγράφει τη συγκλονιστική πραγματικότητα της «ομερτά», της… ιερής σιωπής ανάμεσα στους άνδρες της Καθολικής Εκκλησίας.
Όπως αναφέρει στο βιβλίο του ο Φιτιπάλντι, ακόμα και σήμερα στο Βατικανό ιερωμένοι που έχουν εμπλακεί σε σεξουαλικά σκάνδαλα εξακολουθούν να προστατεύονται, σε αντίθεση με τα θύματά τους, τα οποία «τιμωρούνται» πέρα από την σωματική κακοποίηση με την περιφρόνηση.
Ο αρρωστημένος πόθος στον κύκλο των ιερέων αποτελεί, μάλιστα, σημείο επαφής ανάμεσα στους κληρικούς, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ακόμα και «λόμπι» όσων τρέφουν ανάλογες σεξουαλικές τάσεις.
«Είναι περισσότεροι από 200 οι Ιταλοί ιερείς στους οποίους έχει ασκηθεί καταγγελία για ασέλγεια ανηλίκων. Πολλοί από αυτούς εντοπίστηκαν από τους δημοσιογράφους της Boston Globe που έδωσαν την αφορμή για την έρευνα Spotlight του 2002. Αλλά στην Ιταλία το σκάνδαλο δεν ξέσπασε ποτέ, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, την Ιρλανδία ή το Βέλγιο», γράφει ο Ιταλός δημοσιογράφος, ο οποίος μελέτησε τις υποθέσεις κακοποίησης ανηλίκων από ιερείς τους τελευταίους μήνες.
Το… ταξίδι του Φιτιπάλντι ξεκινάει στην Καλαβρία με τον «ιερέα Αντονέλο Τροπέα να εντοπίζεται τον Μάρτιο του 2015 από την αστυνομία στο αυτοκίνητο με έναν 17χρονο, χάρη στην εφαρμογή Grindr για συναντήσεις μεταξύ ομοφυλόφιλων».
Σύμφωνα με το δημοσιογράφο, ο ιερέας πλήρωσε 20 ευρώ τον ανήλικο για τις υπηρεσίες του και παρότι διενεργήθηκε έρευνα για τη συνεύρεσή του με τον 17χρονο, ο Τροπέα συνέχισε να είναι μέλος του κλήρου.
Στο Οστούνι του Μπρίντιζι, ο επίσκοπος Φράνκο Λεγκροτάλιε, παρότι καταδικάστηκε το 2000 για σεξουαλική βία δύο ανήλικων κοριτσιών, συνέχισε να είναι κληρικός και δέκα χρόνια αργότερα, μάλιστα, τοποθετήθηκε σε εκκλησία της περιοχής. Τον Μάιο του 2016, πάντως, εντοπίστηκαν 2.500 παιδοπορνογραφικές εικόνες στον υπολογιστή του σε φακέλους που έφεραν τα ονόματα αγίων.
Την ίδια στιγμή, ο ιερέας Αντρέα Κοντίν που ερευνάται για υπόθεση πορνείας από την εισαγγελία της Πάντοβα, μαγνητοσκοπούσε τις ερωτικές περιπτύξεις του με γυναίκες καταχωρώντας τα ερασιτεχνικά βίντεο με το όνομα των προκαθήμενων της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.
Στην Κατάνια της Σικελίας ένας επίσκοπος, ο οποίος είχε παυθεί από τα καθήκοντά του, τον περασμένο Αύγουστο απείλησε με μαχαίρι έναν ανήλικο αναγκάζοντάς τον να του προσφέρει σεξουαλικές χάρες.
Όπως αποκαλύπτει ο δημοσιογράφος στο βιβλίο του, ακόμα και σήμερα στο Βατικανό οι επίσκοποι δεν είναι υποχρεωμένοι να καταγγείλουν τους συναδέλφους τους που εμπλέκονται σε σεξουαλικά σκάνδαλα, με αποτέλεσμα οι δράστες να παραμένουν ενεργά μέλη της εκκλησίας.
Από την άλλη, εμπλεκόμενοι όπως ο Μάουρο Ιντζόλι από την Κρεμόνα, παρότι καταδικάζονται σε φυλάκιση και απομακρύνονται για ένα χρονικό διάστημα, γίνονται και πάλι αποδεκτοί από την εκκλησία. Ο Ιντζόλι, μάλιστα, ανέλαβε εκ νέου τα καθήκοντά του ενώ επικεφαλής της Αγίας Έδρας είναι ο Πάπας Φραγκίσκος.