Μια νέα ταινία που έρχεται από το Ιράν με τίτλο «Battle of the Persian Gulf II» (Πόλεμος του Περσικού Κόλπου ΙΙ) δείχνει τις ιρανικές δυνάμεις να καταστρέφουν τον αμερικανικό Πέμπτο Στόλο. Ο Ιρανός σκηνοθέτης Φαρχάντ Αζιμί δήλωσε στα τοπικά μέσα ότι η διάρκειας 80 λεπτών ταινία «είναι μια απάντηση στις ανοησίες του Χόλιγουντ και στους Αμερικανούς πολιτικούς».
Τα γυρίσματα της ταινίας είχαν διάρκεια τέσσερα χρόνια και το κόστος της ανήλθε σε πέντε δισεκατομμύρια ριάλ (130.000.000 ευρώ), πιστεύεται δε ότι είναι μιας μορφής στρατιωτική προπαγάνδα, που «αντεπιτίθεται» στην συμμετοχή του Πενταγώνου σε πολεμικές υπερπαραγωγές του Χόλιγουντ και απευθύνεται στα νεαρά αγόρια της χώρας.
Κεντρική μορφή στην ταινία είναι ένας στρατηγός, του οποίου η ασπρόμαυρη γενειάδα δεν αφήνει καμιά αμφιβολία ότι υποδύεται τον Ιρανό στρατηγό και επικεφαλής του επίλεκτου σώματος Αλ Κουντς, Κασέμ Σουλεϊμανί.
Ο Κασέμ Σουλεϊμανί έχει αναδειχθεί σε εξέχουσα προσωπικότητα στα μέσα ενημέρωσης του Ιράν τα τελευταία χρόνια καθώς τέθηκε επικεφαλής επιχειρήσεων στη Συρία και στο Ιράκ και συχνά φωτογραφίες τον παρουσιάζουν στην πρώτη γραμμή των μαχών ή δίπλα στον θρησκευτικό ηγέτη της χώρας Αλί Χαμενεΐ.
Μάλιστα, τον Σεπτέμβριο του 2014 είχαν διαρρεύσει φωτογραφίες και βίντεο στο διαδίκτυο που έδειχναν τον 60χρονο στρατηγό να πανηγυρίζει για την απελευθέρωση της ιρακινής πόλης Αμερλί από το Ισλαμικό Κράτος, μετά από μια «παράδοξη» συμμαχία Ιρακινών και Ιρανών στρατιωτών με την υποστήριξη μαχητικών αεροσκαφών των ΗΠΑ.
Η επίμαχη ιρανική ταινία κάνει την εμφάνισή της σε μια χρονική στιγμή, που ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε ότι, αν τυχόν πλοία του Ιράν παρενοχλήσουν πλοία του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού στον Περσικό Κόλπο, θα βυθιστούν. Ως απάντηση στον νέο πλανητάρχη ο Ιρανός σκηνοθέτης Φαρχάντ Αζιμί ανέφερε: «Αν έστω και μία σφαίρα κατευθυνθεί προς το Ιράν από τον εχθρό, θα απαντήσουμε σθεναρά».
Η ταινία προβλήθηκε ήδη στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράν, Μασάντ και αυτή την εβδομάδα αναμένεται να προβληθεί και στις κινηματογραφικές αίθουσες της Τεχεράνης. Επόμενος στόχος των παραγωγών της είναι να την «εξάγουν» σε Κίνα και Ρωσία.