Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Άμυνα & Ασφάλεια

Σε ισχύ η εύθραυστη εκεχειρία στην Συρία παρά τις κάποιες μάχες

Εκατοντάδες άμαχοι εγκατέλειψαν τις εστίες τους σε μια ορεινή περιοχή έξω από τη Δαμασκό, όπου οι κυβερνητικές δυνάμεις μάχονται κατά πολλών ομάδων ισλαμιστών ανταρτών, περιλαμβανομένης μίας που αποκλείεται από την πρόσφατη κήρυξη εκεχειρίας σε όλη τη Συρία.

Ο συριακός στρατός ανακοίνωσε ότι περίπου 1.300 άνθρωποι από την περιοχή της κοιλάδας της Μπαράντα έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους από το Σάββατο. Η περιοχή είναι στόχος εδώ και ημέρες αεροπορικών επιδρομών και βομβαρδισμών παρά την κήρυξη εκεχειρίας, που συμφωνήθηκε έπειτα από παρέμβαση της Ρωσίας και της Τουρκίας και η οποία φαίνεται να τηρείται σε άλλες περιοχές της Συρίας, παρά κάποιες αναφορές για μάχες.

Η εκεχειρία τέθηκε σε ισχύ νωρίς την Παρασκευή και η συριακή κυβέρνηση και η αντιπολίτευση αναμένεται να συναντηθούν αργότερα τον Ιανουάριο για συνομιλίες στο Καζακστάν.

Η Ρωσία, βασικός σύμμαχος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, και η Τουρκία, βασικός υποστηρικτής των ισλαμιστών ανταρτών, ενεργούν ως εγγυήτριες για την τήρηση της συμφωνίας από την οποία αποκλείονται η Τζάμπχατ Φάτεχ αλ Σαμ, το συριακό παρακλάδι της αλ Κάιντα που μέχρι πρότινος ήταν γνωστή ως Μέτωπο αλ Νόσρα, και το Ισλαμικό Κράτος.

Ο συριακός στρατός επεσήμανε ότι όσοι φεύγουν από την κοιλάδα Μπαράντα μεταφέρονται σε πιο ασφαλείς περιοχές και τα ονόματά τους καταγράφονται από τη συριακή Ερυθρά Ημισέληνο.

Ο Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δήλωσε ότι υπάρχουν λεωφορεία στην περιοχή έτοιμα για να απομακρύνουν τους αμάχους, όμως δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει πόσοι άνθρωποι έχουν ήδη φύγει. Ο ίδιος εξήγησε ότι η περιοχή αυτή εξαιρείται από την εκεχειρία εξαιτίας της παρουσίας εκεί ανταρτών της Τζάμπχατ Φάτεχ αλ Σαμ.

Στο βόρειο μέτωπο ο συριακός στρατός διεξήγαγε το πρωί αεροπορικές επιδρομές στην ανταρτοκρατούμενη συνοικία Ατάρεμπ κοντά στο Χαλέπι.

Συνολικά τέσσερις άμαχοι και εννέα ισλαμιστές αντάρτες έχουν σκοτωθεί μετά την κήρυξη της εκεχειρίας.

Εξάλλου το Σάββατο το βράδυ οι ισλαμιστές αντάρτες έριξαν περίπου είκοσι οβίδες εναντίον των χωριών Φούα και Κεφράγια, δύο σιιτικά χωριά που τάσσονται υπέρ του Άσαντ στην επαρχία Ιντλίμπ.

Και στην ανατολική Γούτα, ανατολικά της Δαμασκού, μια περιοχή που προσπαθεί να ανακαταλάβει ο συριακός στρατός υπήρξε ανταλλαγή πυρών μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών.

Για να σηματοδοτήσουν την έλευση του νέου έτους στην ανταρτοκρατούμενη περιοχή Χαμουρίγε στη Γούτα οι εξεγερμένοι στόλισαν το Σάββατο ένα δέντρο με φωτάκια και τις φωτογραφίες θυμάτων του πολέμου.

Όπως και στις προηγούμενες εκεχειρίες κυρίως η συμμαχία οργανώσεων των ανταρτών με τη Φάτεχ αλ Σαμ είναι αυτή που καθιστά δύσκολη την εφαρμογή της.

Στο μεταξύ μετά τις διαπραγματεύσεις στην Αστάνα αναμένεται να διεξαχθούν συνομιλίες στη Γενεύη τον Φεβρουάριο. Οι προηγούμενες διασυριακές συνομιλίες δεν είχαν καταλήξει σε κάποια συμφωνία για τον τερματισμό του εμφυλίου που έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 310.000 ανθρώπων από τον Μάρτιο του 2011 και τον εκτοπισμό εκατομμυρίων ανθρώπων.

Μόνο το 2016, 60.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Συρία εκ των οποίων περισσότεροι από 13.00 άμαχοι.

Tags
Back to top button