Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Σε δημοπρασία τα κοσμήματα της Μαρίας Αντουανέτα - Μενταγιόν πωλήθηκε στα 36 δισ. δολάρια (φωτο)

Χθες βράδυ (14/11) στη Γενεύη έγινε δημοπρασία κοσμημάτων, ανάμεσα τους ένα μενταγιόν με διαμάντια που άνηκε στη βασίλισσα της Γαλλίας, Μαρία Αντουανέτα.

Διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις στο πλαίσιο μιας δημοπρασίας δέκα κοσμημάτων, ανάμεσά τους ένα δακτυλίδι που περιέχει μια τούφα από τα μαλλιά της συζύγου του Λουδοβίκου ΙΣΤ', η οποία οδηγήθηκε στη γκιλοτίνα μαζί του το 1793.

Το κρεμαστό κόσμημα του λαιμού που περιλαμβάνει ένα φυσικό μαργαριτάρι σε σχήμα αχλαδιού, διαστάσεων 26 χιλιοστών x 18 χιλιοστών, είχε υπολογιστεί μεταξύ ενός και δύο εκατομμυρίων δολαρίων. Κατακυρώθηκε από τον οίκο Sotheby's αντί 36 εκατομμυρίων δολαρίων (31,8 εκατ. ευρώ) σε ιδιώτη αγοραστή που θέλησε να μην κατονομαστεί.
 

Συνολικά τα δέκα κομμάτια που βγήκαν στο σφυρί, η αξία των οποίων υπολογιζόταν στα 3 εκατ. δολάρια, πωλήθηκαν 43 εκατ. δολάρια, ανακοίνωσε ο Σόθμπις. Μια διαμαντένια καρφίτσα πουλήθηκε αντί 1,75 εκατ. δολαρίων.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ τα εξαιρετικά κοσμήματα, που φυλάσσονταν επί δύο αιώνες μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, ανήκαν σε συλλογή που προερχόταν από τον Οίκο των Βουρβόνων-Πάρμας.

Η δημοπρασία περιελάμβανε επίσης κομμάτια που ανήκαν στον βασιλιά Κάρολο Ι', στους αρχιδούκες της Αυστρίας και στους δούκες της Πάρμας.
 

Ανάμεσα στα άλλα σημαντικά κομμάτια της συλλογής της βασίλισσας υπήρχαν υπέροχα σκουλαρίκια διακοσμημένα με φυσικά μαργαριτάρια, όπως και μια ιδιαίτερη καρφίτσα που χρονολογείται στα τέλη του 18ου αιώνα διακοσμημένη με ένα υπέροχο κίτρινο διαμάντι: ο διαμαντένιος φιόγκος ανήκε στη Μαρία Αντουανέτα και το κίτρινο διαμάντι προστέθηκε αργότερα.

Η Μαρία Αντουανέτα ήταν λάτρης και της υψηλής ωρολογοποιίας, όπως το μαρτυρά ένα ρολόι τσέπης, του οποίου η θήκη έχει χαραγμένα τα αρχικά ΜΑ και τρία άνθη ίριδας.

Πριν επιχειρήσει να διαφύγει από τη Γαλλία με τον Λουδοβίκο ΙΣΤ' και τα παιδιά της, η Μαρία Αντουανέτα είχε στείλει τα κοσμήματά της στις Βρυξέλλες. Στα απομνημονεύματά της, η Μαντάμ Καμπάν, η πρώτη καμαριέρα της Μαρίας Αντουανέτας διηγείται ότι είχε περάσει μια ολόκληρη νύχτα στα Ανάκτορα του Κεραμεικού με τη βασίλισσα για να συσκευάζουν τα κοσμήματα μέσα σε βαμβάκι πριν τα τοποθετήσουν μέσα σε ξύλινη κασέλα.

Τις ημέρες που ακολούθησαν τα κοσμήματα εστάλησαν στις Βρυξέλλες, όπου βασίλευε η αδελφή της βασίλισσας, η Μαρία Χριστίνα. Στη συνέχεια δόθηκαν για να τα φυλάξει στον αυτοκράτορα της Αυστρίας, ανιψιό της Μαρίας-Αντουανέτας καθώς η ίδια καταγόταν από την Αυστρία.

Όταν συνελήφθησαν στη Βαρέν, ο Λουδοβίκος 16ος και η Μαρία-Αντουανέτα οδηγήθηκαν στη γκιλοτίνα το 1793 και ο γιος τους Λουδοβίκος 17ος πέθανε ενώ ήταν αιχμάλωτος. Η μόνη διασωθείσα από τη Γαλλική Επανάσταση, η κόρη τους, Μαρία-Τερέζα της Γαλλίας, απελευθερώθηκε τον Δεκέμβριο του 1795. Μόλις έφθασε στη Βιένη, ο αυτοκράτορας της Αυστρίας τής παρέδωσε τα κοσμήματα της μητέρας της.

Tags
Back to top button